files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Przygodzki si svoje prvé zahranično-domáce angažmán užíva. Dočká sa premiérového titulu?

Poľský hokej sa v poslednej dobe začína objavovať v michalovskej Dukle čoraz viac. Priekopníkom bol tréner Tomek Valtonen, ktorý je síce rodeným Fínom, no má aj poľské korene a u našich severných susedov si ako kormidelník vydobyl dobré meno. Istý čas dokonca aj viedol reprezentáciu, z ktorej poznal Marcina Kolusza či Dominika Pasa, ktorí tu pôsobili v predošlej, či na začiatku tejto sezóny. Valtonen oprášil svoje poľské známosti aj tentoraz, keď sem priviedol ďalšiu posilu z tejto krajiny, útočníka Martina Przygodzkeho.

Pri tomto tridsaťročnom útočníkovi je zaujímavý fakt, že hoci sa narodil v Trenčíne, od juniorských čias pôsobí v Poľsku, ktoré aj reprezentuje. Premiéru v slovenskej extralige si tak odkrútil až po dosiahnutí tridsiatych narodenín. „Do Poľska som odišiel ešte z juniorky Trenčína a ostal som tam doteraz,“ hovorí hráč, ktorý u našich severných susedov obliekal dresy GKS Tychy, Naprzod Janow, HC GKS Katowice, Polonia Bytom, JKH GKS Jastrzebie, Orlik Opole, Unia Oswiečim, či naposledy Zaglebie Sosnowiec. Za národný tím odohral dvadsať duelov, aj s troma počas augustovej kvalifikácie o olympiádu v Pekingu, ktorá sa hrala v Bratislave.

Tridsaťročný útočník nepopiera, že hlavným strojcom jeho prestupu do Michaloviec je práve tréner Tomek Valtonen. „Pozná má z ligy i reprezentácie. Bol som s ním v kontakte už dlhšie. Práve od neho som dostal ponuku prísť do Michaloviec. Pre mňa bola ponuka veľmi zaujímavá, keďže som v slovenskej extralige ešte nehral,“ podotýka Przygodzki, ktorý si svoje prvé angažmán mimo Poľska pochvaľuje. „Je to také prvé zahranično-domáce angažmán,“ smeje sa poľský útočník hovoriaci plynulou slovenčinou. „Zatiaľ som tu veľmi spokojný. Chýba mi akurát rodina, ktorá by mala onedlho prísť takisto. Plynule hovorím po slovensky, takže problém nemám prakticky s ničím. Darí sa nám aj herne, hoci sme naposledy prehrali. Verím, že v piatok začneme novú víťaznú sériu,“ pokračuje Przygodzki, pri ktorého je výhodou, že má aj slovenský pas a v extralige sa tak nepočíta za legionára.

Rodák z Trenčína doteraz hrával iba v najvyššej súťaži v Poľsku. Môže tak porovnávať úrovne súťaží. „Z tých dvoch duelov, ktoré som odohral, musím povedať, že na Slovensku sa hrá rýchlejší a agresívnejší hokej. Človek musí byť aj pozornejší, má menej času na to niečo urobiť. Rozdiel teda určite je. Zápasy sú vyrovnanejšie, v Poľsku sú dva, tri, či štyri mužstvá, ktoré hrajú o špicu, ostatné sú slabšie. Tú môže zdolať každý každého,“ podotýka tretí Poliak v michalovských službách. Jeho predchodcovia veľkú brázdu nenechali. Verí, že sa presadí viac? „Keby som si neveril, tak tu nie som,“ reaguje poľský reprezentant so slovenským pasom a hneď na to pokračuje. „Verím, že sa presadím do zostavy a budem hrať čo najviac. Mňa lákajú aj ciele klubu. Čo sa týka mužstva, to má vysoké ambície, možno aj najvyššie. Ja som osobne titul v Poľsku nikdy nezískal a bol by som strašne rád, keby sa nám ho podarilo získať práve tu.“

PETER BRENDZA



Uverejnené: 21.01.2022 15:10:12
files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.