files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vychoval hviezdu NHL, teraz sa bude venovať brankárom v Dukle

Realizačný tím v michalovskej Dukle Ingema sa po historickom bronze výrazne obmení. Okrem hlavného trénera Tomeka Valtonena a jeho asistenta Juraja Faitha v ňom ostane iba kustód Marek Jenčík. Ďalší členovia, na čele s novým športovým riaditeľom Elmom Aittolom, sú noví. Jedným z nich je aj fínsky tréner brankárov Samuli Nordman.

Stále iba tridsaťročný lodivod má zaujímavý životopis. Venoval sa brankárom v Tappare Tampere a pôsobil aj pri japonskej juniorskej reprezentácii či naposledy vo Ferencvarosi Budapešť. „Väčšinu kariéry som trénoval juniorských brankárov. Väčšina z nich chytá v najvyššej fínskej Liige alebo v Mestis, čo je druhá liga. Niektorí odišli do zámoria, do NCAA alebo do menších európskych líg. Ak sa však pýtate na nejakú zaujímavosť, ktorú veľa ľudí nevie, keď som začínal s trénovaním v roku 2007 v HPK Hameenlinna, dve sezóny som trénoval Juuse Sarosa, súčasného brankára fínskej reprezentácie a Nashvillu Predators. Je skutočne skvelé sledovať ho, ako sa vypracoval na jedného z najlepších brankárov NHL. To však bolo strašne dávno a sám som ešte robil svoje prvé trénerské kroky. Teraz sa zameriavam na pomoc novým brankárom, ktorí chcú spraviť ďalší krok v ich kariére,“ pochválil sa nášmu portálu nový kormidelník v michalovskej Dukle. 

Po roku v maďarskej Erste lige sa rozhodol prijať práve michalovskú ponuku. Spomenul si na neho jeho krajan Tomek Valtonen, ktorý fínskym trénerom urobil nielen v Michalovciach, ale na celom Slovensku veľmi dobré meno. „Tomek po príchode do Michaloviec urobil skvelú prácu. Určite bol hlavným dôvodom, prečo prichádzam do Michaloviec. Od Elma Aittolu a Tomeka Valtonena som počul iba samé dobré veci o klube, meste a fanúšikoch. Po rozhovore s nimi preto nebolo ťažké prijať ponuku, obzvlášť, keď viem, že klub má vysoké ambície. Teším sa na nové prostredie, novú výzvu a prácu s týmto trénerským tímom, ktorý sa v Dukle vytvoril,“ podotýka Nordman, ktorý v minulosti pôsobil pri brankároch v Tappare Tampere, no má za sebou aj skúsenosť pri japonskej juniorskej reprezentácii. „Tappara je jedna z najlepších organizácií v Európe, takže pre mňa to bolo skvelé miesto, kde som sa mohol rozvíjať ako tréner. Mal som česť trénovať výborných brankárov a mať za kolegov skvelých trénerov. Pracoval som pre japonský olympijský výbor a chceli využiť moje skúsenosti s vedením tréningov prostredníctvom videí. Pomáhal som pri vývoji individuálnych a tímových videí pre ich národné tímy. Bolo skvelé s nimi pracovať a zažiť rok úplne inej pracovnej kultúry a zvykov. Japonci pracujú skutočne tvrdo a sú skvelí športovci. To si na hráčoch cením najviac.“

Aj keď rodák z fínskeho hlavného mesta Helsínk na Slovensku nikdy nepôsobil, sám si myslí, že má dobrý prehľad o brankároch v tejto krajine. „Myslím si, že mám celkom dobrý prehľad o úrovni slovenskej extraligy a slovenských brankárov v nej. Sledoval som veľa zápasov z poslednej sezóny a všimol som si veľmi dobrú úroveň ligy. Páči sa mi, že sa na Slovensku hrá tvrdý hokej a že v lige hrá veľa šikovných a perspektívnych hráčov. Tým sa zvyšujú aj nároky na brankárov. Všimol som si, že tu je celkom dosť zahraničných brankárov na pozícii jednotky a veľa slovenských brankárov sú dvojky svojich tímov. Doma vo Fínsku som mal česť trénovať pár slovenských brankárov a mám s nimi iba pozitívne skúsenosti,“ reaguje Samueli Nordman a na záver dodáva.

„V prvom rade uprednostňujem brankárov, ktorí vedia chytať puk. Pre mňa je dôležité, aby mal brankár túžbu víťaziť a svojou tvrdou prácou sa posúvať vo svojej kariére ďalej. Veľmi sa teším na nadchádzajúcu sezónu. Nikdy sme spolu nepracovali s ostatnými trénermi v jednom tíme, takže sa neviem dočkať, že sa znova trénersky niekam posuniem a že prinesiem svoje skúsenosti do tohto tímu. Veľmi sa teším, že tím je mix oboch národností, ale najviac, že všetci túžia po úspechu. Už teraz sa neviem dočkať augusta, kedy sa spolu stretneme a začneme cestu, ktorá bude dúfam úspešná.“

PETER BRENDZA



Uverejnené: 25.05.2021 14:32:44 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.