files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zapálili sme druhú adventnú sviečku

 

Cítite to? Vianoce už rozvoniavajú. Rýchle rozviazanie ozdobnej stuhy, trhanie baliaceho papiera - adrenalín zvaný rozbaľovanie darčekov. Už sa to blíži.

 

Zapálili sme druhú sviečku

Nachádzame sa v advente, v predvianočnom období, v ktorom sa pomaličky pripravujeme na Vianoce. Pápež Gregor Veľký stanovil čas adventu na 4 týždne. Vznikli pôstne pravidlá - obdobie prípravy na príchod Mesiáša. Vianoce mnohí považujú za kresťanská sviatok. Pohanské tradície boli však dávno pred kresťanskými. Máme za sebou už druhú adventnú nedeľu. Na stole nám mala pribudnúť druhá zapálená svieca na adventnom venci v tvare kruhu. Hoci dnes sú už rôznych tvaroch a farieb, počet sviec sa nemení – štyri. Horiaca sviečka symbolizuje nové svetlo. Každú nedeľu sa má zapáliť jedna až sa pomaličky priblížime k čarokrásnym Vianociam. Adventný veniec má svoj pôvod v neďalekom Nemecku. Ako jeden zo symbolov Vianoce sa z rodnej krajiny sa dostal až k nám k obedňajšiemu stolu. Stojí však aj na hocijakom inom kúsku nábytku, najčastejšie visí na vchodových dverách. Advent sa končí západom slnka na Štedrý večer.

 

Štedrovečerná večera nemusí byť len z rúk ženy

Najdôležitejší pre mnohých je práve Štedrý večer. Pochopiteľne vďaka darčekom pod stromčekom, ktoré sa zhromažďujú na tajných miestach počas celého adventu. Nielen kúpené darčeky, ale taktiež tie s láskou vyrobené čakajú netrpezlivo na svoje odhalenie. Nie všetky tak dlho vyčkávajú, pretože sú medzi nami aj zábudlivci, alebo jednoducho zaneprázdnení ľudia, ktorí nemajú čas zháňať darčeky počas niekoľkých týždňov dopredu, ale len pád dní tesne pred Vianocami. Najideálnejšie 24.decembra počas dňa. To si však môžu dovoliť len muži. Ženy sa musia postarať o varenie štedrovečernej večere, ktorá zaberie celý deň. Nie  všade to tak funguje, lebo výnimky potvrdzujú pravidlá a nie všade je všetko iba na ženských pleciach. Nič nie je zakázané, a preto sa muži môžu chopiť varešky a miešať, ošúpať zemiaky alebo iným spôsobom pomôcť žene. Už dávno nie sme totiž v zastaralej spoločnosti. Keď sme už v takej modernej dobe, dokážme to aj činmi. Farby nie sú už tiež  stereotypne ženské a mužské. Dnes je všetko už iné. Aj to, že Vianoce sa stávajú len konzumným sviatkom konzumnej spoločnosti. Darčeky má každý rád, ale je podstatné si uvedomiť, že Vianoce nie sú skutočne len o tom.

 

Stridžie dni

V tieto dni neuvidíte lietajúcu strigu na metle, ale môžete si vyskúšať nejaké kúzlo, ktoré bude mať vraj silu. Stridžie dni sa začali Katarínou, teda 25. Novembra. Ďalej medzi nie patria dni, keď svoje meniny oslavuje Ondrej, Tomáš, Barbora a Lucia. Podľa tradícii si počas týchto dní treba dať pozor na hosťa do domu. Za nebezpečné sa považuje, ak vstúpi  do domu prvá žena. K Vianociam patria aj rôzne ľudové tradície, ktoré sa niekde na Slovensku stále dodržujú. Čarovanie s menami chlapcov na papierikoch, vinšovanie ,,koledníkov“ s betlehemom alebo vysvietenie celého domu od okná až po samý dvor. Moderné tradície sa trú s tými starými. Blikajúci stromček, niekedy niekoľko v dome, svietiace soby so sánkami na dvore, Santa Claus nad kozubom alebo biele hýbajúce sa medvede v nákupných centrách. Každý má svoje symboly Vianoc. Ľudia sú rôznych alebo žiadnych náboženstiev, národností, majú vlastné zvyky a každá rodina si vytvára vlastné.

          Veronika Cholewová



Uverejnené: 08.12.2010 11:54:50 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.