files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zlatý býk opäť centrom kultúrneho a spoločenského diania

Otvorenie galérie a turistického informačného centra v budove Zlatého býka sa konalo 24. septembra. Súčasťou slávnostného otvorenia bola vernisáž prvej výstavy v zrekonštruovaných priestoroch s názvom „Zemplín bez hraníc“.

Mesto Michalovce spolu s ukrajinským mestom Užhorod a maďarským mestom Sátoraljaújhely realizuje projekt „Through Art weRuinBorders – Umením búrame hranice“. Partnerské mestá získali na realizáciu projektu z Európskej únie takmer milión eur. Náklady na projekt v našom meste predstavujú 1 009 668 eur, z ktorých bolo 615 158 eur vyčlenených na stavebné práce, 160 327 eur na vybavenie a 234 183 eur sa použilo na financovanie plánovaných produktov cestovného ruchu a kultúrnych podujatí. Michalovce dostali nenávratný finančný príspevok vo výške 773 183 eur. Projekt prebieha od októbra 2019 do júna 2022. Tvoria ho tri hlavné časti.V rámci prvej sa realizovala komplexná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Zlatý býk. Budova, ktorá do nedávnej minulosti slúžila na rôzne komerčné účely, sa premenila na novú mestskú galériu a turistické informačné centrum. Súčasťou rekonštrukcie bolo vytvorenie depozitu, inštalovanie galerijného systému, nábytku, ozvučenia, prezentačného systému a iného potrebnéhovybavenia. Budova bola zabezpečená monitorovacím zariadením a kamerovými systémami s pripojením na mestskú políciu,“ píše sa v tlačovej správe mesta.

Druhú časť tvorí zabezpečenie inovatívno-informačných kanálov a produktov cestovného ruchu. Bola vytvorená voľne prístupná mobilná aplikácia Zemplín región, vytvorená pre platformy Android a iOS v štyroch jazykových mutáciách (slovenská, maďarská, anglická a ukrajinská verzia).Vnikol aj propagačný materiál s názvom Tipy na výlety taktiež v uvedených jazykoch. Súčasne prebiehajú práce na filmovom dokumente História a súčasnosť spoločného regiónu. Mesto v rámci projektu zakúpilo 3D kameru Matterport Pro2, vďaka ktorej budú výstavy sprístupnené aj virtuálne a budú súčasťou ponuky mobilnej aplikácie. Tretia časť projektu spočíva v organizovaní cezhraničných podujatí v oblasti umenia a kultúry, ako sú maliarske a sochárske sympóziá, tvorivé dielne, výstavy výtvarného a sochárskeho umenia. Finančné prostriedky z projektu umožnili obnovu národných kultúrnych pamiatok v mestách Michalovce aUžhorod. Vznikli v nich mestské galériea profesionálne turistické informačné centrá európskeho štandardu. Projekt tiež prispeje k spájaniu ľudí z prihraničných regiónov a pripomenie im ich spoločnú históriu a kultúru. Jeho ambíciou je zvýšiť návštevnosť  galérií, s využitím moderných technológií zapojiť ľudí do kultúrneho života a zlepšiť tak informovanosť o susediacich regiónoch Zemplín, Zemplén a Zakarpatie.

Zlatý býk

Budova Zlatého býka je neodmysliteľnou súčasťou pešej zóny Michaloviec. Jej história je úzko spätá s Gabrielom Strömplom, jedným z najbohatších obyvateľov Michaloviec danej doby, ktorý nechal postaviť nový poschodový hotel v rokoch 1905-1906 na mieste svojho zničeného domu. Odvtedy sa hotel s názvom Golden Bull (Zlatý býk) stal najväčším a najreprezentatívnejším zariadením tohto druhu v celom meste. Samotná rodina Strömplovcov vlastnila aj niekoľko miestnych mäsiarstiev. V rozsiahlych priestoroch tohto objektu sa nachádzala krčma, kaviareň s cukrárňou, hotelová reštaurácia, veľká sála na hostiny a tanečné zábavy, ubytovacia časť, nájomné priestory, kancelária, pekná terasa, garáže, autoopravovňa i čerpacia stanica. Vo veľkej sále sa konali rozličné schôdze predstaviteľov mesta a politických strán, spolkov, ale tiež zábavy a plesy. Počas svojej existencie zažila budova aj obdobie „hodinového hotela“. Hrali sa tu divadelné ochotnícke predstavenia, konali prvé zasadnutia komunistov po prevzatí moci či školenia členov ľudových milícií. Budova je postavená v eklektickom slohu s prvkami secesie a je jednou z najkrajších budov v Michalovciach.



Uverejnené: 26.09.2021 08:59:06 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.