files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dvadsať rokov michalovského športu: Otcovia slávnych synov

V športe sa viackrát hovorí, po tom, čo sa v rodičovských šľapajach vydajú aj potomkovia, že jablko nespadlo ďaleko od stromu. Tak tomu bolo aj v prípade niekoľkých michalovských športovcov. Čo ale keď sú syn, či dcéra slávnejší od svojich rodičov? Aj takéto prípady priniesli športovci v Michalovciach za prvých dvadsať rokov tretieho tisícročia. Mali sme tu otcov slovenských futbalových reprezentantov, ako aj otca súčasnej hviezdy NHL!

Viedli MFK Zemplín, ich synovia sú v reprezentácii

V súčasnej slovenskej futbalovej reprezentácii sú až traja hráči, ktorých rodičia boli trénermi michalovského MFK Zemplín. Prvým je Albert Rusnák mladší. Jeho otec, taktiež Albert viedol MFK Zemplín viac ako rok. V roku 2012 striedal Vlastimila Petrželu, no ani pod jeho vedením družstvo nedosahoval potrebné výsledky a preto došlo v máji roka 2013 k jeho odvolaniu. Jeho syn, v súčasnosti hráč Real Salt Lake City v americkej MLS, v reprezentácii doteraz odohral 25 duelov, v ktorých zaznamenal päť presných zásahov. Aj jeho otec bol v minulosti úspešným futbalistom. Je majstrom s 1. FC Košice zo sezóny 1996/97.

O necelý rok neskôr, v jarnej časti 2014 viedol MFK Zemplín ako hlavný tréner Ondrej Duda starší. Ten preberal tím od Jozefa Bubenka a spolu s asistentom Antonom Šoltisom ho doviedol na treťom mieste. Aj napriek tomu, že dostal ponuku na predĺženie kontraktu, rozhodol sa odísť do Spojených arabských emirátov. Jeho syn Ondrej mladší je aktuálne hráčom nemeckej Herthy Berlín, v súčasnosti hosťuje v 1. FC Kolín. V slovenskej reprezentácii odohral 37 zápasov, v ktorých zaznamenal 5 gólov. Je historicky prvým strelcom Slovenska na majstrovstvách Európy. Gól sa mu podarilo dať v slovenskej premiére na kontinentálnom šampionáte v roku 2016 proti Walesu (1:2).

 

Tretím do partie je brankár FC Fulham Marek Rodák mladší. Jeho otec Marek starší bol donedávna trénerom brankárov v Michalovciach. Skončil po vlaňajšej jesennej časti, kedy ho nahradil Pavol Penksa. Marek mladší sa vo vlaňajšej sezóne výrazným spôsobom pričinil o postup Fulhamu do Premier League. V slovenskej reprezentácii odchytal štyri zápasy. Dva z nich boli v baráži o tohtoročný kontinentálny šampionát.

 

Pôsobil v Michalovciach, jeho syn je hviezdou NHL

Podobná situácia nastala aj v hokeji. Spomíname si na účinkovanie trénera Jána Faitha, ktorý v Michalovciach v sezóne 2010/11 viedol dokonca aj svojho syna Juraja. Ten je momentálne asistentom v Dukle Ingema.

Známe je aj niekoľkomesačné pôsobenie trénera Branislava Okuliara, ktorého syn Oliver je momentálne v širšom kádri slovenskej reprezentácie a takisto aj pôsobenie trénera Jozefa Šechného. Jeho syn Richard si zahral na majstrovstvách sveta či na olympiáde a takisto bol viac ako dva roky asistentom v Dukle. V Michalovciach ale trénoval aj otec súčasnej hviezdy NHL. Ide o Milana Pasterňáka, otca v súčasnosti hráča Bostonu Bruins Dávida. Pasterňák starší pôsobil v Michalovciach v prvom desaťročí tohto milénia. Prioritne sa venoval mládeži, v jednej sezóne bol ale aj trénerom mužov účinkujúcich v tretej najvyššej súťaži. Dodajme, že Milan Pasterňák, ktorý v roku 2013 podľahol ťažkej chorobe, bol donedávna jediným zahraničným trénerom, ktorý viedol michalovských mužov. V novembri minulého roka sa to angažovaním Fína s poľskými koreňmi Tomeka Valtonena zmenilo...

Dávid Pasterňák v súčasnosti hviezdi na ľadoch kanadsko-americkej NHL (foto: internet)

PETER BRENDZA (foto: peter brendza a róbert andrejov)



Uverejnené: 28.03.2021 13:01:10 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.