files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dvadsať rokov michalovského športu: Krásny, no krátky život HC winLand

V súčasnej dobe sa o Michalovciach hovorí hlavne ako o bašte ženskej hádzanej. Nebolo to tak ale vždy. Ešte v spoločnej republike Čechov a Slovákov mala výraznejšie slovo mužská hádzaná. Tá dokonca reprezentovala istý čas aj menší počet slovenských družstiev v spoločnej súťaži.

Do sveta vyprodukovala viacero kvalitných hádzanárov na čele s majstrom sveta Vladimírom Serugom, Petrom Hatalčíkom, alebo napríklad Richardom Štochlom, ktorého pozná skôr mladšia generácia. Paradoxne, najväčší úspech dosiahla michalovská mužská hádzaná až pri svojom konci. V sezóne 2011/12 získal Hc WinLand historickú bronzovú medailu, po ktorej ale prišiel koniec... Pre viacerých sympatický projekt sa rozsypal po necelých troch rokoch. Dosiahol však veľa. Z nuly sa dostal do najvyššej Extraligy a v nej sa po etablovaní prepracoval k širšej špičke. Žiaľ, život Hc WinLand Michalovce bol krásny, no veľmi krátky. Aj napriek tomu mu ale patrí miesto v našej rubrike Dvadsať rokov michalovského športu.

Stanislav Hudák prišiel so smelými plánmi, ktoré dokázal aj rýchlo naplniť

Kde sa vzal, tu sa vzal, hádzanú mecenáš prebral

Michalovská mužská hádzaná mala po rozdelení republík niekoľko pozitívnych zábleskov. V sezóne 1997/98 postúpil vtedajší Hak Zempmilk ako víťaz prvej ligy do Extraligy. V nej ale pobudol iba rok. Zempmilk sa stal šťukou prvej ligy, ktorú vyhral v rokoch 2000 aj 2001. Následne ale neuspel v baráži o postup do vtedajšej HIL s ŠKP Bratislava a tam možno treba hľadať začiatok konca. Sponzor Zemplmilk prikrútil finančný kohútik čo malo za dôsledok koniec mužskej hádzanej v Michalovciach, ktorý nastal v roku 2004. Po šiestich rokoch jej začalo svitať na lepšie časy. Po dlhšom čase sa našiel mecenáš, ktorý sa rozhodol potiahnuť hádzanú v metropole Zemplína. Bol ním majiteľ firmy winLand Stanislav Hudák, ktorý sa rozhodol vstúpiť do klubu. Ten sa premenoval na HC winLand Michalovce a začal sympaticky. Pozbieral viacerých odchovancov, či hráčov zo Zemplína, z ktorého vytvoril tréner Ladislav Štofa v prvej lige konkurencieschopný tím, ktorý v jesennej časti obsadil siedme miesto, čím naplnil predsezónne ambície majiteľa klubu. Na začiatku sa totiž hovorilo udomácniť sa v prvej lige a do dvoch rokov postúpiť do najvyššej súťaže.

Mužská hádzaná sa do Michaloviec vrátila po šiestich rokoch

Príchodom Pavla Jana vzrástli ambície

V zime roka 2011 sa ale ambície klubu zmenili. Do tímu prišiel nový tréner Pavol Jano, ktorý okamžite zmenil smerovanie klubu. Ten mal po novom ambíciu postúpiť do Extraligy ihneď. Známy hádzanársky búrlivák doslova pobláznil všetkých, čo sa okolo mužskej hádzanej točili. Družstvo šliapalo na jar ako hodinky. Z jedenástich duelov prehralo iba raz, na pôde rezervy prešovského Tatrana a skončilo na treťom mieste. Podľa viacerých mu prvá liga začala byť prikrátka.

Po príchode Pavla Jana vzrástli ambície klubu

Do Extraligy administratívnym zásahom a v novej hale

V prípade účasti v najvyššej súťaži sa však vynoril jeden obrovský problém. Domovský stánok! Telocvičňa Gymnázia Pavla Horova síce bola dobrá na prvú ligu, kde mal divák kontakt s tímom, no na Extraligu bola prikrátka. Vedeli to predstavitelia klubu, ale aj samosprávy, ktorí sa rozhodli pomôcť. Po ich urgencii získali hádzanári Mestskú športovú halu a do telocvične GPH sa presťahovali basketbalisti. Po „vysporiadaní“ sa s basketbalistami prišiel na rad interiér mestskej haly. Tá zmenila svoj imidž a krátko pred začiatkom extraligového ročníka, kde sa Michalovčania dostali po administratívnom zásahu Slovenského zväzu hádzanej (prvý Prešov postúpiť nemohol a druhá Šaľa nesplnila podmienky...), bola pripravená na najvyššiu súťaž.

Z telocvične GPH sa HC winLand presťahoval do Mestskej športovej haly

Vyššie ambície, na aké klub mal

Michalovčania vstupovali do najvyššej súťaže s vysokými ambíciami. Ako by sa zabudlo na to, čo sa hovorilo pred rokom. Káder nabral na sile. Už ho nezastupovali iba chlapci zo Zemplína, už prichádzali hotoví hráči ako slovenský reprezentant Tomáš Urban či štvorica Ukrajincov. Tréner Pavol Jano vyskladal konkurencieschopný tím, ktorý sa počas celej jesennej časti pohyboval v prvej trojke, či štvorke. Žiaľ, nastal jeden problém. Aj keď sa winLand presťahoval do väčšej haly, väčší počet divákov prilákať nedokázal. Fanúšik sa totiž nedokázal stotožniť s tým, že už nevidí svojich obľúbencov. Postupne začal záujem o hádzanú opadať a postupne prišli aj horšie výsledky. Tie vyvrcholili v play-off vypadnutím s Košicami 1:3 na zápasy. No a herná kríza vyvrcholila v skupine o piate až ôsme miesto, kde winLand obsadil až šiestu priečku.   

Ľuboš Hudák (prvý sprava) nahradil Pavla Jana

Hudák podpísal Hudáka

S premiérovou sezónou medzi slovenskou elitu spokojnosť nebola a odniesol si to aj Pavol Jano. Majiteľ klubu Stanislav Hudák na trénerský post podpísal iného Hudáka, Ľuboša. Ten začal stavať káder úplne inak. Opäť sa tu vrátil princíp domácich hráčov, ktorých doplnili kvalitní legionári, či hráči z okolia. Vrátil sa ostrostrelec Lukáš Gamrát, prišiel ďalší strelec s ľavou rukou Aleksander Petrov, no aj winLand z Košíc ulovil aj kanoniera Patrika Hruščáka, ktorý sa stal najlepším strelcom Extraligy.

Patrik Hruščák sa stal najlepším strelcom extraligového ročníka 2011/12

Problémom financie

Michalovčania vstúpili do svojej druhej extraligovej sezóny výborne. Prakticky ihneď sa udomácnili v prvej štvorke, z ktorej nevypadli až do skončenia základnej časti. Výsledky boli výborné, horšie to ale bolo so zázemím. Zhruba v polovici sezóny sa začali ozývať hlasy o finančných problémoch klubu, ktoré sa zakladali na pravde. V závere základnej časti už nebojovali Michalovčania iba o Final-four, ale aj o holú existenciu. Nakoniec to ustáli, v základnej časti skončili na treťom mieste a postúpili do vytúženého Final-four. Hnal ich zisk historickej medaily, ktorú napokon aj získali. V semifinále síce podľahli Hlohovcu, no po výhre Prešova nad Považskou Bystricou bolo jasné, že bronz putuje do Michaloviec.

Po historickej medaile prišiel koniec

Krásny koniec sezóny ale nezabránil koncu mužskej hádzanej v meste. Finančné problémy sa už nedali riešiť, a tak HC winLand po zisku historickej medaily skončil. Šport, ktorý patril k niekdajším baštám, momentálne patrí ženám, či dievčatám. Život HC winLand bol síce krásny, no krátky. Zostala po ňom historická medaila, no aj nevyplatené mzdy niektorých hráčov, či trénerov. Je na škodu, že postupne zanikla v meste aj mládežnícka hádzaná. Tá zrejme bude stagnovať dovtedy, kým sa nenájde iný Hudák...

PETER BRENDZA



Uverejnené: 17.03.2021 20:35:09 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.