files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mozartov čarovný basetový roh

Nevšedný hudobný zážitok ponúkne formácia Lotz Trio, ktorá v Zemplínskom  múzeu v Michalovciach, kultúrnej organizácii Košického samosprávneho kraja, odohrá jeden zo svojich koncertov. 

Ten sa uskutoční  v rámci cyklu Lotz Trio v slovenských šľachtických rezidenciách v sobotu 28. augusta 2021 o 19.00 hod. v reprezentatívnych priestoroch portrétnej sály barokovo-klasicistického kaštieľa, sídla múzea. „Programovú  ponuku  múzea  sme  počas  leta  obohatili  o viacero  koncertov  vážnej  hudby.  V  závere augusta  dávame  priestor  trojici  interpretov,  ktorí  sa  už  niekoľko  rokov  snažia  oživiť  tradíciu  komorného koncertovania v šľachtických sídlach v rôznych lokalitách na Slovensku. Veríme, že tak ako v kaštieli Betliar, aj v  Michalovciach  zaujmú  publikum  hrou  na  neobyčajných  hudobných  nástrojoch,  basetvých  rohoch,“  povedala riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková.

Lotz Trio koncertuje na unikátnych kópiách basetových rohov fenomenálního prešporského a viedenského nástrojára Theodora Lotza (1746–1792). Pravidelne uvádza Harmoniemusik, ktorá zaznievala  v šľachtických kruhoch. V repertoári Lotz Tria dominuje tvorba hudobného génia Wolfganga Amadea Mozarta,  ktorý  s obľubou  komponoval pre tento nástroj a diela jeho súčasníka, skladateľa Juraja Družeckého. Na  koncerte  zaznie  výber  zo  zbierky  Družeckého skladieb  Divertissement  pour  Trois  Cors  de  Bassett,  exkluzívne dobové úpravy  opery  Čarovná flauta,  či Mozartových 25 kusov, no i ďalšie skladby pre trio basetových rohov slovenského autora Mareka Piačeka. Koncert  obohatí i odborný  konferans  o  historických basetových rohoch a harmoniemusik  na  Slovensku.  S  podobným  programom  Lotz  Trio  vystúpilo  na  prestížnych podujatiach  vo  svete, napríklad  The  Metropolitan  Museum  of  Art  v  New  Yorku,  Early  Music Festivale  v  Stockholme,  v  Koncertkirken  v  Kodani,  Bratislava  Mozart  Festival  a  iných.  V ostatných rokoch  sa formácia  venuje systematickému rozvoju hudobnej kultúry na Slovensku v cykle Lotz Trio v slovenských šľachtických rezidenciách. 



Uverejnené: 25.08.2021 08:29:45 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.