files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

(Ne)šťastná trinástka michalovského športu v roku 2021

Práve končiaci rok 2021 musíme opäť zaradiť ako pandemický. Od prvého jeho dňa boli opatrenia, ktoré okrem leta trvali prakticky celý čas. V tomto smere sa nedarilo ani športu. Opäť bol obmedzovaný divák, ktorý si nemohol naživo pozrieť zápasy svojich tímov, hráči, ktorí hrali pred prázdnymi tribúnami, ale aj samotné kluby, ktoré čoraz viac musia pozerať na prázdne pokladnice.

Nebolo to ale iba o tom. My sme sa pozreli na najväčšie pozitíva a negatíva michalovského športu v roku 2021. Metropola Zemplína bola opäť aj športovou metropolou nielen tohto regiónu. Aj keď sa viaceré športy odmlčali, mládež nemohla trénovať tak, ako by mala, prišli úspechy, ale aj neúspechy a dokonca aj jedno úmrtie.

Bez divákov a mládeže

Na prvé miesto dávame najväčšie negatívum. Tým je neúčasť divákov na tribúnach. Ten nesmel na tribúny prvé štyri mesiace roka 2021, ako aj posledné dva. Spolu je to pol roka, kedy sa museli kluby zaobísť bez vstupného a aj keď divák na štadión mohol, bolo to s viacerými obmedzeniami. Sľúbené kompenzácie meškajú a kluby naďalej živoria. Rovnako je to aj v športovaní mládeže. Aj tá bola odstavená od tréningov, umožnené jej to bolo až v letných mesiacoch, opätovne zakázané na jeseň. Až sa bojíme povedať, že ešte jeden takýto rok a mládež definitívne zabudne, čo je to šport. Najhoršie na tom je, že keď sa pozrieme do susedných krajín, vidíme recept, ako sa to robí. Len na Slovensku sú ale všetci obmedzovaní. Tribúny v iných krajinách sú plné aspoň zaočkovanými a prekonanými, na Slovensku sa tomu stále bránime. A budeme sa asi brániť aj ďalej...

Športovci sa museli vysporiadať s tým, že hrali pred prázdnymi tribúnami...

Historická medaila

Poďme ale aj k hodnoteniu tých tímov, ktoré sezónu 2020/21 mohli dokončiť. Táto sezóna sa zlatými písmenami zapíše do análov michalovského hokeja. Ten sa po 37 rokoch svojej existencie dočkal najväčšieho úspechu v podobe zisku bronzovej medaily. Dosiahli na ňu hráči HK Dukla Ingema Michalovce, ktorí svoju druhú sezónu medzi slovenskou elitou premenili na zisk medaily a nadviazali tak na úspechy hádzanárov winLandu či dlhodobo najúspešnejšieho reprezentanta mesta v kolektívnych športoch Iuventy Michalovce. Michalovčania obsadili po základnej časti druhé miesto. Vo štvrťfinále play-off vyradili Duklu Trenčín 4:2 na zápasy. V semifinále síce rovnakým rozdielom podľahli Popradu, hoci viedli 2:0 na zápasy, no vzhľadom na to, že skončili v základnej časti lepšie ako Slovan Bratislava, získali bronzové medaile. Majstrom Slovenska sa stal Zvolen, ktorý vo finále zdolal semifinálového premožiteľa Zemplínčanov.

Rekordný trinásty titul

K našej trinástke veľmi dobre zapadol už v poradí trinásty titul hádzanárok Iuventy Michalovce. Tie sú na slovenskom vrchole nepretržite už jedenásty rok. V roku 2011 sa vrátili na slovenský piedestál a odvtedy ich zatiaľ nik z neho nezostrelil. Michalovčanky tentoraz najskôr uspeli v semifinále s Prešovom, ktorý zdolali 2:0 na zápasy a rovnakým spôsobom si aj vo finále poradili s ambicióznou Dunajskou Stredou.

Záchrana v poslednom kole

Zatiaľ, čo hokejisti či futbalisti zažívali rekordné sezóny, rekordnú hanbu mohli zažiť futbalisti MFK Zemplín Michalovce. Tí boli totiž vo svojej šiestej sezóne medzi slovenskou elitou na hranici vypadnutia z najvyššej Fortuna ligy. Ešte pred posledným kolom im patrila jedenásta priečka, ktorá by znamenala baráž proti druhému tímu druhej ligy. Až víťazstvo 4:0 na pôde vypadávajúcej Nitry a zakopnutie Senice znamenalo, že sa jej v hodine dvanástej vyhli. Bolo to aj vďaka zlepšenému hernému prejavu tímu, ktorý ožil po trénerskej zmene. Pod vedením trénera Antona Šoltisa Michalovčania v závere neprehrali v piatich dueloch v rade, čo znamenalo obrovský výdych a siedmu fortunaligovú sezónu na Zemplíne v rade.

Smrť trénera, ktorý navždy ostane prvým

Cez leto sme sa dozvedeli veľmi smutnú správa. Presne v utorok siedmeho júla zomrel vo veku 59 rokov Miroslav Chudý. Ten už navždy zostane zapísaný v dejinách michalovského hokeja ako prvý tréner, ktorý doviedol mužstvo z metropoly Zemplína do najvyššej Extraligy a odtrénoval v nej prvý zápas. Chudý bol trénerom Michalovčanov od októbra roka 2017 do novembra 2020 viac ako tri roky. Za ten čas s tímom dvakrát vyhral prvú ligu, postúpil s ním cez baráž do Extraligy a v nej obsadil v nedokončenej sezóne siedme miesto. Odvolaný bol počas sezóny 2020/21 kvôli neuspokojivým výsledkom. Rodák z Krupiny zomrel počas dovolenky v Chorvátsku.

Majstri Európy

Obrovský úspech dosiahli v máji práve končiaceho roka džudisti ŠK Zemplín Michalovce Dominika Kinceľová s Milanom Rujakom. V poľskej Varšave sa totiž stali v disciplíne Katame-no-kata juniorskými majstrami Európy do 23 rokov. Obaja sa následne na jeseň zúčastnili aj majstrovstiev sveta v Portugalsku, kde sa už ale z cenného kovu netešili.

Jedenásťročná bežkyňa preťala všetky rekordy

Rovnako titul detskej majsterky Európy získala na Európskych atletických hrách v Brne iba jedenásťročná žiačka ZŠ T.J. Moussona Nelka Kucáková. Tá triumfovala v behu na 60 metrov, v skoku do diaľky pridala striebornú medailu. Mladá bežkyňa patrí k najväčším talentom slovenskej atleticky. Na Čokoládovej tretre nenašla premožiteľku od roku 2017, kedy získala päť titulov v rade. Úspechy žala aj na medzinárodnom kole tejto súťaže v Ostrave, kde sa piatou medailou v rade, tentoraz zlatou, zaradila medzi historicky najúspešnejších účastníkov celej súťaže...

Traja Michalovčania v hokejovej reprezentácii

Rok 2021 bol pre michalovský hokej prelomový nielen kvôli zisku historického bronzu. Michalovčania totiž výrazne dávajú o sebe vedieť aj v seniorskej reprezentácii. Doteraz si obliekli reprezentačný dres akurát Kristián Kudroč a Peter Boltun. Tento rok na nich nadviazal aj Pavol Regenda, ktorý sa dokonca bil aj o miesto na majstrovstvách sveta v Rige. Nakoniec mu nominácia o vlások unikla. V metropole Lotyšska ale nakoniec Michalovce zastúpenie mali v podobe kustóda tímu Mareka Jenčíka. Obaja boli v tíme aj v novembri na Nemeckom pohári a v decembri na Švajčiarskom pohári. Na oboch podujatiach ich doplnil aj obranca Dávid Mudrák. Aby toho nebolo málo, v súčasnej dobe je s reprezentáciou do dvadsať rokov na svetovom šampionáte Roman Faith. Nominácii tesne ušla jeho spoluhráčom Adamovi Stripaiovi a Dávidovi Hájnikovi, ktorí boli iba medzi náhradníkmi. No a koncoročná anketa Hokejistka roka nám priniesla radosť v podobe triumfu Michalovčanky a v súčasnosti hráčky ruskej Ufy Nicol Lucák Čupkovej. 

Päťgólové manká nedohnali

MŠK Iuventa síce v roku 2021 splnil svoj cieľ, ktorý bol slovenský titul. Na dosah mal aj ďalšie dva úspechy, ktoré ale nedosiahol. A zhodou okolností, obe mali rovnaký priebeh. Najskôr Michalovčanky v jari poškuľovali po svojom deviatom víťazstvo v Mol lige. Nemali k nemu ďaleko. V poslednom zápase súťaže privítali dovtedajšieho lídra DHK Baník Most, ktorého keď chceli predbehnúť, museli mu vrátiť prehru 23:28 z prvého zápasu. Nakoniec vyhrali „iba“ 21:19 a „molkový“ titul tak získal Most. Situácia sa zopakovala na jeseň pri dvojzápase tretieho kola Európskeho pohára. Zemplínčanky najskôr prehrali na Ukrajine s Galičankou Ľvov 22:27 a na postup do osemfinále im tak museli túto prehru aj s úrokmi vrátiť doma. Nakoniec sa tak nestalo, keď im chýbal jediný gól. Po výhre 22:18 im ostali iba oči pre plač. Do osemfinále postúpili šťastnejšie Ukrajinky...

Traja tréneri v MFK Zemplín

Až traja tréneri sa počas roka 2021 vystriedali na lavičke MFK Zemplín Michalovce. Neuspokojivé výsledky si v jarnej časti odskákal Jozef Majoroš, ktorého vymenil Anton Šoltis. Paradoxom je, že v novembri roka 2019 práve Šoltisa striedal Majoroš. Anton Šoltis nakoniec tím zachránil v najvyššej Fortuna lige, ďalej ale nepokračoval.

Jozef Majoroš a Anton Šoltis sa striedali na michalovskej lavičke v roku 2019 aj 2021 (foto: mfk zemplín)

Od leta vedie MFK Zemplín Miroslav Nemec

Od leta ho totiž vymenil Miroslav Nemec. To boli jediné zmeny trénerov v michalovských kluboch počas roka 2021. Tak Jan Beňadik, ako aj Tomek Valtonen si nateraz (do konca roka zostávajú štyri dni...) udržali svoje pozície tak v Iuvente Michalovce, ako aj v HK Dukla Ingema Michalovce, celý rok.

Sedem Michalovčaniek na majstrovstvách sveta

Po 26 rokoch sa hádzanárky Slovenska zúčastnili svetového šampionátu. Tím vedený trénerom Pavlom Streicherom dostal na šamionát v Španielsku voľnú kartu. V jeho konečnej nominácii sa ocitlo až sedem hráčok michalovskej Iuventy. V Španielsku si zahrali pivotky Nikoleta Trúnková, Valéria Dulinová, kridla Martina Popovcová a Bibiana Štefaniková, a spojky Marianna Rebičová, Vladimíra Bajčiová či Adriana Holejová. V slovenskej reprezentácii boli aj brankárky Oleksandra Ivanicja a Adriana Medveďová, ktoré takisto hrávali v Michalovciach, kde hrávali aj čiernohorské reprezentantky Dijana Mugošová či Sanja Premovičová. Aby toho nebolo málo, v tíme Ruska bol asistentom Tomáš Hlavatý, bývalý tréner v Iuvente a na lavičke Slovenska bol trénerom brankárov Ján Lajčák, ktorý je rodeným Michalovčanom a v Iuvente takisto donedávna pôsobil.

Najväčšia posila neprišla

Michalovská Dukla Ingema už druhé leto po sebe postupne predstavovala svoj káder na novú sezónu. Každý deň sa fanúšikovia dozvedeli jedno, či dve mená hráčov, ktorí sú podpísaní. Na koniec si Michalovčania nechali najväčšie eso, najproduktívnejšieho legionára vlaňajšieho play-off, Fína Mikka Nuutinena, ktorý v máji získal titul so Zvolenom. Od tridsaťjedenročného útočníka si v Dukle sľubovali veľa. Mal byť spojítkom jedného z najlepších tokov v lige Keränen, Cameranesi, Nuutinen. Žiaľ, fínsky legionár nakoniec do Michaloviec neprišiel. Zastavili ho zdravotné problémy a na jeho absenciu v Dukle trpia ešte aj doteraz...

PETER BRENDZA



Uverejnené: 28.12.2021 17:42:56 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.