files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Počasie sa vôbec nezbláznilo

  

V uplynulých dňoch nás médiá (zvlášť tie bulvárne) zahlcovali informáciami o nezvyklom novembrovom počasí. Snažili sa nás presvedčiť, že sme po prvýkrát svedkami nevídaných klimatických javov. Pritom to vôbec nie je pravda. Takýto ráz jesenného počasia pretrváva už dobrých desať rokov.

   

Nejde o žiadnu novú vec

    

 

Pamätám, že už v roku 2003 bola teplá jeseň. Ako redaktor už nevychádzajúceho regionálneho média som sa vtedy v závere novembra zúčastnil na tradičnom pietnom akte kladenia vencov na Cintoríne Červenej armády pod Hrádkom pri príležitosti oslobodenia Michaloviec spod fašistickej nadvlády. Vonku bolo 18 stupňov Celzia. Ochladilo sa až v prvých decembrových dňoch.  Inak tomu nebolo ani v roku 2006. Napríklad, na dušičky bolo aj na severnom Slovensku 15 stupňov Celzia. Nikto sa nad tým nepozastavoval, pretože už v tom čase išlo o bežný klimatický úkaz. Dokonca, pred štyrmi rokmi nebola ani poriadna zima. Veľmi dobre spomínam, že na začiatku januára mala tráva zelenú farbu a vo vzduchu lietal hmyz. Už napríklad v takom marci 2007 bolo od 15 do 20 stupňov.

Zima až v decembri

    

Rovnako vlani prevládala dosť teplá jeseň. Ešte v závere novembra sa dalo chodiť v rozopnutej vetrovke. Keď vlani, v piatok 4.decembra zažíhal zástupca primátora Benjamín Bančej mestský vianočný stromček počasie pripomínalo jar. Výrazne sa ochladilo až o viac ako týždeň (11.decembra), keď sa začali michalovské vianočné trhy. Takže, extrémne teplé jesene sú už záležitosťou posledného desaťročia. Všimnime si však, ako sa to všetko posúva. Kým novembre zvyknú byť jarné, počas marca sneží, mrzne a na niektorých miestach sú aj snehové kalamity. To znamená, že ani v minulých dňoch nešlo o žiadnu poveternostnú senzáciu. To sa len bulvár snaží za každú cenu vytĺcť nejakú pikošku.

                                                                                              (n)



Uverejnené: 18.11.2010 16:19:02 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.