files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z rybníkov na šarkaniádu

 

Bohatý jesenný víkend zažili členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov - Turista začiatkom tohtoročného októbra. V prvý deň si spolu so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou v rámci Európskych dní sťahovavého vtáctva zašli do Chráneného vtáčieho územia Senné. Na druhý deň sa naši členovia tradične už jedenástykrát zúčastnili na čoraz viac obľúbenom podujatí OZ Návraty, 11. ročníka Michalovskej šarkaniády .


Prvý deň vo "Vtáčom raji"


V prvý deň (sobota) si spolu so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou (SOS) v rámci Európskych dní sťahovavého vtáctva zašli do Chráneného vtáčieho územia (CHVÚ) Senné s rozlohou 2668 ha, ktorého súčasťou je aj Národná prírodná rezervácia (NPR) Senné-rybníky s rozlohou 213 ha, vyhlásená v r. 1974.


Na túru náučným chodníkom „Vtáčím rajom“ sa pustili v obci Iňačovce východným smerom k rybárskemu podniku na brehu riečky Čierna voda. Tu sa obrátili na sever a po brehu už spomínanej riečky kráčali do severného cípu NPR, cestou pozorujúc letiace aj hniezdiace vtáčiky. Celkovo tu bolo zistených až 283 vtáčích druhov z toho okolo 145 druhov vodných vtákov. Samozrejme v takzvanej Senianskej depresii sa okrem vtáctva vyskytuje aj okolo 300 druhov vyšších rastlín, vzácne druhy hmyzu, plazov, rýb, no neodmysliteľný je aj jarný koncert tisícov žiab. Bystré oko pozorovateľa tu však môže zazrieť aj líšky, tchorov, či hranostajov.

 V závere NPR sme „vybehli“ na prvú (bude ich viac) novovybudovanú 9,5 m vysokú vyhliadkovú vežu, z ktorej ďalekohľadom sme pozorovali viacpočetnú kolónu kormoránov. Úchvatný pohľad bol aj na oblohu, kade prelietaval s hlasným krikom pomerne veľký kŕdeľ žeriavov. Na spiatočnej ceste západným smerom postáli pri obecnej pamiatke, žiaľ neúplnej Iňačovskej studni a po miestami ešte stále  (po dlhotrvajúcich tohtoročných dažďoch) rozbahnenej poľnej ceste, došli do východzieho bodu putovania do obce Iňačovce.


 

11. ročník Michalovskej šarkaniády

           

Na druhý deň (nedeľa) sa naši členovia tradične už jedenástykrát zúčastnili na čoraz viac obľúbenom podujatí OZ Návraty, 11. ročníka Michalovskej šarkaniády. Do strediska Biela hora (prímestská oblasť Zemplínskej šíravy) konania šarkaniády, za bezoblačného slnečného a aj príjemne teplého (16 ºC) jesenného počasia sa akože ináč, dopravili po vlastných nohách.


Predseda OZ Návraty Ing. Milan Duška šarkaniádu slávnostne otvoril pre  200 zaregistrovaných „šarkaniarov“ a vyše 600 ďalších účastníkov. Organizátori odmenili darmi najkrajší, najväčší, najmenší, najmilší, najvyššie i najdlhšie lietajúci, či najfarebnejší, hlavne doma vyrobený šarkan. Jednu z cien odovzdal aj zástupca primátora MUDr, Benjamín Bančej, ktorý svojou prítomnosťou poctil túto akciu. O dobrú náladu sa postaral aj spevácky folklórny súbor Bežovčan a pekne prežité popoludnie umocnil aj vynikajúci „šarkaňový guľáš“ pripravený OZ Návraty pre všetkých účastníkov.

           

Prvý ročník druhej dekády tejto grandióznej spoločenskej udalosti sa teda vydaril až na pre púštanie šarkanov slabý vetrík, za čo však organizátori nemôžu, a tak sa už teraz tešíme na 12. ročník Michalovskej šarkaniády.

 

 

                                                                                              Anton Hasák

                                                                                    predseda KST Turista Michalovce



Uverejnené: 22.10.2010 14:26:43 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.