files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Košický samosprávny kraj opravil v roku 2020 vyše 80 kilometrov ciest

Košický samosprávny kraj v týchto dňoch ukončuje opravy ciest a mostov, ktoré sa podarí  sprejazdniť ešte pred zimou. Vďaka súvislým opravám a veľkoplošným vysprávkam sa v tomto roku obnovili desiatky ciest II. a III. triedy, ktoré boli roky v zlom stave.

„Aj napriek tomu, že sa tento rok nesie v znamení pandémie, som rád, že táto situácia neovplyvnila rekonštrukcie ciest a mostov v našom kraji. V tomto roku sme opravili viac než 80 kilometrov ciest, čo sa rovná vzdialenosti z Košíc do Sobraniec. Vo väčšine prípadov išlo o cesty III. triedy, ktoré boli v minulosti na okraji záujmu, keďže v porovnaní s rýchlostnými cestami alebo cestami I. triedy ide o menej vyťažené komunikácie. V aktuálnom volebnom období sa snažíme rozhýbať aj rekonštrukcie týchto zanedbaných komunikácií, ktoré využívajú obyvatelia nášho kraja na cestu do práce či do školy,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V okrese Košice-okolie má nový asfaltový koberec napríklad cesta v obciach Boliarov, Bačkovík, vo Veľkej Ide - časť Gomboš, v Čani, cesta vedúca do Zlatej Idky, či cesta medzi Rozhanovcami a Čižaticami. Na Zemplíne sa dočkali opravy cesty medzi Vojanmi a Veľkými Kapušanmi, Svätušoua Veľkým Horešom aj medzi Brezinou a Kazimírom. Župa opravovala cesty i na Gemeri - vynovila cestu medzi Roštárom a Štítnikom, v Lipovníku, v Jablonove nad Turňou, či cestu medzi Slavošovcami a Čiernou Lehotou. Na Spiši je opravená cesta medzi Nálepkovom a Hnilčíkom, taktiež v intraviláne obce Slovinky, ale aj cesta v obci Hrabušice, na ktorú si župa vzala úver z Európskej investičnej banky. „Aktuálne sú krajskí cestári na ceste medzi Slancom a Novým Salašom a do konca roka chceme opraviť ešte cestu v intraviláne obce Olšovany,“ dodal Trnka.

V tomto roku sa kraj zameral na obnovu oporných múrov či priepustov. Okrem iného ukončilrozsiahlu rekonštrukciu oporného múra v lokalite Gregorov prameň. Nový oporný múr pribudol aj v obci Hrabušice na Spiši. V porovnaní s predošlým obdobím Košický samosprávny kraj zvýšiltempoopráv mostov.V tomto roku sme opravili alebo dokončujeme opravu 12 mostov v kraji, do ktorých sme investovali vyše 5-miliónov eur. Finančne najnákladnejšou bola oprava mosta medzi Strážskym a jeho časťou Krivošťany, ktorého časť sa v októbri minulého roka zrútila. Žiaľ, po tom, čo sme v Strážskom postavili nový most, sa zrútil ďalší, a to medzi Kysakom a Veľkou Lodinou. Peniaze, ktoré sme mali vyčlenené na iné projekty, sme tak museli opäť presunúť na riešenie tejto havarijnej situácie,“ informoval župan. Kraj obnoviltakzvané mostné čaty, ktoré kontrolujú a zabezpečujú pravidelnú údržbu mostných konštrukcií, okrem toho na vybraných mostoch realizoval statické skúšky. Aktuálne má župa pripravené projektové dokumentácie na rekonštrukcie ďalších ôsmich veľkých mostov a piatich mostov s nosníkmi typu Vloššák, kde pre ich havarijný stav platia dočasné dopravné obmedzenia.



Uverejnené: 01.12.2020 12:53:28 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.