files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Belasý líder zostrelený pri Laborci

V Michalovciach sa v piatok v rámci 29. kola Tipos Extraligy stretli dva tímy, ktoré majú solídnu formu. Zatiaľ čo Slovan Bratislava sa v úvode roka vyšplhal až na prvé miesto v tabuľke, hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce nadviazali na tri výhry zo záveru roka a pred vzájomným súbojom s lídrom ťahali sériu piatich duelov, v ktorých bodovali. Tú nakoniec natiahli aj v domácom súboji, keď Slovan zdolali 2:1 po nájazdoch a zostrelili ho tak z líderskej pozície.

Zatiaľ, čo trénerovi belasých Romanovi Stantienovi robili vrásky na čele zranenia, keď v Michalovciach musel oželieť až šiestich útočníkov, kouč Michalovčanov Tomek Valtonen má iné starosti. Jeho družstvo sa konečne rozbehlo a zdá sa, že kríza z preloma novembra a decembra je definitívne zažehnaná. „Zlepšujeme sa každým zápasom,“ rozhovoril sa tréner Valtonen, pod ktorého vedením sú Michalovčania od novembra minulého roka. „Hráme viac agresívne, hneď od forčekovania. To bol dôvod toho, prečo sa Slovan nemohol presadiť ani v dlhej päťminútovej presilovke. Myslím si, že aj teraz sme boli lepším tímom. Mali sme viac šancí ako súper. Normálne by sme s takou prevahou mali vyhrať o viac gólov, brankár Parks bol ale výborný. Stále nás trápi zakončenie, no mňa teší, ako sa chlapci do toho vkladajú. Obetujú sa a hrajú to, čo chceme, aby hrali. Nechcem hovoriť o našom systéme. My žiaden systém nemáme. Máme len určité pravidlá hry, ktoré na ľade dodržiavame. Čaká nás veľa práce, dôležité zápasy sú ale ešte ďaleko. Máme teda čas. Som hrdý na to, ako naša hra napreduje“ pokračuje fínsky lodivod s poľskými koreňmi.

Valtonenov káder sa v týchto dňoch poriadne mení. Opustila ho už šestica hráčov, štyria prišli. V novom roku Dukla posilnila hlavne obranu. Na skúšku prišiel poľský reprezentant Marcin Kolusz, no a poslednou akvizíciou v kádri je slovenský mládežnícky reprezentant Dávid Mudrák. Ten uprednostnil Michalovce pred Košicami, za ktoré hrával pred odchodom na juniorský svetový šampionát. Aj keď je Mudrák v Michalovciach už od stredy, ešte hodinu pred zápasom sa nevedelo, či bude proti Slovanu hrať. Nakoniec súhlas z kanadského Oshawa Generals, ktorého je zmluvným hráčom, došiel a Mudrák mohol hrať. Netrvalo to ale dlho. V deviatej minúte pri mantinely sa po súboji s ním zranil Rastislav Gašpar a mladý obranca dostal päťminútový trest spoločne s trestom do konca zápasu. „Povedal som mu, že je to jeho „pekný“ začiatok v Michalovciach,“ zasmial sa Valtonen, ktorý dostal od svoji zverencov k svojim piatkovým 41-narodeninám dvojbodový darček a následne k novej posile dodal. „Bola to smola. Ešte počas rozcvičky sme nemali jeho dokumenty, nevedeli sme, či bude hrať. Nakoniec sa to podarilo vybaviť. Je to dobrý hráč. Sledovali sme ho aj na juniorskom šampionáte. Náš video analytik ho viedol vo Fínsku. Mali sme teda o ňom dosť informácii. Som veľmi rád, že sa nám ho podarilo vybaviť a že uprednostnil nás pred Košicami. Nikdy sme však hráčom nič nesľubovali. Každý si musí svoje miesto v zostave vybojovať.“

 

Devätnásťročný mladík si rozhodne svoj prvý zápas za Michalovce predstavoval inak. Stihol odohrať iba pár striedaní a hneď bol vylúčený do konca zápasu. Útechou mu nie je ani fakt, že faulu sa zrejme nedopustil on a že útočník Slovana sa zrejme potkol o hokejku brankára Tomeka. „Predstavoval som si to určite inak. Určite som nechcel Rasťovi ublížiť a chcem sa mu aj touto cestou ospravedlniť. Bola to nešťastná situácia. Podrazil ho asi náš brankár Tomek. Je mi to ale aj tak veľmi ľúto,“ podotkol Mudrák, ktorého utešoval aj tréner Valtonen. „Povedal mi, že mám dať hlavu hore. Vraj to aj podľa neho nebol môj faul. Bola to nešťastná situácia. Ja som sa mu dotkol hokejky a on následne nepríjemne zakopol. Ešte raz, je mi to ľúto a verím, že to nebude nič vážne.“   

 

V samotnom zápase sme síce mohli vidieť viaceré šance, góly ale kvôli výborným brankárom nepadali. Michalovčania dokázali zlomiť nepriestrelnosť brankára belasých Parksa, ktorý neinkasoval 150 minút. Až prišla strela Alexandra Zekuciu a jeho druhý tipsportligový gól. „Myslím si, že bol dôležitý a beriem ho ešte viac, ako ten prvý, ktorý som dal Liptovskému Mikulášu. Strašne ma to potešilo, že som presne trafil. Slovan bol pre nás obrovskou výzvou. Bol líder tabuľky, ktorého sme chceli opäť zdolať,“ zdôraznil strelec úvodného gólu. Na jeho presný zásah odpovedal na konci druhej tretiny Milan Kytnár. Viac gólov nepadlo ani v predĺžení, rozhodnúť tak musel samostatné nájazdy. V nich bol úspešný akurát Peter Galamboš, ktorý bol aj sám prekvapený, že puk z jeho hokejky skončil za chrbtom Parksa. „Niekedy k tomu treba aj šťastie. Brankára súpera som nepoznal nemal som teda ucelenú myšlienku, čo urobím. Nakoniec mi to tam padlo,“ smeje sa jediný úspešný strelec v nájazdoch.  

 

Michalovčanov, ktorí bodovali v šiestom zápase v rade, potešil fakt, že aj druhýkrát v sezóne zdolali „belasých“ na svojom ľade. „Slovan je vždy Slovan a výhra nad ním chutí viac. Sme všetci radi, že sa nám konečne začína dariť a bodujeme v každom zápase v rade. Odzrkadľuje sa to už aj v tabuľke, v ktorej stúpame hore. V tých zápasoch nejako súperov nevalcujeme, no dá sa vyhrať aj o gól, či dva. Tri body máte v tabuľke za to rovnaké, ako za výhru 8:0. Ako hovorím, teší nás, že sa nám teraz darí a všetci veríme, že to bude takto pokračovať aj naďalej,“ pokračuje Peter Galamboš. Sériu, v ktorej bodujú budú môcť Michalovčania natiahnuť v nedeľu v Banskej Bystrici. Bude to ale pre nich špecifický duel, keďže „baranov“ nedávno prebral ich bývalý tréner Miroslav Chudý. „Možno to bude pre viacerých aktérov špecifické. Tak pre nás, ako aj pre trénera Chudého. My sa ale zameriavame na zápas a na to, aby sme bodovali aj na ľade tohto súpera,“ dodáva na záver Alexander Zekucia.

Peter Brendza



Uverejnené: 09.01.2021 12:11:25 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.