files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zahrali si medzi svetovou juniorskou elitou

Po vianočných sviatkoch prichádza čas milovníkov hokeja. Na prelome rokov sa totiž každoročne uskutočňuje svetový šampionát hráčov do 20 rokov. My sme sa pozreli na to, ktorí Michalovčania si zahrali medzi svetovou juniorskou elitou. Doteraz ich bolo päť!

Prvým Michalovčanom, ktorý si zahral na majstrovstvách sveta do 20 rokov bol Kristián Kudroč. Kremenitý bek, ktorý bol ako prvým Michalovčanom aj draftovaným nejakým klubom NHL, zahral si zámorskú súťaž, aj KHL, bol členom kádra na majstrovstvách sveta na prelome rokov 1999 a 2000. Zahral si vo všetkých siedmych dueloch, Slovákom sa však nedarilo. Po bronzovej medaile boli očakávania veľké, Slováci sa však zachránili na poslednú chvíľu. V kádri pritom boli viacerí hráči, ktorí sa presadili aj v seniorskom hokeji. Najväčšiu kariéru urobil Marián Gáborík. V tíme boli aj Tomáš Surový, Tomáš Kopecký, Marcel Hossa, Branislav Mezei, Branko Radivojevič, Martin Cibák, Juraj Kolník, Miroslav Zálešák, či Rastislav Staňa. Všetci títo hráči si neskôr zahrali aj v NHL. Spolu s Kudročom si v najprestížnejšej lige zahralo jedenásť hráčov.

Kristián Kudroč bol prvým Michalovčanom, ktorý si zahral na majstrovstvách sveta do 20 rokov (foto: hokejprotal)

O sedem rokov neskôr prišiel na rad druhý Michalovčan. Bol ním takisto obranca Michal Kozák, ktorý sa na šampionát dostal po pôsobení v Košiciach a reprezentačnom projekte do 20 rokov. Slováci na tomto šampionáte, ktorý sa takisto hral vo Švédsku, splnili svoj cieľ. Tým bola záchrana. Obsadili ôsme miesto. Michal Kozák si zahral vo všetkých šiestich dueloch tímu trénera Jána Jaška. O ďalších päť rokov prišiel na rad aj prvý útočník. Bol ním Matej Hinďoš, ktorý sa do tímu dostal takisto po pôsobení v reprezentačnom projekte či v Košiciach. V šiestich dueloch zaznamenal Hinďoš na turnaji hranom v kanadských mestách Calgary a Edmonton solídne šieste miesto. V tíme trénera Ernesta Bokroša bolo viacero hráčov, ktorí si neskôr obliekli aj reprezentačný dres. V tíme bol napríklad Tomáš Jurčo, ale aj Martin Gernát, Martin Marinčín, Marko Daňo, či Peter Čerešňák. Mimochodom, šampionát v roku 2012 len tesne unikol ďalšiemu Michalovčanovi, taktiež útočníkovi Petrovi Boltunovi, ktorému účasť v Kanade znemožnilo zranenie. Rovnaký osud postihol v roku 2015 aj Martina Boboša, ktorý tak prišiel o bronzovú medailu.

Matej Hinďoš v šiestich dueloch zaznamenal jednu asistenciu (foto: facebook matej hinďoš).

Ďalšími dvoma Michalovčanmi, ktorí si zahrali medzi svetovou elitou sú Samuel Solenský a Pavol Regenda. V roku 2018 si v americkom Buffale zahral v piatich dueloch Samuel Solenský. Jeho spoluhráčmi boli aj Martin Feherváry, Samuel Buček, či Marián Studenič. Slováci obsadili v Buffale šieste miesto. Solenský zaznamenal v piatich dueloch jednu asistenciu. O rok neskôr si v kanadskom Vancouveri zahral na šampionáte aj Pavol Regenda. Súčasný útočník Dukly Michalovce odohral všetkých päť duelov. Zaznamenal jeden gól a pridal k tomu aj dve prihrávky. S troma kanadskými bodmi je tak najúspešnejším Michalovčanom na juniorskom svetovom šampionáte.

Samuel Solenský si zahral na MS v Buffale

 

Pavol Regenda o rok neskôr v kanadskom Vancouveri

Bronzový medailista Okoličány

Slovensko na juniorskom svetovom šampionáte tak reprezentovalo doteraz päť Michalovčanov. Ďalší reprezentanti síce neboli Michalovčania, no v tom momente obliekali dres Dukly. Bol ním aj brankár Dávid Okoličány. Ten v roku 2015 získal na šampionáte v kanadských mestách Montreal a Toronto bronzovú medailu.

Na svetovom šampionáte si zahral aj súčasný hráč Dukly Dávid Mudrák, ktorý Slovensko reprezentoval na svetových šampionátoch v rokoch 2020 a 2021. Po tom druhom sa upísal michalovskej Dukle. No a keď sme už pri spojení michalovská Dukla a svetový šampionát do dvadsať rokov, lanský bronzový extraligista má zastúpenie aj na šampionáte, ktorý sa hrá v týchto dňoch. Je ním útočník Roman Faith, ktorý hrá už na svojom druhom svetovom šampionáte. Prvýkrát reprezentoval vlani.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 26.12.2021 18:37:53 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.