files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Fínska cesta mu nevadí. Dovedie ho až na majstrovstvá sveta?

Štvrtým odchovancom michalovského hokeja, ktorý toto leto dal svoj podpis na zmluvu s Duklou Ingema, je devätnásťročný obranca Adam Stripai. Ten tak napodobnil útočníkov Pavla Regendu, Lukáša Lačného a Dávida Hajnika, ktorí sa Dukle upísali už skôr.

Synovec bývalého hráča Dukly Martina, ktorý aktuálne vedie michalovskú mlaď, ako aj novovytvorený ženský tím,  prvé seniorské štarty začal získavať vlani v Michalovciach a neskôr aj v Humennom, kde aj dokončil sezónu. Novú mal spoločne s Jakubom Raganom a Matejom Farkašom odštartovať takisto na Hornom Zemplíne, no nakoniec prišlo k zmene. „Chcel by som sa poďakovať vedeniu klubu a trénerom, že sme sa nakoniec dohodli. Bol to zdĺhavý proces. Okrem Humenného som s agentom riešil aj iné ponuky, ktoré som mal aj zo zahraničia. Najskôr má lákalo skúsiť možno švédsku, či fínsku cestu, no nakoniec som ostal doma a som rád, že môžem reprezentovať svoje rodné mesto“ smeje sa michalovský odchovanec.

Paradoxne, fínsku cestu si môže skúsiť aj doma a nikde nemusí ísť. Veď michalovská Dukla má v kádri aktuálne až piatich hráčov z tejto krajiny a tá hrá prím aj v realizačnom tíme. Tréner Tomek Valtonen tu má asistenta, aj trénera brankárov a aby toho nebolo málo, z Fínska je aj manažér Elmo Aittola. „Fínsky hokej hrá momentálne vo svete prím. Je založený na rýchlosti a korčuľovaní, čo mi aj vyhovuje. Som o tom presvedčený, že mi tento štýl hokeja môže sedieť,“ reaguje Adam Stripai, ktorý verí vo viac šancí, ako dostal minulú sezónu, keď za Duklu odohral päť duelov. „Tréneri mi sami povedali, že je to iba na mne. Som maximálne motivovaní ukázať im, že patrím do zostavy. Chcem hrať viac a urobím všetko preto v tréningoch, či zápasoch, aby sa tak stalo,“ pokračuje bývalý člen reprezentačného projektu do osemnásť rokov.

Adam Stripai je jedným z hráčov, ktorý mal slovenskému hokeju prinavrátiť účasť na majstrovstvách sveta do osemnásť rokov. Práve to si vedenie hokeja sľubovalo od generácie hráčov narodených v roku 2002. Keď sa už naši mladíci chystali na majstrovstvá sveta B-kategórie hrané na Slovensku, nakoniec prišla pandémia koronavírusu a šampionát tak bol zrušený. Aj preto Slováci stále trčia v druhej kategórie majstrovstiev sveta. „Všetkým nám to bolo ľúto, pretože sme boli výborná partia a chceli sme Slovensku prinavrátiť elitnú kategóriu. Ja som o tom presvedčený, žeby sa nám to podarilo a súčasná generácia z ročníka narodenia 2004 by bojovala na majstrovstvách sveta o najvyššie priečky. Tak musia zabojovať o elitnú kategóriu oni,“ smutne konštatuje Adam Stripai.

Práve neúčasť na dorasteneckých majstrovstvách sveta ho ešte viac motivuje, aby si zahral aspoň na juniorskom svetovom šampionáte, ktorý sa odohrá na prelome rokov v Kanade. „Dorastenecký šampionát mi vzala pandémia, verím ale, že sa predstavím na juniorskom šampionáte. Práve pôsobenie v Dukle a to, že budem na očiach trénerov rozhodlo, že zostanem v Michalovciach,“ zdôrazňuje Stripai, ktorý vníma obrovskú konkurenciu v tíme „dvadsiatky“. „Zrejme jej gro bude tvoriť družstvo, ktoré nedávno skončilo na Hlinka/Gretzky Cupe na druhom mieste. Máme ale aj talentovaných hráčov s ročníkom narodenia 2002 a 2003. Konkurencia je obrovská, no motivuje ma zlepšovať sa, pretože v Kanade chcem rozhodne hrať,“ pokračuje na záver Adam Stripai. My len dodajme, že spolu s ním sa v Kanade môžu predstaviť aj ďalší dvaja michalovskí odchovanci, útočníci Jakub Ragan s Dávidom Hajnikom.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 03.09.2021 11:02:40 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.