files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Trusovi ukazuje futbal krajšiu tvár: Užívam si to, hovorí novopečený reprezentant do 21 rokov

Pred rokom v takomto čase trpel bolesťami a pohyby robil iba prostredníctvom bariel. Matejovi Trusovi ukázal futbal horšiu tvár, keď mu nešetrným zákrokom obranca Trenčína Kpekawa spôsobil zlomeninu nohy. Aj keď niektoré prognózy hovorili o konci kariéry, momentálne devätnásťročný futbalista je bojovník. V lete sa vrátil na trávnik, postupne sa stáva oporou MFK Zemplín Michalovce a vyslúžil si aj pozvánku do reprezentácie do 21 rokov.

Tréner Jozef Majoroš mu dáva od začiatku sezóny postupnú minútáž. Najskôr Trusa začínal na lavičke náhradníkov, od tretieho kola je už v základe. Zatiaľ odohral 12 zápasov, v ktorých zaznamenal dva góly. „Vážim si každú minútu a užívam si to,“ rozhovoril sa pre náš portál stále iba devätnásťročný útočník, ktorý vyletel do prvého tímu Zemplína začiatkom roka 2019. Postupnými krokmi si získal najskôr dôveru trénera Šoltisa a teraz aj Majoroša. „Som veľmi rád, že po ťažkom zranení sa vraciam do zápasového diania. Určite to nebolo ľahké, no ja som vedel, že sa vrátim,“ pokračuje Matej Trusa, od budúceho týždňa už novopečený reprezentant do dvadsaťjeden rokov.

Rozhodol prílišný rešpekt

Na reprezentačný zraz pôjde Trusa nie najlepšie naladený. Jeho tím totiž v sobotu v trinástom kole Fortuna ligy na domácej pôde ťahal v súboji so Slovanom Bratislava za kratší koniec. Michalovčania, ktorí kvôli koronavírusu v tíme nastúpili bez dvanástich hráčov, podľahli belasým 0:2. „Nebola to pre nás ľahká situácia,“ rozhovoril sa Trusa na margo súboja so Slovanom Bratislava, v ktorom Michalovčania hlavne v ofenzíve veľa vody nenamútili. „Bolo to určite spôsobené aj tým, že nám chýbalo veľa hráčov zo zostavy. Celý týždeň nebola príprava na zápas ideálna. Prvý polčas z našej strany nebol najlepší. Boli sme málo na lopte. Nevedeli sme ju podržať. Bolo to maximálne dve či tri prihrávky. Slovanisti to podržali dlhšie. Myslím si, že to mohlo byť spôsobené prílišným rešpektom zo súpera. To asi rozhodlo o našej prehre,“ pokračuje rodák z neďalekých Horoviec.

 

Získať si priazeň trénerov

Dosť dlho sa nestalo, aby Michalovce mali v mládežníckej reprezentácii viac ako jedného hráča. V dvadsaťjednotke síce boli viacerí, no tréneri využívali ich služby samostatne. Na posledný dvojzápas v Gruzínsku a doma proti Lichtenštajnsku, ktorý bude posledným pre Slovákov v kvalifikácii o európsky šampionát v roku 2021, sa tréner Jaroslav Kentoš rozhodol okrem Matúša Vojtka, ktorý tam je už dlhšie, nominovať premiérovo práve aj Trusu. „Veľmi sa teším na svoj debut tam. Mohol som síce ísť lepšie naladený, no posledný zápas nám nevyšiel. Teraz sa už ale sústredím len na reprezentáciu. Určite tam idem s cieľom presvedčiť trénerov, aby mi dali šancu aj na ďalších zrazoch, už novotvoriacej sa dvadsaťjednotky,“ podotýka Trusa, ktorý koncom novembra oslávi okrúhle dvadsiate narodeniny. Vlani v takomto čase mohol sledovať súboje reprezentácie iba z televíznej obrazovky, dnes bude priamo v dianí. „Spomínam si, ako som minulý rok z postele sledoval zápas reprezentácie do dvadsaťjeden rokov, kde hral môj vtedajší spoluhráč Peťo Kolesár a hovoril som si, bodaj by som tam rýchlo bol aj ja. Teraz sa mi to splní,“ šťastne konštatuje Matej Trusa.

 

Kamarát Vojtko: Je to bojovník, vedel som, že so to zvládne

Výhodou Mateja Trusu je to, že na reprezentačný zraz nepôjde z tímu sám. Spoločnosť mu bude robiť aj spoluhráč Matúš Vojtko, s ktorým sú dlhoroční spolužiaci. „Odkedy bola zverejnená nominácia sa pýtam Matúša na všetko. Som strašne rád, že tam pôjdeme dvaja a nebudem tam sám,“ smeje sa Trusa, na ktorého slová nadväzuje aj samotný Vojtko. „Som rád za to, že v reprezentácii je aj Matej. Určite si to zaslúži, pretože je to bojovník,“ zdôrazňuje Vojtko, ktorý nepochyboval, že sa jeho kamarát znova dostane po ťažkom zranení do futbalového diania. „Ako som povedal, je to bojovník a preto som vedel, že sa do toho znova dostane.“

Peter Brendza



Uverejnené: 08.11.2020 18:48:24 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.