files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dvadsať rokov michalovského športu: Tréneri, ktorí sa zapísali do histórie

Za posledných dvadsať rokov sa michalovský šport výrazne zmenil. Futbalisti a hokejisti sa dostali do najvyšších súťaží, hádzanárky MŠK Iuventa sú rekordérkami v počte titulov majstra Slovenska. V článkoch, v ktorých mapujeme posledných dvadsať rokov michalovského športu sme sa zamerali aj na najväčšie úspechy týchto tímov. Kto ale za nimi stál? Akí tréneri doviedli michalovských hokejistov, futbalistov, či hádzanárky k týmto úspechom? Pozreli sme sa na tých, ktorí podľa nás priniesli pre konkrétny klub najviac.

Iuventa Michalovce po prvýkrát sadla na slovenský trón v sezóne 2002/2003. Vtedy to bolo pre viacerých prekvapujúco, keďže hlavným favoritom bola Šaľa. Tá súperila o svoj deviaty slovenský titul, Michalovčanky sa vo finále predstavili po prvýkrát. A nakoniec boli aj úspešné. Pod taktovkou trénera Michala Lukačína, ktorý rok predtým získal premiérový slovenský titul aj s mladšími dorastenkami Michaloviec (vtedy bol ešte názov Zekon PSJ Chemkostav) získali premiérový slovenský titul.

Michal Lukačín bol prvým trénerom, ktorý sa s michalovskými hádzanárkami tešili zo slovennského titulu

Naštartoval tým jednu výraznú epochu slovenskej ženskej hádzanej. Michalovčanky sa totiž postupne prepracoval až na vrchol v počte titulov. Aktuálne ich majú dvanásť. O tri z nich sa ako tréneri zaslúžili Dušan Daniš a František Urban, jeden pridal podobne ako Lukačín rodený Michalovčan Peter Hatalčík, no a štyri tituly s Iuventou získal Ján Packa. Práve na tohto trénera sme sa zamerali pri posunutí klubu na vyššie méty.

Ján Packa je nateraz so štyrmi titulmi najúspešnejším trénerom Iuventy Michalovce

Ján Packa prišiel do Michaloviec v januári roka 2012. Počas rozbehnutej sezóny menil Maďara Józsefa Vuru, ktorému pôsobenie pri Michalovciach vôbec nesadlo. Apropo, Iuventa nemá dobré skúsenosti so zahraničnými trénermi. Ani jeden zatiaľ nenaplnil očakávania (snáď terajší kondičný tréner a asistent trénera Boris Aspridis bude výnimkou...). Poďme ale k Packovi. Iuventa sa pod jeho vedením sprofesionalizovala a definitívne sa dostala na slovenské výslnie. Packa dokázal z kádra vyžmýkať to, čo sa nepodarilo jeho predchodcovi. Postupne sa Iuventa začala obzerať aj po vyšších métach a po historickom európskom úspechu. Ten jej vo februári 2014 ušiel v dvojzápase s nemeckým Leverkusen cez prsty o jediný gól... Postup do štvrťfinále Pohára EHF by takýmto úspechom určite bol. Na slovenskej scéne ale Iuventa pod Packom dominovala. Vyhrala tri tituly, dvakrát sa tešila zo Slovenského pohára a raz vyhrala aj MOL ligu. Práve posledná sezóna 2013/14 pod jeho vedením bola vyšperkovaná historickým triple, teda ziskom slovenského titulu, národného pohára a víťazstva v spoločnej súťaži Češiek a Sloveniek. Packa sa po tejto úspešnej sezóne rozhodol pre odchod. Do Michaloviec sa ale ešte raz vrátil. Bolo to opäť počas rozbehnutej sezóny 2017/18, kedy nahradil Františka Urbana a s tímom dokráčal k slovenskému titulu.

Úspešný bol ale aj jeho predchodca. Mladý kormidelník, ktorý dostal šancu v 28 rokoch ako hlavný tréner Iuventy, sa svojej šance chopil viac ako dobre. S tímom získal desať pohárov, trikrát sa tešil z triple. Spomenúť treba aj Michalovčana Petra Hatalčíka, pod ktorého vedením Michalovčanky v sezóne 2018/19 takisto preleteli sezónou ak absolútne víťazky a pochváliť sa mohli ziskom troch pohárov, teda piaty triple Iuventy.

František Urban sa v Michalovciach tešil z desiatich pohárov

Peter Hatalčík získal s Iuventou všetko, čo sa získať na slovenskej a českej scéne dalo

Do histórie michalovského športu sa nezvratne zapísal aj tréner Miroslav Chudý. Ten do michalovskej Dukly Ingema prišiel počas rozbehnutej sezóny 2017/18 a dosiahol s ňou historické míľniky. Najskôr michalovský hokej po 32 rokoch vrátil na prvoligový piedestál. Partia okolo Mareka Kolbu totiž napodobnila partiu Ivana Hrtúsa z roku 1986, keď vyhrala celú prvú ligu. Michalovčanom sa to pod vedením Miroslava Chudého podarilo aj o rok neskôr a celé to vyšperkovali aj ďalšími úspechmi. S rekordnými číslami vyhrala základnú časť prvej ligy, obhájili titul a v baráži so Žilinou sa im podarilo postúpiť do najvyššej Extraligy.

 

Mimochodom, Miroslav Chudý bol špecialistom na prvoligové tituly a následné postupy do Extraligy. V roku 2016 sa mu tento kúsok podaril s Novými Zámkami, o rok neskôr s Detvou. S Michalovcami natiahol sériu svojich prvoligových titulov na štyri, teraz sa s Martinom pokúša o piaty. Pod Chudého vedením v nej absolvovali aj premiérovú sezónu. Účasť v play-off im skalil koronavírus, kvôli ktoré sa súťaž najskôr prerušila a potom aj zrušila. Chudý na lavičke Michaloviec skončil až v novembri roka 2020. Doplatil na nepresvedčivé výsledky novo vytvoreného tímu, ktorý mal vyššie ambície. V Michalovciach odkoučoval za viac ako tri roky 194 duelov, v 130 sa s tímom tešil z víťazstva, v 64 prehral. Mal teda vyše päťdesiatpercentnú úspešnosť, čo sa predtým nepodarilo žiadnemu z kormidelníkov. Miroslav Chudý je navyše prvým trénerom, ktorý doviedol michalovský hokej do najvyššej súťaže.

 

Štyri roky pred ním sa takýto husársky kúsok podaril aj futbalistom MFK Zemplín Michalovce. Tí sa do najvyššej súťaže skúšali dostať prakticky od roku 2010, kedy sa zrekonštruoval ich stánok. Michalovčania vsádzali na známe hráčske, ale aj trénerské mená. Od sezóny 2010/11 ich viedol skúsený český lodivod Vlastimil Petržela, ktorý predtým trénoval dva najslávnejšie české kluby Spartu a Slaviu Praha, no a viedol aj ruský Zenit Petrohrad. V Michalovciach mu však ruže nekvitli. V apríli roka 2012 skončil kvôli nepresvedčivým výsledkom. Pred sezónou 2013/14 sa Zemplína ujal Jozef Bubenko. Tréner, ktorý získal na začiatku milénia dva tituly s Interom Bratislava. Ani jemu sa však nepodarilo Zemplínčanov posunúť do najvyššej súťaže a po pol roku skončil.

 

Vlastimil Petržela a Jozef Bubenko nenaplnili ciele vedenia klubu

Pres sezónou 2014/15 prišiel do Michaloviec neznámy tréner František Šturma. Rodák z Nymburgu tu prišiel po druhýkrát. V sezóne 2010/11 bol Petrželovým asistentom, teraz prišiel ako hlavný tréner. K tímu, ktorý bol výrazne omladený. Vedenie klubu totiž po viacerých neúspechoch v boji o postup dalo spiatočku a rozhodlo sa stavať na odchovancoch. A s nimi urobil Šturma historický úspech. Vyhral najskôr základnú časť skupiny Východ a následne uspel aj v nadstavbe. Michalovčania vyhrali druhú ligu a postúpili do najvyššej súťaže.

 

František Šturma bude podobne ako Miroslav Chudý navždy určený ako tréner, ktorý doviedol michalovský futbal do najvyššej súťaže. V nej aj odtrénoval tím v jesennej časti sezóny 2015/16, po nej ale pre nepresvedčivé výsledky a zaplatenú nováčikovskú daň skončil. Nahradil sa Stanislav Griga, ovenčený aj tým, že viedol aj slovenskú reprezentáciu. Griga splnil misiu, Zemplín zachránil vo Fortuna lige a odišiel.

 

Jeho nástupcom sa stal Anton Šoltis, ďalší z trénerských nováčikov. Tým ale v Michalovciach ruže kvitnú. Šoltis totiž posunul družstvo do rozmerov, do ktorých to nikto nečakal. Skončil dvakrát na ôsmom mieste, v sezóne 2017/18 s ním dokonca obsadil piatu priečku. Dvakrát sa s Michalovcami dostal do semifinále Slovnaft Cupu. Šoltis skončil na lavičke Michalovčanov v novembri roka 2019. Čas ukázal, že za nepresvedčivé výsledky nemusel iba on. Od času jeho odchodu totiž Zemplín stagnuje výkonom, aj výsledkami...

 

Keď sme už pri tréneroch, ktorí priniesli Michalovciam najväčšie úspechy, nemôžeme zabudnúť ani na Ľuboša Hudáka. Ten doviedol michalovských hádzanárov v sezóne 2012/13 k historickej bronzovej medaile. HC winLand Michalovce, ktorý vznikol iba v roku 2010 mal za sebou rýchlu cestu nahor, ale aj strmý pád dole. Po roku postúpil do najvyššej Extraligy, po dvoch rokoch slávil historickú medailu, no hneď na to prišiel aj koniec.

O ceste HC winLand Michalovce, ktorý si takisto zaslúži svoje miesto v dvadsaťročnej histórii michalovského športu, si povieme nabudúce...

PETER BRENDZA



Uverejnené: 16.03.2021 20:31:41 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.