files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: Priveľké sústo prvej šestky

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce v jesennej časti najvyššej Fortuna ligy, ktorú hrajú už šiestu sezónu v rade, svoj tieň neprekročili. Zverenci trénera Jozefa Majoroša dosiahli v osemnástich dueloch rovnaký počet bodov, keď vyhrali štyri zápasy, v šiestich remizovali a zvyšných osem prehrali.

Dostali najviac gólov zo všetkých tímov (37) a majú aj najhorší pomer gólov zo všetkých tímov. Nečudo tak, že po jeseni im patrí desiate miesto a sú dosť ďaleko od prvej šestky, kde sa chcú dostať po tretíkrát v rade. Podstatne bližšie sú k bojom o záchranu, keďže predposledná Senica, na nich stráca iba jeden bod a posledné Pohronie, ktoré nehralo v posledných dvoch kolách kvôli koronavírusu, šesť bodov.

Veľká prestavba a nevydarený štart do sezóny

Michalovčania zase raz počas leta prerábali svoj káder. Tohtoročná prestavba bola ale asi dosiaľ najväčšia, keď odišlo až dvanásť hráčov, z toho viacerí z tých, ktorí sa pričinili o posledné úspechy. V novej sezóna tak chýbali doterajšie stálice ako Matúš Kira, Jakub Grič, Peter Kolesár, Jozef Šimon Turík, či Stanislav Danko (všetci odišli navyše zadarmo, hoci predtým na nich klub ponuky mal...), v tíme nepokračovali ani obranca Carrillo, či jeden z najlepších defenzívnych štítov v lige Grék Savvidis. Ich náhrady neprichádzali dosť dlho, a tak si tréner Majoroš musel vystačiť s tým, čo mal. Nepomohol mu ani konflikt v šatni, keď po potyčke so spoluhráčom bol z kádra vyradený aj útočník Sidibe Modibo.

 

Štyri domáce prehry

Tréneri tak mali o problém navyše. Vedenie klubu síce káder dopĺňalo za pochodu, no to nestačilo. Úvod sezóny mali Michalovčania opäť katastrofálny. V prvých troch zápasoch prehrali a so skóre 0:9 im patrilo posledné miesto v tabuľke. Následne prišlo víťazstvo nad Zlatými Moravcami, no aj ďalšie debakle v Žiline či Ružomberku. Stolička trénera Majoroša sa však netriasla a družstvo sa dostalo do varu po výhre nad Pohroním a následnom bode zo Serede. Práve vtedy sa začala obracať karta. Michalovčania začali nosiť body od súperov, no doma sa im nedarilo. Tri prehry v rade s Dunajskou Stredou, Slovanom, kedy mu kvôli korone chýbalo až dvanásť hráčov a následne aj so Senicou spôsobili, že aj napriek tomu, že družstvo vonku päťkrát v rade zabodovalo, stále sa držalo iba na jedenástom mieste v tabuľke. Až výhre 4:3 nad Ružomberkom v poslednom jesennom kole ich vyšvihla na desiate miesto.

 

O spokojnosti nemôže byť ani reči

Sumár zápasov ukazuje, že o spokojnosti nemôže byť ani reči. Michalovčanom nevyšiel opäť štart do súťaže, čo má za dôsledok určite letná prestavba kádra. Tú trochu zaváhalo vedenie, ktoré nevyužilo jarnú koronaprestávku na konsolidáciu kádra. Zatiaľ, čo iní konsolidovali v jari a v lete vstúpili do súťaže už zohratí, Michalovčania v lete iba počítali straty a tie pravé posily prišli až v závere prestupového obdobia. Desiate miesto je možno pre neho až príliš kruté, no úplne zodpovedá tomu, čo sa na jeseň dialo. Po výhrach v Kalši (2:1) a Vranove nad Topľou (3:1) sa Zemplínčania dostali aj do štvrtého kola Slovnaft Cupu, jeho termín je ale zatiaľ v nedohľadne...

 

Prvá šestka v nedohľadne

Najvýchodnejší fortunaligista si pred sezónou určil jasný cieľ, po tretíkrát v rade účasť v lepšej šestke. Po osemnástich kolách z dvadsiatich dvoch základnej časti ale majú bližšie k skupine o záchranu. Na lepšiu šestku strácajú štyri body, čo sa v posledných štyroch kolách dohnať dá. Michalovčania by ale museli vyhrať vo všetkých dueloch a čakať na zakopnutia súperov. Môžu sa o to pričiniť aj sami. Veď v posledných štyroch kolách budú až trikrát čeliť priamym súperom o lepšiu polovicu tabuľky. Po jeseni treba povedať, že prvá šestka bola zatiaľ pre Michalovčanov priveľkým sústom, pretože ani po jednom kole neboli na umiestnení v nej.

 

Prioritou musí byť udržanie Taiwa s Bednárom

Káder sa menil ako sme spomenuli za pochodu. Dvanástku odídených postupne dopĺňali legionári. Výnimkou bol akurát príchod stopéra Filipa Vaška, ktorý prišiel z talianskeho Udinese. Prichádzajúci hráči dvíhali kvalitu tímu, no pravé posily prišli až na konci prestupového obdobia. Z českého Olomouca si to do Michaloviec namieril útočný tank Ismar Tandir, no a z Dunajskej Stredy prišla na hosťovanie dvojica Abdulrahman Taiwo a Martin Bednár. Bednár sa vrátil do známeho prostredia a ihneď sa stal oporou zadných radov. Svoje splnil aj Taiwo, ktorý v ôsmych dueloch zaznamenal šesť gólov, čím sa stal najlepším jesenným strelcom tímu. Obaja sú na hosťovaní iba do konca kalendárneho roka a opätovná dohodu klubu s DAC ohľadom ich účasti na Zemplíne aj v jarnej časti bude zrejme kľúčová v role účasti v prvej šestke. Keď sa podarí vedeniu klubu DAC presvedčiť, šance „majorošovcov“ vzrastú.

 

Zaujali

Už tradične bol lídrom tímu, keď bol zdravý a v pohode, kapitán Igor Žofčák. Duša tímu na ihrisku aj v kabíne už má ale 37-rokov a náhrada je zatiaľ v nedohľadne. Aj preto vedenie klubu musí Žofčáka cez zimu opäť presvedčiť, aby pokračoval. Po svojom príchode zaujal aj šesťgólový strelec Taiwo. Podotýkame, že pokiaľ sa nigérijský útočník presne trafil, Zemplín bodoval. Zaujal aj ďalší hráč čiernej pleti, devätnásťročný Ricardo Phillips, ktorý je tu taktiež na hosťovaní z Dunajskej Stredy. Horkokrvný mladík z Panamy sa však musí naučiť nielen futbalu, ale aj správaniu sa v zápasoch. Postupne sa stal oporou tímu brankár Markovič.  

 

Sklamali

Najväčším sklamaním je zrejme nielen počínanie, ale aj hra útočníka Sidibe Modiba. Reprezentant Nigeru po jarnej koronaprestávke už nenadviazal na predchádzajúce výkony a možno aj frustrácia z toho spôsobila, že urobil to, čo urobil. Hlavne v prvej časti jesene sa viac čakalo aj od Matúša Vojtka, ktorý sa ale postupne dostal do formy a v závere jesene patril medzi najväčšie opory. Dodajme, že tréner Jozef Majoroš využil na jeseň služby tridsiatich hráčov, štrnásť z nich si na svoje konto pripísalo premiérový štart v „žlto-modrom“.

 

Góly/vylúčenia

Michalovčania dosiahli v jesennej časti devätnásť gólov. Šesť z nich strelil práve Nigérijčan Taiwo, ktorý je pri Laborci na hosťovaní z Dunajskej Stredy. Štyri zaznamenal nestarnúci Igor Žofčák, po dva pridali Phillips, Tandir a Trusa. Jeden presný zásah si pripísali Matúš Begala a obaja stopéri Filip Vaško a Ian Pino Soler. Červené karty videli dvaja Michalovčania – Dimitrios Popovits a Ricardo Phillips. Zhodou okolností, obaja boli vylúčení v zápase deviateho kola v Zlatých Moravciach so Sereďou (1:1).

Najlepším strelcom tímu bol v jeseni so šiestimi gólmi Abdulrahman Taiwo.

Výsledky
Fortuna liga:
1. kolo: Michalovce – FC Spartak Trnava 0:2 (0:2)
2. kolo: ŠK Slovan Bratislava – Michalovce 5:0 (1:0)
3. kolo: FK Senica – Michalovce 3:0 (1:0)
4. kolo: Michalovce – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 1:0 (1:0)
Gól: Phillips
5. kolo: MŠK Žilina – Michalovce 6:2 (2:0)
Góly: I. Žofčák, M. Begala
6. kolo: Michalovce – AS Trenčín 1:1 (0:1)
Gól: Phillips
7. kolo: MFK Ružomberok – Michalovce 4:0 (2:0)
8. kolo: Michalovce – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 2:0 (1:0)
Góly: I. Žofčák, M. Trusa
9. kolo: ŠKF Sereď – Michalovce 1:1 (0:1)
Gól: I. Žofčák (11 m)
10. kolo: Michalovce – FC DAC 1904 Dunajská Streda 2:4 (0:1)
Góly: M. Trusa, Soler
11. kolo: FC Nitra – Michalovce 1:1 (1:1)
Gól: Tandir (11 m)
12. kolo: Trnava – Michalovce 1:2 (0:0)
Góly: Taiwo 2
13. kolo: Michalovce – Slovan Bratislava 0:2 (0:1)
14. kolo: Michalovce – Senica 0:1 (0:1)
15. kolo: Zlaté Moravce – Michalovce 0:0
16. kolo: Michalovce – Žilina 1:1 (0:0)
Gól: Taiwo
17. kolo: Trenčín – Michalovce 2:2 (0:2)
Góly: Taiwo 2
18. kolo: Michalovce – Ružomberok 4:3 (2:3)
Góly: F. Vaško, Tandir, I. Žofčák (11 m), Taiwo


Slovnaft Cup:
1. kolo: Michalovce – voľný žreb.
2. kolo: TJ Mladosť Kalša – Michalovce 1:2 (0:1)
Góly: Popovits, Phillips
3. kolo: MFK Vranov nad Topľou – Michalovce 1:3 (1:2)
Góly: Hirnyi, vlastný Milan Lukáč, M. Trusa



Uverejnené: 23.12.2020 20:29:42 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.