files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Župa bude v budúcom roku investovať do cyklociest aj Krajských prístavov

Krajskí poslanci na poslednom rokovaní v tomto roku, v pondelok 13. decembra, schválili rozpočet na budúci rok. Kraj bude hospodáriť s rozpočtom vo výške 346 860 000 eur. Najviac peňazí, až 115 000 000 eur pôjde do stredného školstva, ktoré má kraj v kompetencii. Župa bude pokračovať v rekonštrukciách škôl a školských internátov, investovať bude aj do jedální. Kraj ráta aj s investíciami do športovej infraštruktúry. V budúcom roku začne s výstavbou hokejovej haly pri Strednej športovej škole v Košiciach. V rozpočte sú vyčlenené aj finančné prostriedky na výstavbu plavárne pri Gymnáziu v Kráľovskom Chlmci.

Kraj sa aj v budúcom roku bude snažiť dohnať investičný dlh, ktorý má na cestách a mostoch. Na oblasť komunikácií je v rozpočte vyčlenených približne 66 000 000 eur. Finančné prostriedky vyčlenila župa na vypracovanie štúdie realizovateľnosti na výstavbu diaľnice D1 na Zemplín, teda z Bidoviec po hranicu s Ukrajinou. Vzhľadom na havarijný stav mostov župa ráta aj so zakúpením vlastného mostného provizória či plošiny potrebnej na hlavné prehliadky mostov. Pre oblasť kultúry Zastupiteľstvo KSK schválilo rozpočet vo výške  približne 29 000 000 eur, pre sociálne služby v kraji takmer 36 000 000 eur. Okrem vlastných zdrojov chce kraj financovať projekty aj z eurofondov. Vďaka nim sa rekonštrukcie dočká hospodárska budova v Markušovciach – Kúria Zuzana, ktorá spadá pod Múzeum Spiša. Zariadenie sociálnych služieb Lidwina v Strážskom bude môcť zrealizovať projekt zameraný na rozšírenie služieb pre svojich klientov. Rozpočet poteší aj cyklistov, okrem výstavby cyklotrasy na Zemplínskej šírave ráta kraj v budúcom roku s investíciou do cyklotrasy Podlesok – Spišský Štiavnik či cyklocesty Spišská Nová Ves – Levoča (po hranicu KSK). Najviac eurofondov si vyžiada realizácia Kreatívneho centra Košického kraja, ktoré vznikne v areáli na Strojárenskej ulici v Košiciach.

Viac peňazí, než v minulosti, chce kraj investovať aj do projektov zameraných na rozvoj cestovného ruchu. Župa chce realizovať projekt Krajských prístavov. Na Ružíne, Zemplínskej šírave, Palcmanskej Maši či Bukovci by mali pribudnúť prístavy. Ich súčasťou budú napríklad požičovne člnov a kajakov, ako aj sociálne zázemie. Novinkou v rozpočte je aj nákup vodíkových bicyklov a infraštruktúry potrebnej na ich prevádzku. Aj takýmto spôsobom chce kraj prispieť k rozvoju zelených riešení. Návrh rozpočtu KSK na rok 2022 je zverejnený na web.vucke.sk v sekcii Financie.



Uverejnené: 13.12.2021 19:30:20 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.