files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovskú športovú rodinu opustil Teodor Šimonič

Piatok siedmeho januára 2022 je smutným dňom pre michalovský šport. Športovú rodinu totiž vo veku osemdesiatich rokov navždy opustil dlhoročný hádzanár a neskôr podporovateľ hádzanej v meste Teodor Šimonič.

Teodor Šimonič sa narodil 17. júla 1941 v Lomnom, okres Stropkov. Žil a pracoval v Michalovciach, kde sa s rodičmi presťahoval iba niekoľko mesiacov po svojom narodení. Od mladého veku na seba pútal pozornosť ako vynikajúci a všestranný športovec, hádzanár, basketbalista, futbalista aj volejbalista. Už ako pätnásťročný, v roku 1956, začal aktívne hrať v mužskej kategórii za michalovských hádzanárov. Ako študent vtedajšej Jedenásťročnej strednej školy v Michalovciach bol členom tímu, ktorý začínal v regionálnej súťaži na hlinenom ihrisku a  prepracoval sa až do I. celoslovenskej ligy. Teodor ešte skôr, než v roku 1971 ukončil aktívnu hádzanársku činnosť, pôsobil ako hrajúci tréner aj v „B“-družstve. Popri hádzanej hrával aj futbal, v rokoch 1952-1958 obliekal dres Michaloviec, najprv v žiackej a neskôr v dorasteneckej lige. Hádzaná bola v tom čase typickým letným športom, väčšina hráčov, medzi nimi aj Teodor Šimonič,  hrala v zimnom období basketbal, a to na úrovni krajskej súťaže. Neskôr pôsobil aj ako basketbalový rozhodca. Ďalším doplnkovým športom mnohostranne nadaného mladíka bol volejbal. Ako študenta  vysokej školy ho dokonca nominovali do širšieho výberu na prípravu akademikov ČSSR na Svetový festival mládeže vo Viedni (1959), v ktorom boli aj také slávne mená slovenského športu, ako tréner Bohumil Golian či Pavel Schenk…

Po ukončení aktívnej činnosti v jednotlivých športoch Teodor Šimonič ostal športu verný ako organizátor a funkcionár. Významne sa pričinil najmä o rozvoj ženskej hádzanej. V roku 1971 patril k zakladateľom TJ Odeva Michalovce so zameraním na ženské športy, neskôr stál mnoho rokov na jej čele ako predseda. Celá činnosť bola najprv zameraná na výchovu mládežníckych družstiev. Neskôr sa klub premenoval podľa svojho hlavného partnera, textilnej spoločnosti Zekon, ktorá v spolupráci s nadšenými funkcionármi úspešne vytvárala podmienky pre prienik ženského tímu do slovenskej špičky. Teodor Šimonič bol ako člen správnej rady klubu aktívne pri tom, ako klub postupne budoval svoje renomé a stal sa účastníkom najvyššej súťaže.

V ženskej hádzanej sa angažoval až doteraz, keď pri majstrovských zápasoch ako hlavný usporiadateľ zabezpečoval všetko, čo sa okolo nich dialo. Touto cestou chce naša redakcia vyjadriť najbližšej rodine úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke!



Uverejnené: 07.01.2022 16:22:03 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.