files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dukla do sezóny s dvoma fínskymi brankármi

Po dnešnom dni už poznáme aj kompletné zloženie brankárskej trojice HK Dukla Ingema Michalovce pre sezónu 2021/22. Klub prostredníctvom facebooku a oficiálnej stránky predstavil celú trojicu brankárov.

O pozíciu jednotky sa pod fínskym trénerom brankárov Samulim Nordmanom pobijú jeho dvaja krajania, zhodou okolností odchovanci TPS Turku - 24-ročný Julius Pohjankosa a o rok mladší Karolus Kaarlehto. Tretím brankárom bude 21-ročný Slovák Michal Vojvoda, ktorý posledné dve sezóny chytal vo Fínsku. Predtým pôsobil iba v Slovane Bratislava, za ktorý odchytal aj tri zápasy v KHL. Pohjanoksa v minulej sezóne pôsobil vo švédskej druhej lige, kde bol jednotkou tímu HC Vita Hästen. Kaarlehto začal sezónu v dánskom Esbjergu a končil ju v Liptovskom Mikuláši. „Už od začiatku, keď sme začali budovať tím pre sezónu 2021/22, sme chceli získať dvoch brankárov, ktorí budú silným duom v lige a nezamerať sa iba na jedného silného brankára na pozíciu jednotky. Keď padlo rozhodnutie ísť do ligy s dvomi zahraničnými brankármi, bolo nám jasné, že jeden bude chytať a druhý bude na tribúne. Je pre nás dôležité, aby brankári mali dostatok síl na play-off a aby existovala súťaživosť o miesto. Do novej sezóny vstupuje Dukla s dvomi brankármi, ktorí dajú nášmu tímu šancu každý deň víťaziť a zároveň majú schopnosti rozhodovať dôležité zápasy, keď je to potrebné. Karolus Kaarlehto je jedným z najlepších brankárov vo svojom veku vo Fínsku. Veľký brankár, ktorý má aj napriek svojím fyzickým parametrom veľmi rýchle reflexy a je schopný rozhodovať zápasy. Karolus je mimoriadne súťaživý brankár, ktorý súťaží každý deň a na svoj vek má veľmi silné čísla v play-off. Julius Pohjanoksa je chytrý mladý brankár, ktorý má neuveriteľnú pracovnú morálku. Počas svojej kariéry musel na všetkom tvrdo pracovať a dokáže čeliť novým výzvam. Julius mal dobrú minulú sezónu vo Švédsku a typologicky je úplne iným brankárom ako Karolus Kaarlehto, čo do nášho tímu prináša variabilitu. Keď sme do brankárskeho tímu potrebovali slovenského brankára, určite sme chceli ísť do mena, ktoré nám je známe a ktoré pochopí svoju rolu v tíme. Michal Vojvoda je mladý perspektívny brankár, ktorý je skvelý atlét a svoju rolu záložného brankára si určite zastane,“ píše sa v tlačovej správe klubu.

Po piatku tak už poznáme 22 hráčov z kádra michalovskej Dukly. Pred brankármi klub oznámil pokračovanie zmlúv s obrancami Vladimírom Mihálikom, Dávidom Mudrákom a Jánom Ťavodom, či útočníkmi Samuelom Chalupom, Petrom Galambošom, Marekom Mašlonkom, Pavlom Regendom, Jakubom Sujom a Lukášom Lačným. Novicmi v kádri sú obrancovia Miroslav Macejko a Tomáš Bokroš, či útočníci Andrej Kukuča, Jozef Tibenský, Marco Halama, Bruno Mráz, Roman Žitný a Dávid Hájnik. Dukla už predstavila aj štyroch legionárov. Okrem dvojice brankárov to je fínsky útočník Janne Keränen a americký stredný útočník Tony Cameranesi.

Dvadsaťštyriročný Julius Pohjanoksa je odchovancom TPS Turku, kde pôsobil aj v mládežníckych tímoch. Postupnými krokmi sa dostal až do prvého tímu, kde najskôr zastával pozíciu trojky, no potom sa dostal aj do bránky. V sezóne 2018/19 odchytal za TPS jeden duel, v nasledujúcej sezóne sa postavil do bránky šestnásťkrát. Oveľa viac zápasov, konkrétne 82, zaznamenal v druhej najvyššej súťaži v tíme Tuto Hockey. V minulej sezóne chytal vo švédskom druholigovom HC Vita Hästen, kde bol jasnou jednotkou. V minulosti bol dvakrát vyhlásený za najlepšieho brankára Mestis ligy, čiže druhej ligy. Za TPS Turku si zachytal v dvoch zápasoch aj na slávnom Spenglerovom pohári vo švajčiarskom Davose.

Slovenskému a michalovskému fanúšikovi môže byť známejší o rok mladší Karolus Kaarlehto. Vysoký 187-centimetrový takisto odchovanec brankárskej školy TPS Turku takisto prešiel mládežníckymi štruktúrami tohto klubu, šancu v prvom tíme ale nedostal. Najvyššiu fínsku súťaž ale okúsil v drese Saippy, kde v sezóne 2018/19 odchytal 22 zápasov. Viac si zachytal takisto v druhej najvyššej Mestis lige, kde pôsobil v tímoch TuTo Hockey, SaPko a Ketterä. Na prelome rokov 2016 a 2017 si zachytal v jednom zápase na majstrovstvách sveta do 20 rokov. Takisto bol dvakrát vyhlásený za najlepšieho brankára druhej najvyššej súťaže. V minulej sezóne dva zápasy odchytal aj za dánsky Esbjerg. Potom sa presunul na Slovensko, konkrétne do Liptovského Mikuláša, kde odchytal sedemnásť duelov.  

Fínskym brankárom by mal kryť chrbát o niekoľko dní 21-ročný Michal Vojvoda. Odchovanec Slovana Bratislava prešiel mládežníckymi tímami tohto klubu a v troch zápasoch dostal dokonca šancu aj v nadnárodnej KHL. Posledné dve sezóny strávil vo Fínsku, keď chytal za juniorku TuTo Hockey.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 18.06.2021 12:04:44 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.