files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

E-infolist | slovenskoukrajina.sk

  

 

 

Denný monitor informácií týkajúcich sa udalostí na Ukrajine, tak ako o nich informujú médiá na Slovensku, ako aj informácie o dianí na Slovensku vo vzťahu k Ukrajine sú k dispozícií na stránke www.slovenskoukrajina.sk Táto aktivita má za cieľ zlepšiť informovanosť verejnosti o Ukrajine a prospieť ku skvalitneniu spolupráce medzi oboma krajinami, s dôrazom na spoluprácu prihraničných oblastí.

 

 

Stránka prináša napríklad nasledujúce aktuality:

 

Na to, že rastliny majú schopnosť vyrovnať sa s rádioaktivitou, prišiel tím slovenských a ukrajinských vedcov, ktorí ich skúmali v okolí Černobyľskej jadrovej elektrárne, reaktor ktorej čoskoro schová nový sarkofág.

Dobrovoľníci a profesionálni ornitológovia mapovali vtáctvo na slovensko- ukrajinskom pohraničí s cieľom poznania avifauny tohto územia a s výhľadom vytypovať vhodné lokality pre rozvoj ekoturistiky založenej na pozorovaní vtáctva.

Dokumentárny film Hranica režiséra a scenáristu Jara Vojtka, oceneného Film Europe Award, o dedinke Slemence rozdelenej slovensko-ukrajinskou hranicou je zároveň slovenským kandidátom na Oscara.

Spájanie je naopak predmetom projektu s názvom Vínna cesta - Via Regia, prepájajúcom lokality Seredne na Ukrajine, tokajskú oblasť východného Slovenska a Spišskú Kapitulu.

O hospodárskej spolupráci SR a Ukrajiny rokovali minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda s ministrom hospodárstva Ukrajiny Vasyľom Cuškom. Slovenský minister hospodársta Juraj Miškov hovoril o víziách uplatnenia slovenských firiem na Ukrajine. 

Zverejnenie objednávateľa vraždy ukrajinského novnára Georgija Gongadzeho a pripomenutie dalších súvislostí tejto temnej stránky slobody slova na Ukrajine dopĺňa krátka správa TA3 o útoku na novinára v Doneckej oblasti a výzvapredstaviteľov EÚ a USA na zvýšenie úsilia o vyšetrenie prípadu zmiznutia ukrajinského novinára Vasilija Klementieva z augusta tohto roku.

Ukrajinská opozičná líderka Júlia Tymošenková vyhlásila, že ju, aj iných ľudí z opozície sleduje tajná služba SBU, a že sa im aj vyhráža fyzickým násilím - médiá následne priniesli správu o reakcii ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý nariadil vyšetrovanie týchto informácií.

Ako vládnuca Strana regiónov snaží presadiť používanie ruštiny a ďalších menšinových jazykov, ako sa ukrajinský minister vnútra Anatolij Mogiljev nechce učiť ukrajinčinu a tiež o tom ako sa ukrajinskí policajti a železničiari učia cudzie jazyky.

 

                                                                                                 (MEMO98)



Uverejnené: 30.10.2010 12:29:44 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.