files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slováci o historický úspech aj s Romanom Faithom a Pavlom Štetkom

Povianočný čas patrí pred televíznymi obrazovkami aj mládežníckemu hokeja. V kanadských mestách Edmonton a Red Deer v nedeľu odštartujú ďalšie majstrovstvá sveta do dvadsať rokov, ktoré sa pravidelne uskutočňujú práve na prelome rokov. Veľké nádeje sa tentoraz vkladajú aj do výberu Slovenska. Ten od svojej histórie získal zatiaľ dve bronzové medaile, v tú tretiu dúfajú fanúšikovia tentoraz.

Slováci síce neodišli do Kanady s veľkohubými vyjadreniami, takýto tím, aký je teraz, ale dlho na takomto fóre nemali. V 25-člennej nominácii je až štvorica hráčov, ktorá si už obliekla aj seniorský reprezentačný dres. Trojica Kňažko, Nemec a Slafkovský si dokonca zahrala aj na majstrovstvách sveta, či augustovej kvalifikácii o olympiádu a po zrušení štartu hráčov NHL medzi piatimi kruhmi sa ľahko môže stať, že si zahrajú aj vo februári v Pekingu. Keď sa pozrieme na zloženie kádra, nájdeme tam aj ďalšie zaujímavé mená. Tréneri sa tentoraz spoľahli na brankárov spoza veľkej mláky, pretože všetci traja pôsobia v zámorí. Pri obrancoch sú zaujímaví aj synovia dvoch majstrov sveta (Ryan Petrovický a Maxim Štrbák), ale aj ďalší hráči pôsobiaci v zámorí, či pravidelne hrajúci slovenskú extraligu. Zaujímavé mená vidíme aj pri útočníkoch. Už nehovoríme iba o Slafkovskom, ktorý je nádejou na najbližší draft, ale napríklad aj o Daliborovi Dvorskom, ktorý je zase minimálne rovnakou nádejou na draft v roku 2023. Vidíme tam trebárs potomka tretieho majstra sveta (Ján Lašák), ale aj hráčov Jedličku, Mešára s Chromiakom, ktorí už o sebe dali vedieť v slovenskej Extralige, či o Mykluchovi, Demekovi, Kašlíkovi a Petrovskom, o ktorých zase ide dobrý chýr spoza mora.

Pre hokej na Zemplíne je potešiteľný fakt, že do konečnej nominácie sa dostal útočník Pavol Štetka. Bez troch centimetrov dvojmetrový forvard si v českej juniorke v drese Pardubíc urobil výborné meno a bude tak pokračovateľom hráčov ako Matej Hinďoš, Michal Kozák, Samuel Solenský či Pavol Regenda, ktorí takisto ako on prešli štruktúrou michalovského HK Mládež a následne si zahrali aj na juniorskom svetovom šampionáte. V nominácii nechýba ani útočník michalovskej Dukly Ingema Roman Faith. Ten do Michaloviec zamieril v novembri po konci v tíme Bratislava Capitals, ktorý sa rozhodol pre predčasné ukončenie sezóny. Pre Faitha to už je druhý svetový šampionát do dvadsať rokov. Zahral si na ňom totiž aj vlani. V piatich dueloch zaknihoval jeden gól a pridal k tomu aj jednu asistenciu. Gól zaznamenal v zápase proti Švajčiarsku, ktorý Slováci vyhrali práve po jeho presnom zásahu 1:0. Keď spisujeme účasti Zemplínčanov, nemôžeme vynechať ani asistenta trénera Tibora Tartaľa, ktorý niekoľko rokov pôsobil takisto v michalovskom HK Mládež, kde viedol kadetov a ďalšie dva ročníky športových tried.

Slováci budú na šampionáte účinkovať v základnej B. skupine. V nej odohrajú prvý duel v pondelok 27. decembra o 3.30 hod. SEČ, kedy ich čaká súboj s USA. Postupne sa ešte stretnú aj so Švédskom (utorok 28. december o 3.30 hod. SEČ), Ruskom (streda 29. december o 22.30 hod. SEČ) a Švajčiarskom (piatok 31. december o 01.00 hod. SEČ). Zo základnej skupiny postúpia do štvrťfinále štyri tímy, na piaty čaká boj o záchranu v najvyššej kategórii. 

Záverečná nominácia SR "20" na juniorské MS v Edmontone a Red Deere (26. decembra 2021 - 7. januára 2022)

Brankári: Tomáš Boľo (St. Cloud Norsemen, USA), Rastislav Eliaš (Green Bay Gamblers, USA), Šimon Latkóczy (Madison Capitols, USA).

Obrancovia: Denis Bakala (HC 21 Prešov/HC 07 Detva), Šimon Bečár (Chicago Steels, USA), Jozef Kmec (Prince George Cougars, Kan.), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds, Kan.), Šimon Nemec (HK Nitra), Rayen Petrovický (TuTo Turku, Fín.), Marko Stacha (Kamloops Blazers, Kan.), Maxim Štrbák (Jokerit Helsinki, Fín.).

Útočníci: Jakub Demek (Edmonton Oil Kings, Kan.), Dalibor Dvorský (AIK Solna, Švéd.), Roman Faith (HK Dukla Ingema Michalovce), Martin Chromiak (Kingston Frontenacs, Kan.), Maroš Jedlička (HKM Zvolen), Matej Kašlík (Chicoutimi Sagueneens, Kan.), Samuel Krajč (HK Dukla Trenčín), Ján Lašák (Janesville Jets, USA), Filip Mešár (HK Poprad), Oleksij Myklucha (Blainville-Boisbriand Armada, Kan.), Servác Petrovský (Owen Sound Attack, Kan.), Juraj Slafkovský (TPS Turku, Fín.), Adam Sýkora (HK Nitra), Pavol Štetka (HC Dynamo Pardubice, ČR).

Realizačný tím: manažér - Tomáš Pšenka, hlavný tréner - Ivan Feneš, asistenti trénera - Martin Štrbák, Tibor Tartaľ, Scott Moser, tréner brankárov - Rastislav Staňa, kondičný tréner - Milan Kabát, video tréner - Patrik Michnáč, lekár - MUDr. Štefan Eperješi, maséri - Miroslav Harvančík, Ľuboš Ondrejka, médiá manažér - Tomáš Kyselica.

ZÁKLADNÁ B-SKUPINA, RED DEER (časy sú v SEČ)

PONDELOK 27. DECEMBRA
3.30 USA – Slovensko

UTOROK 28. DECEMBRA
3.30 Švédsko – Slovensko

STREDA 29. DECEMBRA
22.30 Slovensko – Rusko

PIATOK 31. DECEMBRA
01.00 Slovensko – Švajčiarsko

PETER BRENDZA



Uverejnené: 25.12.2021 09:06:34 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.