files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prídu Michalovčania o tri cenné body z ľadovej plochy za zeleným stolom?

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce zvládli aj štvrtý súboj o najlepšiu Duklu na Slovensku. V Trenčíne vyhrali po góloch Lehtonena a Regendu 2:0 a v tabuľke si upevnili druhé miesto. Je len na škodu, že sa nehovorí o ich cennom víťazstve, ale o kontumácii. V zápase podľa Trenčanov nepoužili dvoch mladých hráčov, ale iba jedného, za čo im má byť toto víťazstvo kontumované. Opierajú sa o vyhlášku zo začiatku sezóny. Michalovčania však podľa seba nič neporušili a operujú vyhláškou zo 14. marca 2021. Ktorá teraz bude platiť? A neušil si slovenský hokej ďalšiu hanbu?

Podľa Michalovčanov sa má rozhodovať na ľade, nie za zeleným stolom. Tréner Juraj Faith preto nechcel hodnotiť tieto okolnosti, skôr sa pri svojom hodnotení zameral na zápas predposledného 49. kola Tipos Extraligy. „S víťazstvom sme určite spokojní. Pre dôležité tri body sme urobili všetko,“ rozhovoril sa Juraj Faith, ktorého zverenci rozhodli o svojej výhre v tretej tretine dvoma gólmi v rozpätí troch minút. „Boli sme naozaj dobre organizovaní. Čakali sme na svoju príležitosť a tú sme chladnokrvne využili. Pochváliť treba aj brankára Tomeka. Myslím si, že naše víťazstvo bolo zaslúžené,“ pokračuje Juraj Faith. Zemplínčania sa tak udržali (pokiaľ o body neprídu kontumáciou) na druhom mieste v tabuľke a pred posledným kolom, v ktorom privítajú Nitru, majú stále všetko vo svojich rukách. „Čaká nás ďalší už play-off zápas. Nitra ešte môže poskočiť na štvrtú priečku, takže im takisto ide oveľa. My to stále berieme tak, že sme na druhom mieste. Chlapci už v piatok v Trenčíne ukázali, že sú dobre pripravení na ťažké zápasy. Podobne ťažký nás čaká aj doma s Nitrou.“

A poďme k tomu, o čom sa hovorí viac ako o michalovskom víťazstve. Podľa Trenčanov použili „lišiaci“ iba jedného hráča do 20 rokov a to Dávida Mudráka. Na súpiske bol aj sedemnásťročný brankár Jakub Hrubovký, ktorý ale do smernice vydanej na začiatku sezóny nepatrí. „Hokejistom U20 je hráč narodený v roku 2001 a mladší, a má slovenskú príslušnosť. Hokejistom U21 je hráč narodený v roku 2000 a mladší, a má slovenskú štátu príslušnosť. V každom zápase Tipos Extraligy má mať každé jedno družstvo minimálne jedného hráča U20 a jedného hráča U21. Platí zásada, že k dispozícii majú byť dvaja brankári a osemnásť korčuliarov, plus dvaja hráči spadajúci do týchto kategórii. Keď ich tím nemá, musí nechať voľné miesto na súpiske. Brankár sa medzi dvoch korčuliarov nepočíta. Porušenie tohto pravidla sa považuje za neoprávnený štart s kontumáciou,“ hovorí smernica z 3. októbra 2020. Podľa tejto smernice teda Michalovčania porušili pravidlá. Tí sa ale bránia a operujú smernicou vydanou 14. marca 2021, ktorá zase hovorí. „Hokejistom U20 je hráč družstva, ktorý v sezóne 2020/21 dovŕši vek 20 rokov. Hokejistom U21 je hráč družstva, ktorý v sezóne 2020/21 dovŕši vek 21 rokov.“ No a takéhoto mali Michalovčania na súpiske, keďže Pavol Regenda (narodený 21. 12.1999) dovŕšil 21 rokov počas rozbehnutej sezóny. Michalovčania sa aj preto bránia a tvrdia, že nič neporušili. Hokejový klub Dukla Ingema Michalovce sa necíti vinný z porušenia tohto pravidla, práve naopak, my sme nasadili do poľa dvoch korčuliarov, ktorí spĺňajú tieto podmienky a to Pavla Regendu a Dávida Mudráka, a dokonca Jakuba Hrubovského ako druhého brankára. Opierame sa o smernicu SZĽH zo 14. 03. 2021. Čakáme na stanovisko ligovej rady, ktorá k tomu dnes zaujme stanovisko, v žiadnom prípade však nevidíme dôvod k akejkoľvek sťažnosti,“ píše sa na facebooku tipsportligistu.

Ako sme teda spomínali na úvod, slovenský hokej má pred sebou ďalšiu hanbu a Ligová rada bude mať čo robiť, aby z tohto vykorčuľovala. Podľa smernice z 3. októbra majú pravdu Trenčania, ktorí sa obrátili na radu protestom. Podľa smernice zo 14. marca majú ale zase pravdu Michalovčania. Na mieste je otázka, ktorá smernica je platná, staršia, či novšia? Jedna hovorí o jednom, druhá o druhom. Keď bude platiť staršia, pravdu majú Trenčania a patria im tri body. Keď ale bude platiť novšia, čo by asi aj mala, nemajú na tri body nárok a tie patria Michalovčanom, ktorým by sa v tomto prípade aj pokuta, nie to kontumácia, zdala až priveľkým trestom. Ten by podľa nás mal dostať ten, kto takýto galimatiáš zapríčinil a kto dovolil, aby jedna smernica hovorila jedno a druhá druhé. Prípadná kontumácia by poriadne ovplyvnila chod súťaže pred nedeľňajším posledným kolom. Momentálne o niečo pôjde druhým Michalovciam a tretiemu Popradu, ktorých delí jeden bod a takisto aj štvrtému Slovanu a piatej Nitre. Tých takisto delí jeden bod. Prípadná kontumácia a tri získané body ale vrátia do hry o šiestu priečku zaručujúcu play-off aj trenčiansku Duklu a z tohto by určite neboli radi ani v Detve, ktorá si play-off vybojovala v piatok na ľade košickej Steel arény. Bude sa teda rozhodovať na ľade, alebo za zeleným stolom?  

PETER BRENDZA



Uverejnené: 20.03.2021 13:14:06 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.