files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Osem legionárov HK Dukla Ingema Michalovce

Legionári v súčasnom hokeji sú už neodmysliteľnou súčasťou úspechu mužstva. Keď chce tím napredovať, mal by vo svojom kádri mať aj hráčov spoza hraníc, ktorí doň prinesú niečo iné. Aj michalovská Dukla Ingema sa vydáva touto cestou.

Keď sa ešte bila o najvyššiu Extraligu, pomohli jej ruskí útočníci Safaralejev, Bojko či Dvurečenskij. Ešte predtým tu robil dobré meno aj ich krajan Gleb Lušnikov. Po postupe do Extraligy sa Michalovčania zamerali na fínsku cestu. Bol to práve hráč z tejto krajiny, konkrétne Aki Juusela. Aj v bronzovej sezóne hrali na ľade prím legionári, ktorých mala Dukla desať. Ani jeden z nich však v nasledujúcej sezóne v tíme neostane. Michalovčania však predstavili osem nových hráčov spoza hraníc Slovenska a my sme sa na nich detailnejšie pozreli.

Mikko Nuutinen

Fínske tréner Tomek Valtonen pri skladaní mužstva stavil na svojich krajanov. Klub podpísal až päticu hráčov z krajiny tisícich jazier. Azda najväčšou oporou ofenzívy tímu by mal byť Mikko Nuutinen. Tridsaťročný rodák z Kuopia si vlani vo Zvolene urobil na Slovensku výborné meno a preto sa o jeho služby zviedol obrovský boj. Nakoniec vyhrali Michalovce a teraz je len na ňom, aby ukázal, že na to hokejovo má. Vo vlaňajšie sezóne, ktorá bola pre neho prvou zahraničnou, získal so Zvolenom zlato. Tímu spod Pustého hradu k nemu pomohol výraznou mierou aj Nuutinen, ktorý v 63 dueloch zaznamenal 64 kanadských bodov (24 gólov a 40 asistencií). Produktivitu od neho budú čakať aj v Michalovciach.

Janne Keränen

Spolu s ním by mal vyčnievať aj jeho krajan, o štyri roky starší Janne Keränen. Obaja boli spoluhráčmi v Kalpe Kuopio a na svoju spoluprácu by mali nadviazať aj v Michalovciach, kde by im mala patriť prvá útočná lajna. Keränen je skúseným hráčom, ktorý má na svojom konte 871 duelov v najvyššej fínskej súťaži. Michalovce budú pre neho prvou zahraničnou zastávkou, doteraz pôsobil iba vo Fínsku. Doteraz získal vo svojej krajiny tri medaile. Dvakrát sa tešil z bronzu (v Lukko Raumu v sezónach 2010/11 a 2013/14), raz mu na krk zavesili striebro (sezóna 2016/17 v Kalpe Kuopio, spoluhráčom bol aj Nuutinen)

Tony Cameranesi

Centrom elitného michalovského útoku medzi dvoma Fínmi by mal byť Američan Tony Cameranesi. Dvadsaťsedemročný rodák z Plymouth, oblasti Minnesota, by mal na tomto poste nahradiť doteraz najproduktívnejšieho michalovského hráča v Extralige, Kanaďana Christophe Lalancetta. Ten sa upísal Hradcu Králove. Cameranesi, ktorého v roku 2011 draftovalo Toronto Maple Leafs v piatom kole zo 130 pozície, prišiel do Európy pred sezónou 2019/20 a na starom kontinente si zatiaľ robí veľmi dobré meno. Podobne ako Nuutinen má na ňom priemer takmer jedného kanadského bodu na zápas. V sezóne 2019/20 exceloval v drese nórskeho Storhamaru, kde v 40 zápasoch zaknihoval 48 kanadských bodov. Rovnakú pozíciu si držal aj v rakúskom Grazi, kde hral minulú sezónu. V 50 dueloch ICEHL zaznamenal 40 kanadských bodov.

Kalle Valtola

Michalovčania sa v sezóne 2021/22 uberajú fínskou cestou. Tréner Tomek Valtonen bude mať na striedačke v role asistenta svojho krajana Kaspera Vuorinena. Trénerom brankárov bude Samuli Nordman, no a športovým riaditeľom Elmo Aittola. Valtonen bude mať na začiatku prípravy v kádri ďalších piatich krajanov. Okrem dvojice útočníkov aj obrancu Kalleho Valtolu. Dvadsaťpäťročný rodák z Turku vlani upútal v drese Liptovského Mikuláša, kde v 36 dueloch zaknihoval jedenásť kanadských bodov (3+8). Na svojom konte má aj 62 duelov v najvyššej fínskej súťaži, v druhej najvyššej odohral 127 duelov. Okrem Liptovského Mikuláša mimo svojej krajiny pôsobil aj vo švédskej More.

Julius Pohjanoksa a Karolus Kaarlehto       

Vôbec po prvýkrát v histórii budú mať Michalovce brankársku jednotku zo zahraničia. Doteraz tu bol na tomto poste iba jediný legionár, takisto fínsky brankár Conrad Molder, ktorý vo vlaňajšej sezóne ale neodchytal ani jeden zápas. Teraz sa to zmení, keďže vedenie klubu podpísalo až dvoch brankárov z tejto krajiny a tí by sa mali pobiť o post jednotky. Dvadsaťpäťročný Julius Pohjanoksa má na svojom konte sedemnásť duelov v najvyššej fínskej súťaži, ďalších 107 si pripísal v Mestis lige, čiže v druhej najvyššej súťaži. Vlani chytal vo švédskom HC Vita Hästen, ktorý účinkuje v druhej najvyššej súťaži.

O post jednotky sa pobije s o dva roky mladším Karolusom Kaarlehtom. Rodák z Turku upútal Michalovčanov vo vlaňajšej sezóne, ktorú odchytal v Liptovskom Mikuláši. To, že na Slovensku si vytvoril dobré meno znázorňuje fakt, že ho chcel aj Slovan Bratislava. Kaarlehto už chytal aj v dánskom Esbjergu, v najvyššej fínskej súťaži má na svojom konte 22 duelov, ďalších 104 pridal v Mestis lige. Zaujímavosťou je aj fakt, že obaja michalovskí brankári sú odchovancami TPS Turku a boli spoluhráčmi aj v tíme TuTo Hockey a to v sezónach 2016/17 a 2017/18. Aj tam sa vtedy bili o post jednotky.   

Pierre Crinon a Dominik Pas

Okrem šestice už podpísaných hráčov sa o miesto v tíme budú počas letnej prípravy uchádzať aj francúzsky obranca Pierre Crinon a poľský útočník Dominik Pas. Obaja prídu k Laborcu na skúšku v rámci try-outu.

Obaja sú síce ešte mladými hráčmi, no už majú skúsenosti aj z reprezentačných tímov. Dvadsaťpäťročný Crinon si zahral aj na majstrovstvách sveta, keď bol súčasťou tímu v roku 2019 na svetovom šampionáte na Slovensku. Keď nepočítame sezónu 2014/15, ktorú strávil za morom, doteraz hrával iba vo svojej krajine. Je trojnásobným francúzskym šampiónov dvakrát vyhral ligu s Gap, raz s Rouenom), v najvyššej súťaži svojej krajine odohral 255 duelov. V drese Gap si zahral v dvoch sezónach aj Ligu majstrov.

Reprezentantom svojej krajiny je aj 21-ročný poľský útočník Dominik Pas. Aj napriek mladému veku má už za sebou šesť sezón v najvyššej poľskej súťaži, v ktorej sa stal v nedávno skončenej sezóne s Jastrzebim majstrom. Je pravidelným reprezentantom Poľska a práve z dresu v tejto reprezentácii ho pozná aj Valtonen, ktorý bol v minulosti lodivodom Poľska. Keď sa nič nezmení, Dominik Pas bude súčasťou svojho národného tímu na augustovej olympijskej kvalifikácii v Bratislave.  

PETER BRENDZA



Uverejnené: 18.07.2021 15:46:20 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.