files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovský hokej v novom miléniu. Kúpa prvoligovej licencie

Ako sme spomínali v minulom článku, michalovský hokej po sezóne 2002/2003 spadol na dno. „Vojaci“ síce v boji s bratislavským Ružinovom zachránili druhú najvyššiu súťaž, do novej prvoligovej sezóny sa už ale kvôli nedostatku financií neprihlásili. Za všetko mohol odchod hlavného partnera firmy MEZ, ktorá sa po predaji do rúk zahraničného investora rozhodla už hokej v meste nepodporovať. Nedostatok financií zrazil michalovský mužský hokej na dlhých päť rokov do tretej najvyššej súťaže, čo spôsobilo, že viacero odchovancov buď skončilo s týmto športom, alebo odišlo za hranice Slovenska.

Pád po dvadsiatich rokoch

Bolo to presne po dvadsiatich rokoch, kedy michalovský hokej spadol o súťaž nižšie. V sezóne 1982/83 začali hráči vtedajšieho VTJ MEZ Michalovce víťazstvom v druhej lige novú éru hokeja v meste. Tá vyvrcholila v sezóne 1985/86 víťazstvom v prvej lige. Michalovčania tak mohli bojovať o najvyššiu federálnu ligu, v baráži však nestačila partia okolo kapitána Ivana Hrtúsa na Vítkovice, ktorým podľahli 0:3 na zápasy. V tých ďalších sezónach už takto vysoko Michalovčania nevyskočili, no stali sa etablovaným tímom prvej ligy a to rovno na dvadsať rokov. Prišla výborná éra deväťdesiatych rokov, kedy Michalovčania dvakrát bojovali v baráži o najvyššiu už slovenskú Extraligu. Postupom času ale výsledky padali a všetko vyvrcholilo práve v sezóne 2002/2003, kedy Michalovčania po dvadsiatich rokoch zostúpili o súťaž nižšie. „Keďže nám mestský magistrát v Michalovciach neodklepol požadovanú dotáciu vo výške dvoch miliónov korún na prevádzku zimného štadióna, je už viac-menej isté, že naši seniori do nasledujúceho prvoligového ročníka nevstúpia. Je to veľmi smutné, ale je to bohužiaľ tak. Štyri roky za sebou sme sa trápili bez pomoci generálneho sponzora, ďalej by to už nemalo zmysel. Najmä bez zaangažovanosti mesta to nejde," prezradil vtedy pre Denník Korzár riaditeľ HK Dukla Michalovce Jaroslav Kločanka.

Michalovská Dukla sa do prvej ligy vrátia v roku 2008 (foto:jaroslav čúrny)

Oddelenie mládeže

V michalovskom mužskom hokeji nastala doba, kedy sa začala obracať vtedy ešte každá koruna. Nie ideálna situácia vyvrcholila tým, že sa od HK VTJ odlúčila mládež a jej predstavitelia založili nový klub HK Mládež Michalovce. Jeho prezidentom sa stal Milan Kozák, ktorého po jednom období nahradil Richard Mašlanka a ten sedí na prezidentskej stoličke v mládežníckom klube až doteraz. Mládeži sa takisto budeme venovať v jednom z následných článkoch...

Kúpa prvoligovej licencie

Chýbajúce financie spôsobili nižšiu kvalitu kádra a nižšie ambície. V druhej lige Michalovčania v ani jednej sezóny nehrali najvyššiu rolu. V sezóne 2003/2004 obsadili šieste miesto, v dvoch následných sezónach skončili dvakrát na siedmej priečke. Až potom prišli lepšie umiestnenia. V sezóne 2006/2007 obsadili tretie miesto a rovnaké umiestnenie zopakovali aj v následnej sezóne, ktorá bola poslednou v druholigovej priepasti. Zemplínčania si prvú ligu nevybojovali športovou cestou. Stalo sa tak na základe kúpy licencie od Ružomberka, za ktorú zaplatili vtedajších 150 000 korún (cca 5 000 eur). Udialo sa tak na základe pomoci samosprávy, ktorá sa po príchode Viliama Zahorčáka v roku 2006 začala aktívne zapájať do športového diania v meste a robí tak až dodnes. „Po mojom nástupe do funkcie som sa stretol so všetkými klubmi v meste a zaujímal sa o ich problémy. Hokejoví funkcionári mali vtedy iba malé plány. Týkali sa hlavne toho, že mali k dispozícii úzky finančný balík. Za samosprávu som im sľúbil, že im vyjdeme v ústrety skoršou tvorbou ľadu, čo sa aj stalo. Takisto som im sľúbil pomoc, no tá musela prísť aj z iného prostredia. Zafinancovali sme mládež a zabezpečili sme, že ľadová plocha bola už v auguste. Následne do klubu vstúpila spoločnosť Antes plus. Po rokovaniach sme podporili nákup licencie. Súčasné úspechy nielen prvého tímu, ale aj mládež nám jasne ukázali, že pred pätnástimi rokmi sme urobili správnu vec,“ zaspomínal si Viliam Zahorčák, ktorý je stále prvým mužom mesta.

Milan Mráz na snímke s prezidentom HK Mládež Michalovce Richardom Mašlankom

Silní partneri na čele klubu

Práve príchod spoločnosti Antes plus predvídal, že hokej sa v metropole Zemplína pozdvihne. Tak sa aj stalo. Michalovčania kúpili licenciu do prvej ligy. Stalo sa to však až v lete roka 2008, takže káder bol zložený prevažne z Michalovčanov. Fanúšik si ale cestu na štadión našiel. Veď prvú logu nesledoval dlhých päť rokov. Na čelo klubu sa pri jeho návrate do druhej najvyššej súťaži postavil Jaroslav Kanóc. Od sezóny 2009/2010 bol už prezidentom šéf spoločnosti Antes plus Milan Mráz, ktorý následne riadil hokej v Michalovciach až do roku 2012. Po ňom prišiel ďalší silný partner, firma Timoti, ktorá prevzala štafetu po Mrázovi.

 

Alexander Černega prebral hokej na ďalších päť rokov

Na čelo hokeja sa postavil jej čelný predstaviteľ Alexander Černega. S ním prišli prvé úspechy, keď sa tím dvakrát prebojoval do finále prvej ligy. To už dres Dukly obliekal aj skúsený Richard Šechný, ktorému doteraz v najvyššej Extralige patrí v počte dosiahnutých kanadských bodov druhé miesto. Po troch neúspešných sezónach sa rozhodol odísť aj Černega, ktorý prenechal miesto firme Ingema. Tá pod vedením prezidenta klubu Martina Burinského hokej pozdvihla na ešte vyššiu úroveň. Renovovaný štadión sa dočkal v roku 2019 prvého extraligového zápasu a v minulej sezóne klub dokonca historickej bronzovej medaily. O tom, ale aj o vstupe Michalovčanov do prvej ligy si viac povieme nabudúce...

Martin Burinský sedí na prezidentskej stoličke v Dukle doteraz

PETER BRENDZA



Uverejnené: 29.06.2021 20:43:26 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.