files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Podvody pri sčítaní obyvateľstva

Máme za sebou prvý týždeň sčítania obyvateľov. Na Slovensku prebieha od 15. februára do 31. marca a to po prvý raz plne elektronicky. No, ak si nedáte pozor, môžete prísť o úspory. Obyvatelia sa sčítavajú sami alebo s pomocou blízkej osoby. Podmienkou je mať k dispozícii počítač, tablet alebo mobil s pripojením na internet. Na stránke www.scitanie.sk je potrebné vyplniť formulár a hotovo. Kto takú možnosť nemá, môže o pomoc požiadať príbuzného alebo blízku osobu.

Ak sa napriek tomu obyvateľ nemôže alebo nevie sčítať sám, na splnenie povinnosti sčítania bude môcť využiť asistované sčítanie. V každej obci alebo meste budú kontaktné miesta, kde obyvateľovi so sčítaním pomôže asistent. Na takéto miesto je ale potrebné sa osobne dostaviť. Obce a mestá pamätali aj na chorých a imobilných obyvateľov, ktorí sa nemôžu alebo nevedia sčítať elektronicky, ani sa dostaviť na kontaktné miesto. Tí budú môcť telefonicky požiadať   mobilných asistentov, aby ich za účelom sčítania navštívili.

A práve pri asistenčnom sčítaní odporúčame byť zvlášť opatrný. Mohli by to zneužiť podvodníci, vydávajúci sa za mobilných asistentov. Asistenčné sčítanie bude prebiehať od 01. apríla a potrvá najneskôr do 31. októbra. „Upozorňujeme preto obyvateľov, no najmä seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám. Mohli by ich telefonicky alebo osobne kontaktovať podvodníci a ponúkať pomoc pri elektronickom sčítaní alebo asistenčnom sčítaní, odporúčame všetkým, ktorí potrebujú pomoc pri elektronickom sčítaní, aby žiadali o pomoc iba svojich príbuzných, prípadne známych, ktorých poznajú a ktorým dôverujú, vyzývame obyvateľov, ak sa nemôžu alebo nevedia elektronicky sčítať sami alebo s pomocou blízkych, aby sa pri asistenčnom sčítaní osobne dostavili na zriadené kontaktné miesta obce, či mesta, kde ich sčíta stacionárny asistent alebo telefonicky kontaktovali obec alebo call centrum a požiadali o pomoc pri sčítaní, kde ich mobilný asistent príde sčítať priamo do ich bydliska,“ vyzýva polícia v tlačovej správe.

Mobilných asistentov sčítania stanovuje obec alebo mesto. Budú sa povinne preukazovať príslušným preukazom. Obyvatelia si s nimi najskôr dohodnú presný čas príchodu. V telefonáte sa dozvedia aj meno a priezvisko mobilného asistenta, aby podvodníkom zabránili kontaktovaniu pod zámienkou, že sú mobilní asistenti alebo inej pomoci pri sčítaní. Podvodníkom nejde o pomoc, ale o to, aby sa dostali do príbytku obete a okradli ju o cennosti a peniaze.  Nepohrdnú ani osobnými dokladmi, ktoré by mohli zneužiť. „Nevpúšťajte cudzie osoby v žiadnom prípade do obydlia. Nekomunikujte s osobami, ktoré nepoznáte a chceli by vám pomôcť s čítaním obyvateľstva, iniciatíva na sčítanie musí prísť vždy z vašej strany a to buď sčítaním sa elektronicky, návštevou na to určeného miesta alebo požiadaním asistenta o pomoc telefonicky z vašej strany a dohodnutím presného času návštevy a mena skutočného asistenta a ak máte čo i len podozrenie z podvodného konania neznámymi osobami pri sčítaní, okamžite kontaktujte políciu na čísle 158,“ dodáva polícia vo svojej výzve.



Uverejnené: 23.02.2021 09:44:35 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.