files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Impozantná cesta k šiestemu triple

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce zostávajú na slovenskom tróne, na ktorom sa držia už od roku 2011. Od tohto roku nie je na majstrovskom pohári s výnimkou sezóny 2019/20, ktorá víťaza nepoznala, napísané iné meno majstra.

Michalovčanky opäť zvládli finálovú sériu. V nej narazili po druhýkrát za sebou na Dunajskú Stredu. Celok zo Žitného ostrova im kládol odpor akurát v prvom zápase hranom v Chemkostav aréne, kde prehral 20:23, hoci po polčase viedol 13:10. V stredu sa na Žitnom ostrove hralo podľa nôt Michalovčaniek. Tie v zápase neprehrávali ani raz a finálovú sériu ukončili dominantným víťazstvom 31:19. Získali tak svoj štrnásty titul, jedenásty v rade a vyšperkovali tak svoj šiesty triple, ktorý tvorí okrem slovenského titul aj triumf v MOL lige a Slovenský pohár. V sezóne prehrali iba dvakrát. Najskôr v prvom zápase tretieho kola Európskeho pohára na pôde ukrajinskej Galičanky Ľvov (22:27) a potom aj vo februári v lige v Dunajskej Strede (26:27).

Víťazná rozlúčka pre päť opôr i trénerov

S troma pohármi sa rozlúčila pätica hráčok, ktoré patrili k ťahúňom tímu. Európske výzvy sa rozhodli prijať pivotky Nikoleta Trúnková (odchádza do Kisvárdy), Ivana Godečová (Budučnosť Podgorica), či spojky Marianna Rebičová (Lublin), Adriana Holejová (Nice) a Vladimíra Bajčiová (?). V tíme končí aj tréner a zároveň športový riaditeľ klubu Jan Beňadik a takisto aj jeho asistent Boris Aspridis. „Lúčim sa s triple a som veľmi rada, že sa tak stalo. Na Michalovce budem spomínať v dobrom. Samozrejme, boli aj zlé chvíle, tie víťazstvá sú ale najkrajšou spomienkou,“ podotýka slovenská reprezentantka Nikoleta Trúnková, ktorá si od najbližšej sezóny vyskúša silnú maďarskú ligu. „Najdôležitejšie je lúčiť sa víťazstvom, čo sa nám podarilo,“ smeje sa tréner Beňadik.

Doma ťažšie ako vonku

Finálová séria priniesla predovšetkým v Michalovciach dramatickú hádzanú. Zemplínčanky sa museli poriadne nadrieť na to, aby získali prvý finálový bod, keď v polčase prehrávali 10:13. Práve tam možno hľadať začiatok zlomu celej série, pretože v druhom zápase už DAC nekládol taký odpor, ako v Michalovciach. Na Žitnom ostrove Iuventa neprehrávala ani raz a zápas doviedla k víťazstvu 31:19. „My sme potrebovali dostať zápas čím skôr pod kontrolu. To sa nám podarilo už v prvom polčase. Naším cieľom bolo oproti domácemu zápasu zefektívniť  streľbu, čo sa nám podarilo. Prejavilo sa to na výsledku. Doma to síce na výsledku vidieť nebolo, no ja si myslím, že sme boli takisto lepším tímom. Chýbala nám ale efektivita streľby,“ poznamenal tréner Beňadik, ktoré dvanásťgólové víťazstvo v druhom zápase potešilo. „My sme celý rok pracovali na tom, aby, keď prídu tieto zápasy, boli sme na ne pripravení. Myslím, že sa nám to podarilo.“

Poklona od prezidenta zväzu

Michalovčanky si tak mohli od prezidenta SZH Jaroslava Holešu zobrať víťazný pohár. Prezident Slovenského zväzu zložil poklonu staronovému majstrovi, ktorý je na slovenskom výslní od roku 2011. „Je to obdivuhodná séria. Je vidno, že v klube sa pracuje dobre od hráčok, cez trénerov až po vedenie klubu. Iuventa dokázala tento rok získať aj triple, za čo im samozrejme gratulujem,“ zdôraznil prezident SZH. Holeša očakával možno aj vyrovnanejšiu finálovú sériu, ale... „Treba povedať, že Dunajská Streda mala obrovské problémy so zraneniami. Očakával som vyrovnanejšiu sériu. Prvý zápas bol aj dramatický, v druhom ale Iuventa nasadila také tempo, na aké ich súperky nestačili.“

Potreba zvýšiť slovenskú konkurenciu

Zemplínčanky okrem slovenského titulu vyhrali aj Slovenský pohár a po troch rokoch aj nadnárodnú MOL ligu. Úspešné teda boli nielen v súboji so slovenskými tímami, ale aj českými. „Nás to môže iba tešiť, že sa pohár vrátil na Slovensko. Hlavne Most je ťažkým protivníkom a Michalovce ho túto sezónu dvakrát zdolali,“ zdôrazňuje Jaroslav Holeša, ktorého sme sa opýtali aj na budúcnosť nadnárodnej súťaže. „Ešte dva roky máme zmluvu s Českým zväzom hádzanej. Čo bude potom, to sa uvidí. Naším zámerom musí byť zvýšiť kvalitu slovenských tímov. Teraz sme ich v MOL lige mali iba štyri a je dôležité zvýšiť ich počet,“ reaguje Holeša, podľa ktorého by cesta mohla viesť smerom návratu nejakého tímu do nadnárodnej súťaže z prvej ligy. „Tam máme až dvanásť tímov, čo je strašne veľa. Niektoré tímy už v minulosti MOL ligu hrávali a našim cieľom musí byť do budúcna vytvoriť také podmienky, aby sa niektoré z nich dokázali do slovensko-českej súťaže vrátiť.“

Zaslúžili sa o titul:
Brankárky: Iryna Jablonská, Naira Almeidová, Barbora Jakubíková.
Pivotky: Ivana Godečová, Nikoleta Trúnková, Valéria Dulinová.
Krídla: Milica Trifunovičová, Marija Radovičová, Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková, Lívia Klučková, Natália Dmytrenko.
Spojky: Marianna Rebičová, Jevgenija Kohučová, Vladimíra Bajčiová, Jana Borysevyčová, Barbora Polievková, Adriana Holejová, Patrícia Wollingerová, Helena Aspridu, Alena Dvorščáková, Dana Abildová.

Tréner: Jan Beňadik. Asistent trénera: Boris Aspridis. Vedúca družstva: Milica Paľovčáková. Fyzioterapeutka: Martina Kasaková.

Prehľad doterajších majstrov Slovenska v hádzanej žien v ére samostatnosti:
1993/94: Jaspol Partizánske
1994/95: Slovan Duslo Šaľa
1995/96: Slovan Duslo Šaľa
1996/97: Slovan Duslo Šaľa
1997/98: Slovan Duslo Šaľa
1998/99: HC SCP B. Bystrica
1999/00: Slovan Duslo Šaľa
2000/01: Slovan Duslo Šaľa
2001/02: Slovan Duslo Šaľa
2002/03: ŠK Zekon PSJ Chemkostav Michalovce
2003/04: Slovan Duslo Šaľa
2004/05: Slovan Duslo Šaľa
2005/06: Iuventa Michalovce
2006/07: Iuventa Michalovce
2007/08: ŠKP Bratislava
2008/09: ŠKP Bratislava
2009/10: ŠKP Bratislava
2010/11: Iuventa Michalovce
2011/12: Iuventa Michalovce
2012/13: Iuventa Michalovce
2013/14: Iuventa Michalovce
2014/15: Iuventa Michalovce
2015/16: Iuventa Michalovce
2016/17: Iuventa Michalovce
2017/18: Iuventa Michalovce
2018/19: Iuventa Michalovce
2019/20: bez víťaza (anulovaná sezóna pre pandémiu koronavírusu)
2020/21: MŠK Iuventa Michalovce
2021/22: MŠK Iuventa Michalovce

PETER BRENDZA



Uverejnené: 20.05.2022 12:38:36 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.