files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kraj začal rekonštruovať pamätník na Dargove

Košický samosprávny kraj odštartoval očakávanú rekonštrukciu pamätníka na Dargove, ktorý pripomína oslobodenie východného Slovenska od nacizmu. Oprava Pamätníka oslobodenia a víťazstva na Dargove bude stáť takmer 263-tisíc eur, podľa zmluvy by mal byť vynovený do 6 mesiacov od prevzatia staveniska.

„Na rekonštrukcii tohto pamätníka mi mimoriadne záleží, je to najvýznamnejší pamätník v našom kraji, ktorý je mementom na 22-tisíc padlých v bojoch za oslobodenie východného Slovenska na prelome rokov 1944/1945. V minulosti prešlo rekonštrukciou súsošie aj expozícia v priľahlej Sieni bojovej slávy. Tento raz bude predmetom rekonštrukcie oprava mramorovej spevnenej plochy pred pamätníkom, komplexná obnova schodiska či úprava vstupu do Siene bojovej slávy. Pamätník bude mať súčasnú podobu, no v areáli pribudnú zelené opatrenia, ako nádrž na zachytávanie zrážkovej vody či nové úsporné osvetlenie pamätníka. Verím, že vďaka týmto prácam vrátime tomuto spomienkovému miestu opäť dôstojnosť,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.


Pamätník oslobodenia a víťazstva spravuje župné Centrum kultúry Košického kraja (CKKK). Odhalený bol v roku 1955, čo sa odráža aj na jeho zlom technickom stave. Dlažba pred pamätníkom je na mnohých miestach poškodená prasklinami alebo uvoľnená. V rámci rekonštrukcie budú všetky uvoľnené mramorové platne demontované, očistené a opätovne osadené do suchej betónovej zmesi. Veľmi poškodené platne nahradia nové, a to z identického materiálu, s rovnakým rozmerom, tvarom a farbou ako je pôvodná dlažba. Komplexnou obnovou prejde aj schodisko pred pamätníkom. Úprava čaká aj vstup do Siene bojovej slávy. Povrch mramorovej dlažby v tejto časti bude prebrúsený a zdrsnený, aby bol vstup návštevníkov do Siene bezpečný aj v prípade nepriaznivého počasia. „Časť dlažby bola v minulosti poškodená z dôvodu, že sa autá snažili zaparkovať čo najbližšie pri pamätníku. Aby opäť nedošlo k poškodeniu mramorovej dlažby, v rámci rekonštrukcie osadíme betónové parkovacie zábrany, ktoré oddelia asfaltové parkovisko od pešej zóny s mramorovým povrchom. Na príjazdovej ceste a priľahlom parkovisku zároveň pribudne nový asfaltový koberec,“ uviedol župan Trnka. Pamätník bude po novom osvetlený úspornými LED svetlami s rovnakou svietivosťou, ale energetickou úsporou 40%.Voda z retenčnej nádrže, ktorá bude zachytávať zrážkovú vodu, poslúži na zavlažovanie zelene pri pamätníku. Úpravami prejdú aj dreviny v okolí pamätníka a pribudne aj nová zeleň v kvetináčoch. Rekonštrukciu financuje Košický samosprávny kraj zo svojho rozpočtu, práce by mali byť ukončené vo februári budúceho roka.



Uverejnené: 12.08.2021 14:06:43 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.