files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ciele ostávajú nezmenené, v MOL lige ich láka zlato

Sobotňajším súbojom s Hodonínom (začiatok o 17.30 hod.) odštartujú svoju už dvadsiatu sezónu v nadnárodnej MOL lige hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce. Tie budú bojovať opäť na viacerých frontoch, novinkou je účinkovanie v európskom pohári č.3 EHF Európskom pohári, kde by sa chceli dostať čo najďalej. Ciele na slovenskej, či česko-slovenskej scéne ostávajú rovnaké. Na Slovensku vyhrať všetko, čo sa dá, v MOL lige medaila, hoci, po vlaňajšom druhom mieste je túžbou v jubilejnej sezóne získať desiaty nadnárodný titul.

V príprave s pozitívnou bilanciou

Počas prípravy odohrali Michalovčanky jedenásť duelov. Začať mali s nováčikom MOL ligy, poľským Chorzówom, no nakoniec tento tím do Michaloviec na dvojzápas neprišiel. Zemplínčanky tak začali hernú časť prípravy v Slovinsku, kde na úvod dvakrát zdolali vicemajstra tejto krajiny a prehrali s majstrom RK Krim Mercator Ľubľana. Nasledovali druhé miesto na turnaji Stadtwerk Cup vo švajčiarskom St. Gallene a tretie miesto na Dunajskom pohári v maďarskom Váci. Následne zvládli dva zápasy v Chorzówe a v generálke neuspeli na pôde maďarskej Kisvárdy, kde prehrali tesne 26:29: V príprave tak zverenky trénera Beňadika vyhrali sedem zápasov a v štyroch ťahali za kratší koniec. 

Návrat Wollingerovej, tehotenstvo Kompaniecovej

Čo sa týka kádra, ten prešiel niekoľkými zmenami. Neuvidíme v ňom už šikovnú poľskú reprezentačnú brankárku Weroniku Kordowiecku, ako aj čiernohorskú reprezentačnú spojku Sanju Premovičovú. Najväčšou stratou ale zrejme bude ukrajinská bombardérka a líderka v obrane Iryna Kompaniecová, ktorá sa pobrala na materskú dovolenku. Naopak, po narodení syna Matea sa do tímu vracia niekdajšia líderka a kapitánka Patrícia Wollingerová. Líderkou tímu by mala byť aj česká reprezentačná spojka Helena Aspridu, ktorá prišla z rumunského Baia Mare. Takisto ako Wollingerová ale dlhšie nehrala, keďže pauzovala pre operáciu kolena. Michalovčania lovili v medzinárodných vodách aj pri novej brankárke, keď si upísali 28-ročnú Brazílčanku Nairu Almeidovú. Z Prešova, ktorý v lige už nebude účinkovať, prišla juniorská reprezentantka Alena Dvorščáková, no a takisto aj nádejná Veronika Vagaská. V príprave bola aj mladučká ukrajinská reprezentantka Jana Borysevičová.

Patrícia Wollingerová sa vracia po materskej dovolenke.

Bez Prešova, no s Chorzówom

Jubilejný dvadsiaty ročník MOL ligy bude mať štrnásť účastníkov. Súťaž pokračuje už bez ŠŠK Prešov, ktorý sa po siedmych rokoch do nadnárodnej súťaže neprihlásil. Naopak, MOL ligu obohatí nováčik zo Stupavy, ako aj český Házená Kynžvart. Nováčikom je aj poľský Ruch Chorzów, ktorý vedie Michalovčan Vít Teleky. Poľský tím je iba druhým nie slovenským, alebo českým tímom, ktorý bude účinkovať v nadnárodnej súťaži dvoch štátov v bývalej federálnej republike. Prvým bolo rakúske Hypo Niederosterreich, ktoré sezónu 2002/2003 aj vyhralo. Veľa o michalovských ambíciách v súťaži napovie už september. Iuventa začína v sobotu doma s Hodonínom (začiatok o 17.30 hod.). Hneď v druhom kole sa budúcu sobotu predstaví na pôde víťaza predošlého ročníka Mostu, v treťom kole privíta práve Chorzów a vo štvrtom vlaňajšieho bronzového medailistu a svojho finálového súpera v boji o titul DAC Dunajská Streda.

Tréner Beňadik: Ambícia vyššia ako zisk medaily

Michalovčanky sú suverénne najúspešnejším tímom ligy. MOL ligu (vtedy ešte pod názvom WHIL) vyhrali už deväťkrát a iba v dvoch sezónach si nesiahli na medailu. Tá je cieľom aj pre túto sezónu, hoci... „Cieľom je aj medaila z MOL ligy, no všetci tu máme vyššiu ambíciu, ako je iba medaila z tejto súťaže,“ hovorí Jan Beňadik, ktorý ostal trénerom tímu aj pre novú sezónu a súčasne pôsobí aj ako športový riaditeľ klubu. Novinkou je aj účinkovanie tímu v európskom pohári č. 3 EHF Európsky pohár (bývalý Challenge Cup). V druhom kole narazia Zemplínčanky na vicemajstra Bosny a Hercegoviny RK Hadziči Interlogistic Sarajevo. Aktuálne prebiehajú rokovanie, kde a akým spôsobom sa októbroví dvojzápase druhého kola odohrá.

Káder
Prišli: Naira Almeida (Esporte, Clube Pinheiros, Brazília), Barbora Jakubíková (MHáK Martin), Helena Aspridu (CS Minaur Baia Mare, Rumunsko), Alena Dvorščáková, Veronika Vagaská (obe ŠŠK Prešov), Jana Borysevyčová (HK Ľvov, Ukrajina), Natália Dmytrenková, Jevgenija Kohučová (obe z dorastu), Patrícia Wollingerová (návrat z materskej dovolenky).
Odišli: Weronika Kordowiecká (zatiaľ bez klubu), Sanja Premovičová (Konyalti Spor Kulubu, Turecko), Naďa Čorovičová (ZORK Jagodina, Srbsko), Iryna Kompaniecová (materská dovolenka).
Brankárky: Naira Morgana Mendes de Almeida (Brazília), Iryna Jablonská (Ukrajina), Barbora Jakubíková.
Pivotky: Valéria Dulinová, Ivana Godečová (Čierna Hora), Nikoleta Trúnková.
Krídla: Natália Dmytrenková (Ukrajina), Lívia Klučková, Martina Popovcová, Marija Radovičová (Čierna Hora), Bibiana Štefaniková, Milica Trifunovičová (Čierna Hora).
Spojky: Helena Aspridu (Česká republika), Vladimíra Bajčiová, Alena Dvorščáková, Adriana Holejová, Jevgenija Kohučová (Ukrajina), Marianna Rebičová, Patrícia Wollingerová, Jana Borysevičová (Ukrajina), Veronika Vagaská.

Peter Brendza



Uverejnené: 03.09.2021 14:58:04 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.