files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa opäť na slovenskom výslní

Slovenskej ženskej hádzanej stále tróni michalovská Iuventa. Hráčky MŠK sa totiž stali už po trinástykrát majsterkami Slovenska. Zverenky trénera Jana Beňadika to dokázali po desiatykrát v rade. Tentoraz na ich štíte ostala sebavedomá Dunajská Streda, ktorá v sérii na dve víťazstvá ťahala za kratší koniec.

Michalovčanky urobili výrazný krok k trinástemu titulu domácim víťazstvom 27:22, ktorým dostali DAC pod tlak. V stredu následne zlomili prekliatie haly na Žitnom ostrove, kde predtým dvakrát ťahali za kratší koniec. V zápase ani raz neprehrávali a po výhre 33:30 sa tešili po Šali, Partizánskom, či Prešove tentoraz v Dunajskej Strede. Paradoxne iba raz, v sezóne 2013/14, sa tešili zo zisku titulu vo vlastnej Chemkostav aréne. „Som rád, že sme vo finále potvrdili pozíciu favorita. Výhodu sme si vybojovali druhým miestom v MOL lige a potom sme to využili na palubovke. Veľmi dôležité bolo domáce víťazstvo. Tým sme sa dostali na koňa a súpera pod tlak víťazstva. Dôležité bolo, že sme sa aj poučili z chýb. Poučili sme sa zo zlého nástupu, keď sme prehrávali 0:4. V Dunajskej Strede bolo vidno, že dievčatá strašne chcú. Dali do toho veľmi veľa energie. Hoci sme mali niekoľko nepodarených pasáži, duel sme mali celý čas pod kontrolou a zaslúžene sme tam vyhrali,“ poznamenal tréner MŠK Iuventa Michalovce Jan Beňadik.

Rodák z Považskej Bystrice, ktorý v Michalovciach okrem trénerského postu zastáva aj post športového riaditeľa, je v súčasnosti najúspešnejším kormidelníkom v MOL lige. Ani jeden zo súčasných trénerov totiž nemá na svojom konte slovenský a český titul. Beňadik český titul získal ešte v roku 2012 s Porubou, keď jeho zverenky vo finále zdolali favorizované Veselí nad Moravou. S Iuventou sa tešil po ďalších deviatich rokoch. Cestu za titulom začal v novembri minulého roka po odvolaní Petra Dávida najskôr na dva zápasy na skúšku, od decembra ho vedenie klubu menovalo ako hlavného trénera do konca sezóny. S tímom následne obsadil v MOL lige iba vinou horších vzájomných duelov s Mostom druhé miesto a splnil najdôležitejší cieľ sezóny, ktorým bol zisk slovenského titulu. „Od začiatku bol definovaný cieľ vyhrať všetko, čo sa dá. V decembri sme si dali cieľ zisk titulu a Slovenského pohára. Ten vedenie zväzu zrušilo, titul sme získali, ciele sme tak naplnili. Nechýbalo veľa a mohli sme zvládnuť víťazstvom aj MOL ligu. Na druhej strane, dvojzápas s Mostom nám veľmi pomohol. Je len na škodu, že pred týmto dvojzápasom sme na takéhoto protivníka nenarazili. Odohrali sme dosť ťažkých zápasov, no v ani jednom sme neboli nútení hrať plných šesťdesiat minút. S Mostom sme dvakrát museli hrať naplno celý zápas. Raz sa nám to podarilo, raz sme s nimi hrali vyrovnanú partiu len 55 minút, čo sa nám vypomstilo. Práve túto skúsenosť sme ale preniesli do finálovej sérii, ktorú sme zvládli,“ podotýka Beňadik. Oslavy boli samozrejme spontánne. Nechýbalo šampanské, cestou domov sa stálo skoro na každej „benzínke“. „Dievčatá mali obrovskú radosť. Pre veľa z nich to bol prvý slovenský titul. Niektoré zase majú na svojom konte titulov viac, no ten bol prvý, ktorý si uhrali aj na palubovke. Myslím si, že oslavy boli príjemné. Nič závrtného sa neudialo a titul sa oslávil tak, ako sa osláviť mal.“     

 

Michalovský tréner už v decembri avizoval, že zdvojenú funkciu preberá do konca sezóny. Sedieť na dvoch stoličkách, na trénerskej, aj manažérskej, je totiž veľmi náročné. Krátko po úspešnom zavŕšení svojej misie však nechcel byť konkrétnejší, ako to bude vyzerať v budúcej sezóne. „Všetko je to otázka najbližších dní. Teraz odo mňa ešte odpoveď nedostanete,“ nechcel obšírnejšie odpovedať tréner a súčasne aj športový riaditeľ klubu. My len dodajme, že MŠK Iuventa má v pláne určite hrať aj v sezóne 2021/22 európsky pohár. Realizačný tím sa bude riešiť aj podľa slov Beňadika v najbližších dňoch a podobné je to s kádrom. Z neho zrejme odídu dve hráčky (obe legionárky), Iuventa má zase na lane minimálne tri posily (jedna z nich je staronová...). „Je to podobné, ako pri trénerskej otázke. Všetko to budeme riešiť v priebehu nasledujúcich dní, či týždňov. Verejnosť sa dozvie veci týkajúce sa klubu vtedy, keď budú uzavreté. Všetko by malo byť jasné do polovice júla, kedy by mala začať príprava na ďalšiu sezónu. Na nej by už mal byť tím kompletný,“ uzatvára debatu Beňadik.

Prehľad doterajších majstrov Slovenska v hádzanej žien v ére samostatnosti:
1993/94: Jaspol Partizánske
1994/95: Slovan Duslo Šaľa
1995/96: Slovan Duslo Šaľa
1996/97: Slovan Duslo Šaľa
1997/98: Slovan Duslo Šaľa
1998/99: HC SCP B. Bystrica
1999/00: Slovan Duslo Šaľa
2000/01: Slovan Duslo Šaľa
2001/02: Slovan Duslo Šaľa
2002/03: ŠK Zekon PSJ Chemkostav Michalovce
2003/04: Slovan Duslo Šaľa
2004/05: Slovan Duslo Šaľa
2005/06: Iuventa Michalovce
2006/07: Iuventa Michalovce
2007/08: ŠKP Bratislava
2008/09: ŠKP Bratislava
2009/10: ŠKP Bratislava
2010/11: Iuventa Michalovce
2011/12: Iuventa Michalovce
2012/13: Iuventa Michalovce
2013/14: Iuventa Michalovce
2014/15: Iuventa Michalovce
2015/16: Iuventa Michalovce
2016/17: Iuventa Michalovce
2017/18: Iuventa Michalovce
2018/19: Iuventa Michalovce
2019/20: bez víťaza (anulovaná sezóna pre pandémiu koronavírusu)
2020/21: MŠK Iuventa Michalovce.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 28.05.2021 11:02:16 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.