files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kto bude nástupcom Petra Dávida?

Minuloročné angažovanie trénera Petra Dávida ako hlavného kormidelníka Iuventy bolo očakávaným rozhodnutím. Už počas pôsobenie Petra Hatalčíka sa hovorilo o tom, že od leta bude trénerom Michalovčaniek Dávid, ktorý predtým úspešne viedol český Most. Doviedol ho k štyrom titulom, víťazstvám v Českom pohári, ale aj v nadnárodnej MOL lige. Najväčší úspech ale dosiahol vtedy, keď sa s Baníkom prebojoval do skupinovej fázy európskeho pohára, kde sa Michalovčanky ani raz nedostali. Aj to boli dôvody, že Dávid, ktorého misia sa po roku a pol predčasne skončila, prišiel do Michaloviec.

 

Peter Dávid získal s Iuventou jedinú trofej - Slovenský pohár.

Pri pohľade na jeho účinkovanie musíme brať do úvahy viacero faktorov. Prvým je to, že z úspešného tímu, ktorý to v sezóne 2018/19 dotiahol k zisku troch pohárov a aj k solídnemu účinkovaniu v Pohári EHF, odišlo rovných 500 gólov v podobe Dijany Mugošovej, Tatiany Fiľkovej a Veroniky Habánkovej. Náhrada prišla iba v podobe mladých, perspektívnych hráčok a všetko sa malo točiť hlavne popri kanonierke Kompaniecovej a kapitánke Wollingerovej. Obe ale v zhruba rovnakom čase vypadli. Zatiaľ, čo Kompaniecová si ťažko zranila koleno, Wollingerová odišla na materskú dovolenku. To boli obrovské rany do štruktúry tímu, ktorý po ich odchode nemal vo svojom rade žiadnu skúsenú hráčku. Aj napriek tomu bola družina trénera Dávida na druhom mieste. Až prišla korona, ktorá zrušila celý ročník 2018/19. Odohral sa iba finálový turnaj Slovenského pohára, ktorý v auguste ovládla Iuventa. Mimochodom, bola to jediná trofej, ktorú v Michalovciach získal Peter Dávid. Dalo by sa povedať, že vyhral všetko, čo sa dalo... Podotýkame, že Iuventa na tento turnaj išla v značne komplikovanej situácii. Koronavírus priamo zasiahol šatňu tímu a ten miesto plánovaných desiatich prípravných duelov odohral iba päť!!!

Ešte bola ruka v rukáve. Peter Dávid so športovým riaditeľom Iuventy Janom Beňadikom po podpise zmluvy v lete roka 2019.

Korona je teda druhý faktor, ktorý výrazne ovplyvnil účinkovanie Petra Dávida v Michalovciach. Tretím je mladý káder, s ktorým prichádzali nevyrovnané výkony. Bolo to vidno prakticky od začiatku sezóny. Prvý polčas s Dunajskou Stredou fantastický, na druhý sa nedalo pozerať. Prvý polčas v Šali výborný, druhý sa bojíme o výsledok. Prvý zápas v Paríži katastrofa, druhý vzdorujeme silnému súperovi. To je jasný znak, že tímu chýba skúsenosť. Chýba mu hlavne vodcovská osobnosť. Marianna Rebičová je v družstve ešte iba krátko, navyše prišla zranená a ešte sa do toho celkom nedostala. Ďalšia staršia hráčka v tíme chýba. Kompaniecová, od ktorej sa sľubovalo, že družstvo potiahne, začína iba teraz s tréningom. Ešte sú tu skúsenejšie brankárky, od ktorých sa povedzme si pravdu čakalo viac. No a prichádzame k členkám kádra, ktoré majú niečo nad dvadsať rokov alebo sú ešte násťročné. Áno, Bajčiová je už v prvom tíme dlho. To isté sa týka aj Holejovej, no tieto talentované odchovankyne ešte nedorástli na to, aby boli líderkami tímu na palubovke, či v šatni. Taký líder, ako bola Patrícia Wollingerová, chýba. A aj na to doplatil Peter Dávid.

Ďalším faktorom, na ktorý doplatil, sú výsledky. Tie idú v priamej úmere s nevyrovnanými výkonmi. Ako je známe, Iuventa sa na zápasy vo Francúzsku pripravovala vyše mesiaca. Šokom teda bola prehra 14:36 v prvom zápase, po ktorej bolo po postupových nádejach. Po návrate z Francúzska čakal na Iuventu ďalší zápas roka, v Dunajskej Strede. Iuventa však odišla k Žitnému ostrovu bez piatich hráčok a zdeformovaný káder nemal šancu na dobrý výsledok. Po prehre o päť gólov navyše DAC získal tromf do svojich rúk. Keďže v Michalovciach prehral o tri góly, v prípade rovnosti bodov bude v tabuľke pred Iuventou a bude mať v play-off väčšiu výhodu. Verme, že táto situácia nenastane...

 

Koniec Petra Dávida na kormidelníckom poste v Iuvente aj preto prekvapením nie je. V momentálne najúspešnejšom klube na Slovensku sa totiž neúspechy neodpúšťajú a prehry sa vnímajú veľmi ťažko. Je pravdou, že družstvo sa za rok a pol vyvinulo a nebyť korony, vyvinulo by sa zrejme ešte viac. Malo by o jeden titul viac a aj o medailu z nádnárodnej ligy viac. Na strane druhej, v Európe stále Iuventa znamená to, čo aj pred rokom a pol. V tomto medzníku sa vôbec neposunula a do sveta išla hlavne 22-gólová prehra, nie zdatný vzdor v odvetnom stretnutí. To isté sa dá povedať aj o súčasnom účinkovaní v MOL lige. Na domáce výhry s Dunajskou Stredou a s Prešovom, či úspešné výsledky z Ostravy a Šali dala zabudnúť sobotňajšia facka zo Žitného ostrova. Ako sme totiž už napísali, prehry v Iuvente sa vnímajú veľmi ťažko...

 

Dávidova bilancia v Michalovciach

Peter Dávid prišiel na lavičku Iuventy v lete roka 2019, keď nahradil Petra Hatalčíka. Absolvoval s ňou 28 ligových duelov, v ktorých 21-krát sa jeho tím tešil z víťazstva, raz remizoval a šesťkrát prehral. V tejto sezóne mal bilanciou štyroch výhier a jednej prehry. V Slovenskom pohári absolvoval s Iuventou dva zápasy, v ktorých triumfoval a získal tak jedinú trofej s aktuálne stále najlepším slovenským tímom. S ním sa Dávid predstavil aj v pohárovej Európe, kde jeho zverenky odohrali šesť duelov s bilanciou dvoch výhier a štyroch prehier. V oboch prípadoch dostali stopku v druhom kole, či už Pohára EHF, alebo Európskej ligy a vystavil im ju zakaždým francúzsky tím, či už Nice, alebo Paris 92.

 

Ján Packa, strojca štyroch titulov Iuventy je podľa nás najväčším favoritom na obsadenie trénerského postu

A kto bude nástupcom Petra Dávida. Kto si sadne na horúce trénerské kreslo? Na dva zostávajúce zápasy túto neľahkú pozíciu zaujme súčasný športový riaditeľ Jan Beňadik. Ten ale zdôraznil, že o dvojpozíciu nemá záujem, takže trénerskú stoličku zrejme obsadí niekto iný. Kandidátov môže byť viac. Voľba vedenia klubu môže napríklad padnúť na súčasného trénera mladších dorasteniek Dušana Daniša. Z hľadiska perspektívy sa však obraciame skôr na mladších lodivodov. František Urban, ktorý s Iuventou získal päť titulov (tri ako hlavný tréner, dva ako asistent), je zmluvne viazaný v Slavii Praha. Voľným je ale Ján Packa, ktorý Iuventu už dvakrát z neľahkej situácie doviedol k titulom. Jeho angažovaniu dávame predsa väčšie šance, aj keď to nemusí byť konečná voľba funkcionárov.

 

To môžu obsadiť aj František Urban či Dušan Daniš.

Tí si môžu spomenúť aj na úspešnú sezónu pod trénerom Petrom Hatalčíkom. Ten síce žije v Bratislave, no na Michalovce má stále obrovské väzby. Na začiatku jeho účinkovaniu v Michalovciach sa vynárali otázniky, ktoré boli ale počas sezóny potlačené. Iuventa na parádnom koni docválala k trom pohárom. Proti jeho angažovaniu však hovoria nie ideálne vzťahy s niektorými členmi vedenia klubu... Prekvapením by možno bolo, keby vedenie klubu obnovilo spoluprácu s Ľubošom Hudákom. Tréner, ktorý pred siedmimi rokmi doviedol mužskú michalovskú hádzanú k historickej medaile, má za sebou aj pôsobenie v staršom doraste Iuventy, ktoré ale ukončil predčasne. Momentálne je takisto voľný, keďže jeho Veselí nad Moravou sa neprihlásilo do nového ročníka MOL ligy.

 

Obsadí trénerský post v Iuvente rodený Michalovčan Hatalčík

Trénera zo zahraničia si momentálne v Iuvente predstaviť nevieme. Posledné dve etapy so zahraničnými kormidelníkmi totiž Iuvente nevyšli. Vedenie klubu sa ešte môže poobzerať po tréneroch, ktorí boli úspešní v zahraničí. Jedným z nich je Tomáš Hlavatý, v súčasnosti asistent trénera v ruskom Rostove. Je progresívny, stále mladý, perspektívny a má za sebou aj úspechy, hoci iba v role asistenta. Navyše, Hlavatý by do neznámeho prostredia neprišiel, keďže v Iuvente už pôsobil. Jeho angažmán je skôr možný až od leta, keďže je stále zmluvne viazaný s Rostovom. To isté sa týka aj Františka Urbana.

 

Tomáš Hlavatý bol asistentom Józsefa Vuru a neskôr aj Jána Packu. Ako hlavný tréner by bol prekvapujúcou, ale aj reálnou voľbou funkcionárov

Druhým, možno aj želiezkom v ohni, je Michalovčan Vít Teleky. Tréner, ktorý na svojej rodnej pôde poriadnu šancu nedostal, no hovoria za neho výsledky v zahraničí. Veď s poľským Jaroslawom postúpil za tri roky z tretej do najvyššej Ekstraklasy a ani v nej sa nestratil. Je takisto voľný. Práve jeden z týchto dvoch trénerov je našim „čiernym koňom“, po ktorom by mohli v Michalovciach siahnuť. Stále je tu aj možnosť tretieho príchodu Michala Lukačína, teda trénera, ktorý doviedol Iuventu k historickému titulu. Od neho ale uplynulo už trinásť rokov a odvtedy Laborcom pretieklo strašne veľa vody... Všetci nami spomenutí tréneri už majú za sebou účinkovanie v Michalovciach. Všetci boli úspešní nielen tu, ale aj v ďalších pôsobiskách. Stále ale platí aj fakt, že siahnuť môžu aj po súčasnom športovom riaditeľovi, či trénerovi mladších dorasteniek. Volieb je dosť? Vyberú si v Iuvente z nich?

 

V hre sú aj Michalovčania Vít Teleky a Michal Lukačín.

Náš tip

Ján Packa 30 percent

Jan Beňadik alebo Dušan Daniš 20 percent

Tomáš Hlavatý 15 percent

Vít Teleky 15 percent

Peter Hatalčík 10 percent

Ľuboš Hudák 5 percent

Michal Lukačín 4 percenta

Iní 1 percento

Dvanásť titulov si podelilo päť trénerov

Iuventa Michalovce je doteraz najúspešnejším slovenským tímom. Získala už dvanásť titulov, o ktoré sa podelilo päť trénerov. Všetci piati môžu byť v hre o post kormidelníka. Štyri tituly získal Ján Packa (2012, 2013, 2014, 2018), po tri tituly pridali Dušan Daniš (2007, 2008, 2011) a František Urban (2015, 2016, 2017), jeden zaznamenali Michal Lukačín (2003) a Peter Hatalčík (2018).

pb



Uverejnené: 11.11.2020 19:08:30 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.