files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

110 rokov michalovského futbalu: Výrazná trénerská osobnosť

Pri príležitosti 110. výročia futbalu v Michalovciach sme pre vás pripravili počas celého roka 2022 rad článkov. Tie sa budú týkať histórie futbalu v metropole dolného Zemplína, ale aj osobnostiam, ktoré sa podpísali pod slávu michalovského futbalu. Jednou z nich bol aj Štefan Nadzam, ktorý michalovský futbal pozdvihol ako hráč, ale aj ako tréner a výrazne sa zapísal aj v iných kluboch. Spomínajú na neho aj v Michalovciach, kde sa pravidelne hráva na jeho počesť memoriál.

Štefan Nadzam sa narodil 18. januára 1940 v Budkovciach. S futbalom začínal ako žiak v rodnej obci. Nasledovalo pôsobenie v dorasteneckom družstve Strojár SPŠ Zvolen, kde následne pôsobil aj v prvom tíme. Povinnú vojenskú službu absolvoval v klube Dukla Šumperk, odkiaľ odišiel do Třinca. Na Morave vydržal dlhých sedem rokov. Následne sa vrátil do Michaloviec, kde v roku 1971 ukončil hráčsku kariéru.

Dve trénerské etapy v Michalovciach

Ihneď sa vrhol na druhú časť svojej kariéry spojenej s futbalom, trénerskú, ktorá bola úspešnejšia. Začínal v Snine a následne prišiel do Michaloviec, kde v roku 1973 nahradil Štefana Pšenka. V Michalovciach skončil v roku 1977, následne si na tri roky odskočil do Veľkých Kapušian a po návrate v roku 1981 viedol Michalovce ďalších šesť rokov. Úspešne si počínal aj v Trebišove, odkiaľ odišiel v roku 1989 do Prešova. Práve tam zažil najkrajšie futbalové časy. Trinásteho mája 1992 vyhral s Tatranom Slovenský pohár, keď jeho zverenci zdolali Lokomotívu Košice 2:0. Následne Prešovčania odohrali v Trebišove proti Sparte Praha finále Československého pohára. Pred 7000 divákmi prehrali 1:2. Rok na to v Tatrane skončil a odišiel do Hradca Králové. Už vtedy ho limitovala zákerná leukémia. V Hradci Králové pôsobil rok a pol, potom sa vrátil do Prešova, zákerná choroba sa už ale prejavila a limitovala ho v jeho činnosti. Štefan Nadzam zomrel 26. júla 1995. Na jeho počesť sa v Michalovciach pravidelne hrá Memoriál, na ktorom sa zúčastňujú seniorské tímy, ale aj družstvá zložené z viacerých bývalých hráčov. Tí si v čase turnaja idú pripomenúť Štefana Nadzama aj na miestny cintorín, kde je pochovaný. Svojho rodáka si uctili aj v Budkovciach, kde nesie futbalový štadión jeho meno. Na jeho počeť sa tam hrá žiacky futbalový turnaj, ktorý nesie názov Memoriál Štefana Nadzama žiakov základných škôl. Aj tam ceny tradične odovzdáva jeho manželka Mária.

Najvýraznejšiu stopu zanechal v Prešove

Jeden z najznámejších michalovských trénerov bol známy aj svojim rešpektom v kabíne. Práve v prešovskom Tatran zažil Nadzam najväčšiu trénerskú slávu. Za štyri roky výrazne zmenil herný štýl jedného z najznámejších mužstiev na východe Slovenska. Vďaka Nadzamovi upustil Tatran od defenzívneho betónu a hral atraktívny futbal, ktorý lákal fanúšikov na tribúnu. Vrcholom bol zisk Slovenského pohára. Nadzamov tím sa k nemu dostal atraktívnou ofenzívnou hrou, ktorú presadzoval aj v iných tímoch. Za jeho pôsobenia si Tatran vybojoval vytúžený postup do federálnej ligy. Stalo sa tak v sezóne 1989/90 a ani v najvyššej federálnej súťaži sa Prešov za jeho pôsobenia nestratil.

Trénerská kariéra Štefana Nadzama
1971 - 1973 Spartak Vihorlat Snina
1973 – 1977 Zemplín Michalovce
1978 – 1981 Veľké Kapušany
1981 – 1987 Zemplín Michalovce
1987 – 1989 Trebišov
1989 – 1993 Tatran Prešov
1993 – 1994 Hradec Králové

PETER BRENDZA



Uverejnené: 09.01.2022 12:14:19 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.