files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ambície ostávajú vysoké, Iuventa v príprave na dva turnaje

V priestoroch tlačového centra sa v michalovskej Chemkostav aréne vo štvrtok krátko pred obedom uskutočnila tlačová konferencia pri príležitosti začiatku prípravy ženského tímu MŠK Iuventa Michalovce. Vedenie klubu na nej zastupoval športový riaditeľ Jan Beňadik, ktorý je zároveň aj trénerom ženského tímu. Spoločnosť mu okrem médií robili aj nová posila, česká reprezentantka Helena Ryšánková, ktorá sa počas leta vydala za súčasného asistenta trénera Borisa Aspridisa a takisto aj staronová posila Patrícia Wollingerová. Tá sa do tímu vracia po viac ako roku po materskej dovolenke.

V úvode si zobral slovo športový riaditeľ a súčasne aj tréner v jednej osobe Jan Beňadik. „V kádri oproti minulej sezóne máme tri nové hráčky. Prvou je Patrícia Wollingeorvá, ktorá sa k nám vracia po materskej dovolenke. Som rád, že Paťa je verná tomuto klubu už viac ako desať rokov. Naposledy, ešte pred desiatimi rokmi, si odskočila na hosťovanie do Trenčína, kde sme spolu spolupracovali. Druhou je Helena Ryšánková, ktorú som viedol pre zmenu v Porube,“ rozhovoril sa Beňadik, ktorý ešte na tréningu neprivítal brazílsku brankárku Nairu Almediovú. Tá po príchode do Michaloviec musí ostať najskôr v karanténe. „Zapojiť do tréningového procesu by sa mala budúci týždeň. Okrem toho máme na skúške tri hráčky. Prvou je Veronika Vagaská z Prešova. Máme tu aj dve mladé Ukrajinky. Ostrú spojku Valentinu Froljak a iba osemnásťročnú Yanu Borysevych, ktorá aj napriek mladému veku už má skúsenosť so seniorskou reprezentáciou. Obe naposledy pôsobili v Ľvove. Pokiaľ sa nič výnimočné nestane, káder v tomto zložení považujeme za uzavretý,“ dopĺňa Beňadik.

Michalovčanky by sa mali v rámci prípravy predstaviť na dvoch turnajoch – v maďarskom Váci a švajčiarskom St. Gallene. Domáci Memoriál Tomáša Jakubča sa tentoraz neuskutoční. Diváci ale neostanú bez domáceho duelu, keďže hneď na úvod prípravy jeho zverenky privítajú možného účastníka MOL ligy, poľský Chorzów. „Prípravu sme odštartovali prvým tréningom v stredu večer. Hráčky už ale predtým mali individuálne tréningové plány. Od pondelka absolvovali zdravotné a záťažové testy. Najskôr sa budeme pripravovať v domácich podmienkach. Sústredenie sme tentoraz vypustili, keďže v auguste sa nacestujeme až – až. Hernú prípravu odštartujeme domácim dvojzápasom s Chorzówom. Potom nás čaká v Slovinsku dvojzápas proti Ajdovščine a takisto aj konfrontácia s tradičným účastníkom Ligy majstrom Krimom Ľubľana. Následne odcestujeme do švajčiarskeho St. Gallenu, kde nás čaká tradičný Stadtwerk Cup, ktorý presunuli zo zimy. Na turnaj cestujeme aj do maďarského Vácu a generálku absolvujeme na palubovke Chorzówa,“ referuje plán prípravy Beňadik.   

 

Michalovčanky budú mať na domácej scéne rovnaké ciele, ako mali v nedávno skončenej sezóne. „Chceme obhájiť slovenský titul a vyhrať Slovenský pohár. V MOL lige máme opäť medailové ambície a určite sa pokúsme ligu vyhrať,“ zdôrazňuje Beňadik. Iuventa má však jednu novinku v podobe účasti v pohárovej Európe. Tentoraz sa neprihlásila do Európskej ligy, kde vypadla dva roky po sebe v druhom kole, ale až do tretieho najsilnejšieho pohára EHF Európsky pohár. „Po vlaňajšej skúsenosti, keď sme hneď v druhom kole dostali v Európskej ligy silný Paríž 92, sme sa tentoraz rozhodli prihlásiť sa do pohára č. 3. Budúci týždeň sa dozvieme súpera pre druhé kolo, v ktorom budeme nasadeným tímov. Našou ambíciou v tomto pohári bude, aby sme hrali aj v jarnej časti. Musíme teda prejsť cez druhé a tretie kolo. Chceme hrať čo najviac zápasov,“ poznamenal na margo zmeny európskeho pohára športový riaditeľ a súčasne aj tréner MŠK Iuventa.

Veľmi dobré skúsenosti s predchodcom EHF Európskeho pohára má nová posila Iuventy Helena Ryšánková. Tá pohár vtedy ešte pod názvom Challenge Cup vyhrala v roku 2013 s Mostom. Zopakovala by si podobnú cestu aj s trinásťnásobným slovenským majstrom? „Zatiaľ takto ďaleko ešte nie sme,“ smeje sa Ryšánková, ktorá si cestu za týmto triumfom pripomína často. „Spomínam si na to, že pred začiatkom súťaže sme rozhodne nemali ambíciu vyhrať celý pohár. Naše ambície rástli postupne. Formoval sa u nás pod vedením nového trénera nový tím. Šli sme od zápasu k zápasu. Nakoniec sa nám podarilo okrem európskeho pohára vyhrať aj MOL ligu a premiérovo aj český titul. Túto cestu by som si samozrejme chcela zopakovať aj s Iuventou. Nesmieme však mať veľké ambície od začiatku. Musíme prejsť cez viacerých súperov, čo bude určite náročné. Európsky pohár je dôležitý hlavne v tom, že je dôležitý každý gól. My sme išli svojou cestou od zápasu k zápasu a nakoniec sa nám ho podarilo vyhrať,“ dodáva Helena Ryšánková.

Do tímu sa vracia jeho niekdajšia líderka Patrícia Wollingerová. Tá svoje pôsobenie v Iuvente predčasne ukončila v januári 2020, kedy ohlásila tehotenstvo. Po viac ako roku hlási návrat na palubovky. „O mojich úlohách v tíme sme sa ešte s trénerom nebavili,“ hovorí večne usmiata Wollingerová, ktorá by mohla v mladom tíme aj líderské ambície. „Vraciam sa po dlhšej prestávke. Po pôrode som sa cítila dobre, rozhodla som sa teda pre návrat na palubovke. Pri individuálnych plánoch som sa snažila plniť všetko, čo v nich bolo. Uvidíme v septembri v akej forme bude a potom sa môžeme baviť o tom, akú budem mať pozíciu v tíme,“ pokračuje Wollingerová.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 15.07.2021 21:11:00 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.