files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nadviaže Dukla s fínskou cestou na bronzovú sezónu?

Už po 29-krát sa v posledný septembrový piatok rozbehne slovenská hokejová Extraliga, ktorá opäť nesie názov Tipos Extraliga. Opäť v nej bude figurovať družstvo zo Zemplína. HK Dukla Ingema Michalovce si za dve sezóny medzi slovenskou elitou urobila dobré meno. Všetko to vyvrcholilo vlaňajšou bronzovou sezónou, ktorá nemusí byť poslednou úspešnou. Vysoké ambície majú totiž Michalovčania aj v sezóne 2021/22. Kam to dotiahnu z fínskej cesty, ktorú začali raziť toto leto?

Návrat Prešova a Spišskej Novej Vsi

Keď ešte pred troma, či štyrmi rokmi východ Slovenska v počte účastníkov najvyššej hokejovej súťaže zaostával, tentoraz už hrá prím. Dlhodobých účastníkov HC Košice a HK Poprad v sezóne 2019/20 doplnili práve Michalovce a od sezóne 2021/22 bude mať východ dokonca päť účastníkov. Postaral sa o to vlaňajší víťaz prvej ligy HK Spišská Nová Ves a novovytvorený HC Grotto Prešov, ktorý vznikol na základoch HC 07 Detva. Jej majiteľ Róbert Ľupták presunul licenciu klubu práve do metropoly Šariša a hokej najvyššej úrovne sa teda vracia do Prešova po 22 rokoch. Spišiaci sa vrátili do ligy po jedenástich rokoch. Naopak, najvyššia Extraliga po troch rokoch bude opäť iba slovenská, keď po MAC Budapešť v nej skončil aj ďalší maďarský tím DVTK Miškovec.

Favoritov viacero, o play-off obrovský boj

Mimo východu Slovenska sa v najvyššej hokejovej Extralige predstaví aj obhajca majstrovského titulu HKM Zvolen, ambiciózny Slovan Bratislava, Banská Bystrica, HK Nitra, ktorá vlani po prvýkrát nezískala medailu pod vedením trénera Antonína Stavjaňu, stála extraligová značka HK Dukla Trenčín, opäť ambiciózny Liptovský Mikuláš a prvý súper michalovskej Dukly v sezóne HC Mikron Nové Zámky. Práve ten je podľa odborníkov stavaný aj do pozície posledného tímu, ktorý si po troch rokoch znova zahrá baráž s prvoligistom. Boj o túto priečku bude obrovský, ako aj boj o play-off, kde postúpi priamo šesť najlepších tímov po základnej časti. Ďalší dvaja vyjdú z predkola.

Zmeny vo vedení, aj v realizačnom tíme

Čo sa týka michalovskej Dukly Ingema, tá má opäť najvyššie ambície. Vlani bronzový tím ani iné mať nemôže. Je až obdivuhodné, ako sa Michalovčania za dva roky etablovali na extraligovej mape. Tentoraz to ale budú mať opäť ťažké. Súperi si na nich dávajú väčší pozor, každý sa na nich bude chcieť vytiahnúť a navyše je otázne, ako sa tím vysporiada s viacerými zmenami po úspešnej sezóne. Tie nastali na všetkých troch frontoch. Ako manažér klubu skončil po desiatich rokoch Peter Tirpák. V jeho ére sa michalovský hokej vysunul doslova zo suterénu prvej ligy až na tretie miesto na Slovensku. Jeho nástupca, Fín Elmo Aittola bude mať čo robiť, aby nadviazal na jeho úspechy. Apropo, práve fínska cesta rezonovali v Michalovciach počas celého leta. Trénerom tímu totiž ostal Aittolou krajan Tomek Valtonen, ktorý vlani Duklu doviedol k senzačnému úspechu. Od novej sezóne sú v realizačnom tíme aj ďalší dvaja Fíni – asistent tréner Kasper Vuorinen a tréner brankárov Samuli Nordman (poslednýkrát nie! Šoférom autobusu nebude Mika Hakkinen...). V realizačnom tíme z minulej sezónu ostal iba prvý asistent Juraj Faith a takisto aj kustód Marek Jenčík.

Bez najväčšej ofenzívnej hviezdy

Fínskou cestou sa začali uberať tréneri a funkcionári aj pri skladbe kádra. Z tejto krajiny uvidíme v sezóne 2021/22 v drese Dukly až piatich hráčov. Toho najviac chceného ale zrejme nie. Od Mikku Nuutinena si vedenie klubu a tréneri sľubovali, že podobne ako vlani vo Zvolene bude ťahať ofenzívu tímu aj tu. Žiaľ, zdravotné problémy spôsobili, že fínsky snajper do Michaloviec neprišiel a minimálne na pol roka si od neho aj oddýchne. Či sa vráti aj do Michaloviec (stále je hráčom klubu, ten o ukončení kontraktu neinformoval...) je ale nateraz otázne....

Jedenásť bronzových medailistov

Káder michalovskej Dukly sa po lanskom úspešnom ťažení výrazne zmenil. Zo začiatku to vyzeralo, že v ňom ostane len deväť hráčov z minulej sezóny, posledné podpisy zmlúv ale veci trošku zmenili. Hlavne kvôli tomu, že nepríde Nuutinen sa vedenie klubu muselo obzerať po adekvátnej náhrade. Našlo ju v lanskom členovi prvého útoku, Fínovi Antim Erkijunttim, ktorý chcel najskôr skúsiť niečo iné, napokon ale kývol na michalovskú ponuku. Výzorom typický Fín je jediným z lanskej desiatky legionárov, ktorý sa upísal Dukle aj v tejto sezóne. Spolu s ním pokračuje aj kapitán Vladimír Mihalik, či obrancovia Ján Ťavoda s Dávidom Mudrákom, ako aj útočníci Marek Mašlonka, Jakub Suja, Peter Galamboš, či Samuel Chalupa. Súčasťou kádra sú aj odchovanci Pavol Regenda s Lukášom Lačným a na poslednú chvíľu si Dukla upísala aj Adama Stripaia.

Fínska brankárska dvojica, či prvý Američan

Tréner Tomek Valtonen sa opäť bude spoliehať aj na legionárov. Tých má Dukla zatiaľ osem. Po prvýkrát sa stane, že až dvaja brankári budú mimo Slovenska. Fínsky tréner golmanov totiž vsadil na dvoch svojich krajanov – Karolusa Kaarlehta a Juliusa Pohjanoksu. Tretím brankárom bude Michal Vojvoda. Ďalšími Fínmi v kádri okrem brankárov či Erkinjunttiho budú aj obranca Kalle Valtola a útočník Janne Keränen, ktorý má na svojom konte viac ako 800 duelov v najvyššej fínskej súťaži. V ofenzíve sa bude určite Valtonen spoliehať aj na prvého Američana v Michalovciach, produktívneho centra Tonyho Cameranesiho. Legionársku osmičku doplnili v posledných dňoch kanadský center Stefan Fournier a slovinský obranca Žiga Pavlin, ktorý minulú sezónu odvádzal spoľahlivé služby v Košiciach.

Od majstra nakoniec iba dvaja

Pri predstavovaní kádra pokračujeme slovenskými hráčmi. Keď v predošlom lete Michalovčania „rabovali“ u majstra z Banskej Bystrice, odkiaľ na Zemplín prišlo až sedem hráčov, tentoraz to bolo opäť u majstra HKM Zvolen. Spod Poľany totiž prišli do Michaloviec dvaja hráči, prvotný plán ale riešil až štyroch. Okrem Nuutinena aj ďalšieho útočníka Marca Halamu, ktorý ale počas prípravy v tíme skončil. Ostali v ňom iba obranca František Gajdoš a útočník Jozef Tibenský. Dvaja hráči do Michaloviec prišli aj z Trenčína, ktorého dres vlani obliekali Tomáš Bokroš a Andrej Kukuča. Po rokoch strávených v zahraničí sa na Slovensko vrátil aj obranca Miroslav Macejko a v ofenzíve sa Dukla bude spoliehať aj na Bruna Mráza či najlepšieho strelca z prípravy Romana Žitného. Veľa sa čaká aj od ďalšieho odchovanca Dávida Hajnika a v posledných dňoch prestupového obdobia sa Dukle upísal aj ďalší mladý útočník Patrik Oško doteraz pôsobiaci iba v Liptovskom Mikuláši.

Výsledky v príprave
HK Dukla Ingema Michalovce - HC 21 Prešov 3:1
HK Dukla Ingema Michalovce - HC Slovan Bratislava 1:5
HK Dukla Infema Michalovce - KAC Klagenfurt 7:3
HK Dukla Ingema Michalovce - DVTK Jegesmedvek Miškovec 5:1
HC 05 Banská Bystrica - HK Dukla Ingema Michalovce 2:3
HK Dukla Ingema Michalovce - HC 05 Banská Bystrica 1:4
HK Martin - HK Dukla Ingema Michalovce 1:5
HC Košice - HK Dukla Ingema Michalovce 5:2
HC Grotto Prešov - HK Dukla Ingema Michalovce 3:1

Káder pre novú sezónu
Brankári: Karolus Kaarlehto (Fínsko), Julius Pohjanoksa (Fínsko), Michal Vojvoda.
Obrancovia: Tomáš Bokroš, František Gajdoš, Miroslav Macejko, Vladimír Mihalik, Dávid Mudrák, Ján Ťavoda, Kalle Valtola (Fínsko), Žiga Pavlin (Slovinsko), Adam Stripai.
Útočníci: Tony Cameranesi (USA), Samuel Chalupa, Peter Galamboš, Dávid Hajnik, Janne Keränen (Fínsko), Andrej Kukuča, Lukáš Lačný, Marek Mašlonka, Bruno Mráz, Pavol Regenda, Jakub Suja, Jozef Tibenský, Roman Žitný, Antti Erkinjuntti (Fínsko), Stefan Fournier (Kanada), Patrik Oško.

Program HK Dukla Ingema
1. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HC Nové Zámky (piatok 24. september o 16.30 hod.).
2. kolo: HK Dukla Trenčín - HK Dukla Ingema Michalovce (nedeľa 26. september o 17.30 hod.).
3. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HC Košice (streda 29. september o 17.30 hod.).
4. kolo: HKM Zvolen - HK Dukla Ingema Michalovce (piatok 1. október o 18.00 hod.).
5. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Nitra (nedeľa 3. október o 16.00 hod.).
6. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HC Slovan Bratislava (piatok 8. október o 18.00 hod.).
7. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Spišská Nová Ves (nedeľa 10. október o 16.00 hod.).
8. kolo: MHK 32 Liptovský Mikuláš - HK Dukla Ingema Michalovce (piatok 15. október o 17.00 hod.).
9. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HC 05 Banská Bystrica (nedeľa 17. október o 16.00 hod.).
10. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HC Grotto Prešov (piatok 22. október o 17.30 hod.).
11. kolo: HK Poprad - HK Dukla Ingema Michalovce (nedeľa 24. október o 17.00 hod.).

12. kolo: HC Nové Zámky - HK Dukla Ingema Michalovce (piatok 29. október o 18.00 hod.).
13. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Dukla Trenčín (nedeľa 31. október o 16.00 hod.).
14. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HC Košice (piatok 5. november o 17.30 hod.).
15. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HKM Zvolen (nedeľa 7. november o 16.00 hod.).
16. kolo: HK Nitra - HK Dukla Ingema Michalovce (streda 17. november o 16.00 hod.).
17. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HC Slovan Bratislava (piatok 19. november o 17.30 hod.).
18. kolo: HK Spišská Nová Ves - HK Dukla Ingema Michalovce (nedeľa 21. november o 18.00 hod.).
19. kolo: MHK 32 Liptovský Mikuláš - HK Dukla Ingema Michalovce (utorok 23. november o 17.00 hod.).
20. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HC 05 Banská Bystrica (piatok 26. november o 17.30 hod.).
21. kolo: HC Grotto Prešov - HK Dukla Ingema Michalovce (nedeľa 28. november o 17.00 hod.).
22. kolo: HK Dukla Ingema Michalovce - HK Poprad (piatok 3. december o 17.30 hod.).



Uverejnené: 24.09.2021 10:25:52 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.