files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zahrali si na olympiáde. Obrovské sklamanie a aj túžba vrátiť sa

Tento týždeň uzrela svetlo sveta nominácia slovenských hokejistov na olympiádu do čínskeho Pekingu. Tá odštartuje už o necelé tri týždne. V nominácii trénera Craiga Ramsaya figuruje aj útočník michalovskej Dukly Ingema Pavol Regenda. Ten si ju vyslúžil výbornými výkonmi v posledných dueloch Tipos Extraligy, kde mal priemer bod na zápas.

Dvadsaťdvaročný útočník je tretím hokejistom z Michaloviec (prvým rodeným chlapom), ktorý si zahrá pod piatimi kruhmi. Predtým sa to podarilo Nicol Lucák Čupkovej, ktorá si zahrala na olympiáde vo Vancouveri v roku 2010 a takisto aj Richardovi Šechnému. Ten síce nie je rodeným Michalovčanom, no v metropole Zemplína začínal s hokejom a momentálne tu aj žije. Šechný si zahral na olympiáde v roku 2002 v Salt Lake City, kde to so slovenskými hokejistami neskončilo najlepšie...

Dva tímy úspech nepriniesli

Pred dvadsiatimi rokmi cestovali Slováci na hokejový sviatok s obrovskými nádejami. Pred rokom a pol získali na majstrovstvách sveta v Petrohrade parádne striebro a gro tímu z tohto úspechu malo tvoriť kostru reprezentácie aj pre olympijský turnaj. Doplniť ich mali hráči z NHL. Pre vedenie reprezentácie nastal obrovský problém v tom, že Slováci museli absolvovať aj predkolo a v čase konania zápasov ešte nebola NHL prerušená. Hráči tak museli byť k dispozícii aj svojim klubom. Do zámoria tak cestovali hráči z Európy, ktorých v jednotlivých dueloch dopĺňali tí z NHL, ktorí v tomto termíne nemali zápas. Niektorí hrali dokonca hneď po príchode z letiska...

Toto skladanie kádra sa prejavilo aj na výsledkoch. Slováci na úvod turnaja prehrali s Nemeckom 0:3. Po remíze 6:6 s Lotyšskom zhasla nádej na postup do hlavného turnaja, čo sa potom prejavilo aj na prehre 2:3 s Rakúskom. Slovákov čakal duel o predposledné trináste miesto, v ktorom už v komplet zložení porazili Francúzsko 7:1. Nič to ale nezmenilo na obrovskom sklamaní. „Ja to hodnotím spoločne s finálovou prehrou so Slovanom v siedmom zápase asi ako najväčšie sklamanie v kariére,“ hodnotil pred časom pre náš portál svoje účinkovanie na olympiáde Richard Šechný. Ten sa predstavil vo všetkých štyroch dueloch. V nich zaznamenal iba šesť trestných minút a na svoje konto si pripísal aj tri mínusové body. „Doplatili sme na to, že sa skladali dva tímy a neboli sme vôbec zohratí. Zostava sa skladala za pochodu, bolo aj tak, že v deň zápasu sme ešte nevedeli, kto nastúpi a kto nie. Doplatili sme na systém turnaja, ktorý nebol k nám spravodlivý. Ako sa potom ukázalo na majstrovstvách sveta, kvalita v našom hokeji rozhodne bola. Nebolo nám ale umožnené vo férových podmienkach sa pobiť o najlepší výsledok,“ pokračuje Šechný, vtedy hráč majstrovského Zvolena, dnes tréner druholigového Trebišova.

Benjamínok úspešného kolektívu

Richarda Šechného ako rodeného Michalovčana brať nemôžeme. Už legenda hokeja od Zemplína sa totiž narodila v Prešove. Ako prvej Michalovčanke sa tak pošťastilo hrať pod piatimi kruhmi Nicol Lucák Čupkovej. Aktuálne najlepšia slovenská hokejista a hráčka ruskej Ufy si zahrala na olympiáde v kanadskom Vancouveri v roku 2010, teda osem rokov po štarte Richard Šechného.

Lucák Čupková bola pred dvanástimi rokmi najmladšou členkou vtedy úspešného slovenského družstva. Tím hrával v najvyššej A-kategórii majstrovstiev sveta a bolo v ňom viacero hráčok hrajúcich aj v zahraničí. K ním pribudla vtedy iba osemnásťročná odchovankyňa hokeja z Michaloviec. Slovenky sa dostali medzi osem najlepších, kde odohrali päť duelov, všetko s negatívnym koncom. V skupine podľahli Kanade vysoko 0:18, Švédkam (2:6) aj Švajčiarsku (2:5). V bojoch o konečné umiestnenie nestačili na Rusko (2:4) ani na Čínu (1:3) a obsadili posledné ôsme miesto. Dnes kapitánka slovenskej ženskej reprezentácie Lucák Čupková si zahrala vo všetkých piatich dueloch, v ktorých raz skórovala a dvakrát sa prihrávkou podieľala na góle. Skórovala v skupine v zápase proti Švédsku. Dnes môže slovenská ženská reprezentácia o účasti medzi piatimi kruhmi iba snívať. Slovenky sa neprebili kvalifikačným sitom, Lucák Čupková ale verí, že si raz ešte pod piatimi kruhmi zahrá. „Nič nie je nemožné. Momentálne nám chýbala na postup kvalita, ja však verím, že sa to zmení a ešte raz si na olympiáde zahrám,“ poznamenala v súčasnosti jediná slovenská hokejistka hrajúca najkvalitnejšiu súťaž v Európe, ruskú KHL.

Jeden z extraligovej pätice

Súčasný systém olympijského turnaja je od roku 2010. Na turnaji sa predstaví dvanásť tímov, ktoré sú rozdelené do troch základných skupín. Z nich víťaz postúpi priamo do štvrťfinále, ďalšie tri tímy idú do osemfinále. V ňom doteraz Slováci uspeli raz, dvakrát prehrali a porúčali sa z turnaja. Tentoraz budú ich súpermi v základnej skupine postupne Fínsko (štvrtok 10. februára o 5.30 SEČ), Švédsko (piatok 11. februára o 9.30 SEČ) a Lotyšsko (nedeľa 13. februára o 5.30 SEČ). My len dodajme, že na turnaji sa druhýkrát po sebe nepredstavia hráči z kanadsko-americkej NHL. Pavol Regenda je v nominácii ako jeden z pätice hráčov z našej Extraligy. Okrem neho v nej figurujú aj Pavol Zuzin zo Zvolena, bývalý hráč Michaloviec Samuel Takáč, aktuálne hrajúci za Slovan Bratislava a Šimon Nemec s Adriánom Holešinským momentálne obliekajúci dres Nitry.

Doterajší vrchol semifinále vo Vancouveri

Slováci sa doteraz predstavili na siedmych olympijských hrách. Pri svojej premiére v roku 1994 obsadili šieste miesto, o štyri roky neskôr skončili na desiatom mieste. O neúspechu v Salt Lake City sme už písali, o štyri roky neskôr v talianskom Turíne skončili po nešťastnej prehre vo štvrťfinále s Českom na piatom mieste. Všetko si Slováci chceli vynahradiť o štyri roky neskôr vo Vancouveri, kde postúpili po senzačnom víťazstve nad obhajcami prvenstva Švédmi do semifinále. V ňom ale nestačili na Kanadu (2:3) a v zápase o tretie miesto ani na Fínsko, ktorému podľahli 3:5, hoci po dvoch tretinách viedli 3:1. V konečnom účtovaní tak obsadili štvrté miesto. V roku 2014 v ruskom Soči obsadili jedenáste miesto a na rovnakej priečke skončili aj pred štyrmi rokmi v Južnej Kórei.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 23.01.2022 18:15:21 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.