files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Dukle všetko po starom. Za najvyššími ambíciami, veria, že aj s divákmi na tribúne

Michalovská Dukla Ingema začala tento týždeň s prípravou na novú sezónu. Po tom, čo mali hráči individuálne plány sa všetci spolu zišli v pondelok druhého augusta a po testoch či zdravotných prehliadkach vykorčuľovali v stredu po prvýkrát na spoločný tréning na ľade. Trénerovi Tomekovi Valtonenovi chýbala akurát najväčšia hviezda ofenzívy, fínsky útočník Mikko Nuutinen, ktorý by sa mal do tréningového procesu zapojiť v pondelok.

O príprave

Vlani bronzový tím najvyššej Tipos Extraligy má teda za sebou úvodné zoznamovacie tréningy. Tak ako to v prípravách na sezónu býva, tie prvé sú zamerané hlavne na kondíciu a sú teda „tvrdšie“ ako počas sezóny. „Od pondelka by sme chceli ísť do toho aj s vecami, ako by mala vyzerať naša hra. V auguste a septembri nás čakajú aj prípravné zápasy. Pozerať na výsledky ale budeme inak, ako počas sezóny,“ poznamenal asistent trénera Tomeka Valtonena Juraj Faith, jeden z troch slovenských členov realizačného tímu. Ten sa po úspešnej sezóne obmenil. Fínskemu trénerovi Tomekovi Valtonenovi robí okrem Faitha asistenta aj jeho krajan Kasperi Vuorinen, novým trénerom brankárov je ďalší Fín Samuli Nordman. Kondičným trénerom sa v lete sta Daniel Mitera a okrem Faitha na svojej pozícii ostal aj kustód Marek Jenčík, ktorý je aj kustódom slovenskej reprezentácie. Dodajme, že trojicu Fínov dopĺňa aj Elmo Aittola, nový športový riaditeľ klubu.

 

O kádri

Výrazné zmeny nastali aj v kádri. Z toho úspešného ostala iba deviatka hráčov. Zmenili sa všetci traja brankári, noví hráči prišli aj do ofenzívy, či defenzívy. Najviac si zrejme budú tréneri sľubovať od legionárov. Do kádra pribudli až piati Fíni, z toho dvaja brankári – Karolus Kaarlehto, Julius Pohjanoksa. Okrem nich aj obranca Kale Valtola a o ofenzívnu silu by sa mali starať Janne Keränen a práve Mikko Nuutinen, najproduktívnejší legionár vlaňajšieho play-off. Okrem nich vedenie podpísalo aj produktívneho centra, Američana Tonyho Cameranesiho a na skúške je francúzsky obranca Pierre Crinon a poľský útočník Dominik Pas. K ním pribudol na skúšku v týchto dňoch aj mladý obranca Sebastián Droppa, syn bývalého slovenského reprezentanta a vlaňajšieho asistenta v Dukle Ivana. „Čo sa týka tých hráčov, čo sú na skúške, je len na nich, ako sa nám ukážu. Nemáme to nejako definované, že jeden, či dvaja musia ostať. Samozrejme, máme o nich prehľad, vieme o ich hokejových vlastnostiach. Musíme ale pozerať aj na to, aké budú možnosti klubu. Čo sa týka kádra, ten je stabilizovaný a v takomto zložení by sme mali ísť aj do sezóny. Minulý rok sme počas sezóny vymenili viacero hráčov, čomu sa teraz chceme vyhnúť. Mužstvo sme skladali podrobne a veríme mu,“ zdôrazňuje Juraj Faith. Ten sa nevyhol ani otázke, na aké typy hráčov sa s trénermi počas skladania kádra zamerali. „Chceli by sme hrať rýchlejšie, ako tomu bolo v minulej sezóne. Zmerali sme sa teda touto cestou. Jedna vec je ale, čo chceme a druhá bude to, ako sa to ukáže na ľade. Vieme, do čoho sme išli, ale aj my tréneri sme plní očakávania, ako to bude vyzerať.“  

O prípravných zápasoch

Zverenci trénera Tomeka Valtonena majú v pláne počas prípravy na sezónu, ktorá odštartuje v piatok 24. septembra, desať duelov. Začnú budúci štvrtok doma s nováčikom Tipos Extraligy HC 21 Prešov. S „koňarmi“ sa stretnú ešte dvakrát. Spoločný súboj odohrajú v rámci Slovenského pohára a takisto sa na ich ľade predstavia aj v generálke. Ešte predtým ich čaká domáci turnaj, ktorý organizujú spoločne s Košicami. Viac informácii o ňom prinesú kluby v najbližšom čase. Môžeme ale povedať už teraz, že jedným z účastníkov bude aj bratislavský Slovan. Okrem neho sa Zemplínčania stretnú aj s ďalším adeptom na slovenský titul v roku storočnice HC Košice. „Sme predovšetkým radi, že sa nám podarilo zorganizovať domáci turnaj. Všetci ale veríme že to bude aj s divákmi. Nielen v príprave, ale aj počas sezóny. Diváci už potrebujú hokej, ale hlavne, hokej potrebuje divákov. Ja som počas minulej sezóny niekoľkokrát povedal, že som rád, že už nehrám. Pred prázdnymi tribúnami to vôbec nie je jednoduché. Hráči sa iba ťažko motivujú,“ konštatuje Juraj Faith.

O ambíciách

Michalovčania vo vlaňajšej sezóne obsadili tretie miesto a vysoké ambície bude mať aj novozložený káder pre sezónu 2021/22. „Určite nechceme podliezať nastavenú latku. Bronzová medaila bola úspechom pre michalovský hokej, ako aj pre samotné mesto. Medaila bude opäť výzvou, no do tretieho miesta bude chcieť skončiť možno šesť, či sedem tímov,“ podotýka Juraj Faith. Tréneri si veľa sľubujú od úderného útoku, v ktorom chcú spojiť produktívneho amerického centra Tonyho Cameranesiho a dvojicu fínskych ostrostrelcov Nuutinena s Keränenom. Napodobnia teda popradský „smrtiaci“ útok Haščák, Skokan, Svitana? „Je to veľmi, veľmi predčasná otázka, pretože ešte ani spolu neboli na ľade. Ambíciou je, aby nás práve oni traja v ofenzíve ťahali. Všetci majú za sebou dobré čísla produktivity. Je ale veľa vecí, ktoré si musia spolu zasadnúť. Určite by sme boli radi, keby patrili k ozdobám ligy. Netrúfam si ale teraz povedať, či to bude najlepší útok ligy. Samozrejme, chceli by sme, aby nám pomáhali v každom zápase,“ pokračuje druhý člen rodinnej ságy Faithovcov, ktorý sa vydal na trénerskú dráhu a pôsobil aj v Michalovciach. Predtým tu koučoval aj jeho otec Ján.

Rozpis prípravných zápasov
Štvrtok, 12. augusta: Michalovce – HC 21 Prešov /18.00/.
19. - 22. augusta: Turnaj v Michalovciach a Košiciach.
Štvrtok, 26. augusta: HC 05 Banská Bystrica – Michalovce.
Štvrtok, 2. septembra: Michalovce – HC´05 Banská Bystrica.
6.- 8. septembra: 1. zápas Slovenského pohára.
9.- 12. septembra: 2. zápas Slovenského pohára.
13.- 19. septembra: 3. zápas Slovenského pohára.
Štvrtok, 16. septembra: HC 21 Prešov – Michalovce /18.00/.

Káder HK Dukla Ingema Michalovce:
Brankári: Karolus Kaarlehto (Fín.), Julius Pohjanoksa (Fín.), Michal Vojvoda
Obrancovia: Tomáš Bokroš, František Gajdoš, Miroslav Macejko, Viadimír Mihálik, Dávid Mudrák, Ján Ťavoda, Kalle Valtola (Fín.), Pierre Crinon (Franc. - skúška), Sebastián Droppa (skúška)
Útočníci: Tony Cameranesi (USA), Samuel Chalupa, Peter Galamboš, Dávid Hajnik, Marco Halama, Janne Keränen (Fín.), Andrej Kukuča, Lukáš Lačný, Marek Mašlonka, Bruno Mráz, Mikko Nuutinen (Fín.), Dominik Pas (Poľ. - skúška), Pavol Regenda, Jakub Suja, Jozef Tibenský, Roman Žitný.

Prišli: Karolus Kaarlehto, Kalle Valtola (obaja Liptovský Mikuláš), Julius Pohjanoksa (HC Vita Hästen/Švéd.), Michal Vojvoda (TUTO Hockey/Fín.), Tomáš Bokroš, Andrej Kukuča, (obaja Trenčín), Mikko Nuutinen, František Gajdoš, Marco Halama, Jozef Tibenský (všetci Zvolen), Miroslav Macejko (Penza/Rus.), Pierre Crinon (Rouen/Franc.), Tony Cameranesi, Roman Žitný (Nitra), Dávid Hajnik (Poprad), Janne Keränen (Sport Vaasa/Fín.), Bruno Mráz (Košice), Dominik Paš (Jastrzebie/Poľ.), Sebastián Droppa (Liptovský Mikuláš).

Odišli: Christophe Lalancette, Graeme McCormack (Hradec Králové), Jordon Southorn (Znojmo), Jordan Hickmott (Bad Nauheim/Nem.), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Dávid Šoltés (Banská Bystrica), Marek Bartánus, Eduard Šedivý (obaja Košice), Tomáš Török (Zvolen), Matias Lehtonen (Katovice/Poľ.), Mark Louis (Cardiff/V. Brit.), Tomáš Tomek (Poprad), Stanislav Škorvánek (Žilina), Conrad Mölder (Toruň/Poľ.), Roman Karaffa (Biel-Bienne/Švajč.), Vladimír Glosár (Martin), Marcin Kolusz (?), Antti Erkinjuntti (?), Ville Korhonen (?) 

PETER BRENDZA



Uverejnené: 05.08.2021 18:12:03 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.