files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Humenské levy budú hrýzť v play-off ruskou silou

Na premiérové play-off po dvoch rokoch sa v tíme nováčika prvej lige HC 19 Humenné pripravili veľmi dôkladne. Aj keď vedenie klubu to avizovalo dlhšie, v posledný deň prestupového obdobia vypukla na Hornom Zemplíne poriadna hokejová bomba!

Humenčania ulovili dve veľké hviezdy druhej najsilnejšej ligy sveta KHL, keď sa im upísal tridsaťosemročný bek s 503 zápasmi v tejto súťaži Maxim Kondratiev a o päť rokov mladší útočník Igor Veličkin, ktorý má na svojom konte 350 štartov v KHL. A to ešte Humenčania avizujú príchod tretieho Rusa a takisto víťaza súťaže 32-ročného útočníka Michaela Anisina. „Ak mám povedať pravdu, nie sú ani príliš drahí,“ zvestoval nám prezident humenského hokeja Peter Ždiňák, ktorý sa hokeja v meste ujala v neľahkej sezóne 2018/19.

V nej sa po zmenách vo vedení klubu hlasne hovorilo o nedohratí prvoligovej sezóny. Tím nakoniec búrlivé vody preplával a utopil sa až v play-off. Po sezóne ale prišlo na dlhy a klub HK Humenné de facto skončil. Nahradil ho HC 19, ktorý sa musel štverať z druhej ligy. V nej sa vlani dostal do finále , čo znamenalo pozvánku medzi prvoligovú elitu. „Od úvodu súťaže sa chceme pohybovať vyššie, ako je okolo ôsmeho až desiateho miesta. Cieľom je play-off, v ktorom chceme potrápiť nejakého favorita. A možno vystrelí aj motyka...,“ nedopovedal Ždiňák.

Peter Ždiňák pozdvihol humenský hokej

Ten nám už viacero týždňov avizoval posilnenie svojho mužstva. Začalo sa to angažovaní dvoch Rusov Sisterova S Klavdijevom, pokračovalo získaním kanadského beka Marka Wooleyho, ktorých dopĺňa jeden z najznámejších ruských hráčov na Zemplína Vladislav Solomončak. Ten okrem Humenného predtým hrával aj v Michalovciach. „Teraz prišli Kondratiev s Veličkinom a ďalším bude Anisinov,“ pokračuje Ždiňak. Podľa jeho pri angažovaní ruských hviezd bolo dôležité, aby aj hráči HC 19 okúsili aspoň raz si zahrať s hráčmi takéhoto kalibru. „Rozhodli sme sa tím pred play-off posilniť práve ich skúsenosťami. Chceme hrať čo najvyššie a určite nám k tomu pomôžu aj oni. Ako som spomenul, ani neboli drahí. Chcú len okúsiť aj náš hokej, vidieť viac z našej krajiny. Chlapci sa na nich veľmi tešili. Ide o skúsených hráčov. Navyše, posilní nás aj Anisin, ktorý v minulosti hrával v útoku s Ovečkinom. Bude to teda dobrá ruská partia. A to sme mali záujem ešte aj o Michaela Plotnikova, ktorý však nedostal víza. Následne sme oslovili Kondratieva, s Veličkinom sme boli dohodnutí už dlhšie.“ My len dodajme, že Humenčania v posledných hodinách prestupového obdobia vystužili aj brankársky post, keď angažovalo dvoch golmanov zo skúsenosťami z extraligy či prvej ligy. Do konca sezóny sa im upísal Eugen Rabčan a Vladimír Glosár, ktorý tu už hosťoval v rámci striedavého štartu z Michaloviec.

Chceli ísť niekde spolu

Ruskí hokejisti odohrali za Humenné iba stredajší duel proti Skalici a hneď aj naznačili, že s ich príchodom rastú aj ambície „levov“. Veličkin zaknihoval dve asistencie, Kondratiev zase patril medzi najlepších obrancov. „Presvedčil ma Igor Veličkin. Hrali sme spolu v KHL a chceli sme aj niekde v zahraničí. Keď mi povedal, že ide do Humenného, tak sa ma spýtal, či neprídem aj ja. Moja odpoveď bola áno. Chcel skúsiť aj niečo iné ako súťaže, kde som doteraz hral,“ poznamenal bronzový medailista z MS 2007, kde si okrem KHL zahral aj v NHL, kde obliekal dresy Toronta Maple Leafs, New Yorku Rangers a Anahem Mighty Ducks. Veličkin, ktorý je rovnako jedennásobný víťaz KHL, si pre zmenu v Humennom odkrúca zahraničný debut.

Tridsaťosemročný rodák z Togliatti nevedel o Humennom prakticky nič, no prítomnosť kamaráta bola jediným postačujúcim argumentom. Hráča ošľahaného úspechmi neodrádzala ani skutočnosť, že ide iba o druhú najvyššiu súťaž. „Určite som sa toho nebál. Poznám totiž kvalitu slovenského hokeja a počas svojej kariéry som bol v Čechách a na Slovensku viackrát. V KHL sme hrali viackrát na Slovane, minulé leto sme boli s Amurom na turnaji v Pardubiciach a tam vtedy získali trofej Košice,“ približuje svoje skúsenosti so slovenským hokejom Kondriatev, víťaz KHL z roku 2011. „V Ufe sme vtedy mali výborný tím a hrali sme kvalitný hokej. Každý v mužstve mal svoju rolu a rád spomínam aj na Slováka Tomáša Starostu. Nebol to totiž iba výborný obranca, ale aj veľký zabávač. Tímu dodával veľa pozitívnej energie a vždy sme sa s ním smiali.“

Pri debute si pochutili na trdelníkoch

Ruská dvojica má za sebou stredajšiu premiéru v drese Humenčanov. Ako sme spomenuli, Veličkin prihrával na dva góly, Kondratiev zase patril k tým, čo ich bolo na ľade vidieť najviac. „Zápas bol dôležitý, lebo v tabuľke bol medzi tímami rozdiel iba jedného bodu. Víťazstvo nás teší, spoluhráči podporovali jeden druhého. Tréner mi dal na ľade dostatok času, dlhšie som nehral, preto som rád, že mi túto šancu poskytol. Budem sa snažiť výkonnostne ešte zlepšiť a pomôcť tímu posunúť sa v tabuľke vyššie," poznamenal obranca, pre ktorého to bol prvý zápas skoro po pol roku. Ešte začiatkom sezóny odohral v Chabarovsku pätnásť duelov. „Herná prestávka bola dlhá, majstrovský zápas som nehral takmer pol roka. Záver zápasu bol náročný, súper vyvinul tlak, my sme začali hrať na štyroch obrancov, ale ustáli sme to. Každým zápasom sa budem zlepšovať, aj vďaka spoločným tréningom na ľade i mimo neho." No a záverečná otázka sú ciele v Humennom? „Prezentovať sa kvalitnými výkonmi, postúpiť s mužstvom do play-off a tam sa dostať čo najďalej." Okrem Michaloviec sa teda môžeme tešiť na zaujímavé zápasy vyraďovacej časti aj na Hornom Zemplíne!

PETER BRENDZA



Uverejnené: 18.02.2021 18:55:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.