files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kto bude tretím trénerom michalovskej Dukly v Extralige?

Michalovskú Duklu Ingema viedli v najvyššej Extralige zatiaľ dvaja tréneri. Miroslav Chudý, ktorý Duklu doviedol v roku 2019 medzi slovenskú elitu a Tomek Valtonen, ktorý prišiel v novembri 2020 a o pol roka neskôr sa s tímom tešil z historickej bronzovej medaily.

Fínsky lodivod s poľskými koreňmi odkoučoval v Michalovciach aj sezónu 2021/22, ktorá skončila výsledným piatym miestom. Po nej je známe, že Michalovčania budú mať tretieho trénera v Extralige. My sme sa pozreli na to, kto by mohol zaujať tento post. Zamerali sme sa iba na slovenských trénerov, zahraničnú cestu sme tentoraz vynechali, hoci nemusí byť nemožná. Vedenie klubu v novembri 2020 prekvapilo angažovaním Valtonena. Podľa nás ale tentoraz bude vyberať zo slovenských trénerov.

Azda najlogickejším krokom by bolo posunutie Juraja Faitha na hlavného trénera tímu. Košický rodák dva roky pôsobil v klube ako asistent, pozná veľmi dobre prostredie a takisto sú mu známe už aj extraligové vody. Pozná hráčov v nej a možno by sa už aj sám chcel posunúť do funkcie hlavného trénera. Menším negatívom je, že ešte nebol hlavným trénerom mužského výberu, no koľko z momentálne úspešných kormidelníkov bolo takto hodených do vody a neutopilo sa. Pôjdu Michalovce známou cestou? Pri logickom riešení a poznaní prostredia sme narazili aj na druhého niekdajšieho asistenta Miroslava Chudého a potom aj Tomeka Valtonena – Ivana Droppu. Ten v tejto sezóne začal ako asistent v Banskej Bystrici, kde bol po odvolaní Fína Poikonnena na niekoľko týždňov hlavným trénerom. V januári sa stal opäť asistentom, keď bol vedením tímu poverený ďalší Fín Antti Karhula. Bývalý slovenský reprezentant a hráč NHL taktiež pozná extraligové vody, keďže sa v nich pohybuje už dlhšou dobu. Tiež už zrejme dorástol aj na ponuku hlavného trénera. Výhodou je to, že pozná michalovské prostredie, menšou nevýhodou taktiež menej skúsenosti ako hlavný tréner. Učil sa však napríklad aj pri Cemanovi, takže skúsenosti by mohol mať.

Siahne vedenie michalovskej Dukly po bývalých kolegoch – asistentoch Jurajovi Faithovi a Ivanovi Droppovi?

Od logických riešení prechádzame k pragmatickým. Kandidátom na post trénera v Michalovciach by mohol byť aj ex-tréner Trenčína a v súčasnosti aj jeden z asistentov reprezentačného trénera Craiga Ramsaya Ján Pardavý. Jeden z momentálne najprogresívnejších trénerov je voľný, taktiež pozná prostredie v slovenskej najvyššej súťaži, ako reprezentačný tréner má prehľad o hráčoch na slovenskej scéne a takisto už ukázal, že môže byť hlavným trénerom v Extralige. Mínusom môže byť, že si na tlačovej konferencii môže pomýliť michalovskú Duklu s tou trenčianskou. Zostávame na reprezentačnej vlne. Ako o hlavnom trénerovi sa v Michalovciach pošuškáva aj o súčasnom trénerovi Slovana Bratislava a taktiež asistentovi trénera v reprezentácii Andrejovi Podkonickom. Ten pôsobil ako asistent vo Zvolene, v Slovane, aj reprezentácii, momentálne koučuje hlavného favorita na zisk slovenského titulu. Či v klube ostane aj po sezóne, alebo sa vedenie ambiciózneho Slovana poobzerá po inom trénerovi, to sa uvidí až po sezóne, ktorá pre „belasých“ musí skončiť titulom. Keď sa tak nestane, zrejme sa v Michalovciach budú môcť pozerať aj po Podkonickom... Pri hľadaní vhodného trénera pre Michalovce zostávame stále na reprezentačnej vlne. Ako vhodný adept by pre Zemplínčanov mohol byť aj Vladimír Országh. Ten je takisto ako Pardavý voľný, keďže v tejto sezóne predčasne skončil na striedačke českého Litvínova. Országh má skúsenosti z Banskej Bystrice, s ktorou sa dvakrát stal majstrom, aj zo Slovana Bratislava, ktorý viedol v KHL, či ako asistent trénera v reprezentácii. Hovorí sa o ňom ako aj o náhrade za Craiga Ramsaya. Keď bude kanadský odborník na slovenskej striedačke pokračovať aj v nasledujúcej sezóne, Országh by mohol byť voľný aj pre Michalovce.

Pokračujeme v hľadaní. V decembri pri kríze michalovskej Dukly sa o možnej náhrade na trénerskom poste hovorilo aj o skúsenom Petrovi Mikulovi. Ten predčasne skončil v Poprade a vraj, keby prišla aj deviata prehra Michaloviec v rade, stolička Valtonena by sa rozkývala ešte viac a pre Zemplínčanov bol Mikula prvou voľbou. Valtonenovi sa ale podarilo situáciu ustáť, mužstvo nabudil k lepším výsledkom a Mikula sa tak mohol dohodnúť s Liptovským Mikulášom, ktorý momentálne zachraňuje v baráži so Žilinou. Uvidíme, čo sa stane v nasledujúcich týždňoch... Pred rokom a pol Michalovčania prekvapili angažovaním Valtonena, ktorého síce poznali vo Fínsku, či Poľsku, na Slovensku bol ale neznámou. Že to nebol krok do prázdna ukázali najbližšie mesiace. Zemplínčania by mohli prekvapiť aj tentoraz. Možno aj angažovaním odchovanca hokeja od Laborca Kristiána Kudroča, ktorý rozbieha svoju trénerskú kariéru vo Švédsku, kde aj žije. Kudroč má za sebou herné skúsenosti z NHL, či KHL, no a má už aj skúsenosti ako tréner, hoci iba v nižších súťažiach vo Švédsku.

V Michalovciach stále pracujú na vyriešení trénerskej otázky. Nový športový manažér Marek Mašlonka určite preberá viacerých kandidátov a je dosť možné, že trénerom bude aj jeden z našej vytypovanej sedmičky. Zemplínčania môžu ísť cestou známeho trénera, môžu skúsiť aj cestu mladého slovenského trénera, no stále nie je vylúčená ani zahraničná cesta, ktorá povedzme si pravdu, v tejto sezóne k úspechu neviedla. Aj preto podľa nášho názoru skôr dôjde k slovenskej ceste. Prekvapenia však nastávajú a môžu nastať aj v Michalovciach...

PETER BRENDZA



Uverejnené: 16.04.2022 19:12:59 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.