files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Tom Coolen: Som skoro ako Craig Ramsay

Michalovskú Duklu Ingemu po rok a pol ročnom pôsobení Fína Tomeka Valtonena v novej sezóne povedie opäť zahraničný tréner. Tentoraz voľba funkcionárov padla na 68-ročného rodáka z kanadského Halifaxu Toma Coolena, ktorý má skúsenosti ako asistent z lotyšského národného tímu, ale pôsobil aj ako asistent v tímoch NHL.

„Momentálne mám najväčší problém vysloviť vaše mesto. Miclovič? Hovorím to správne? Že nie, nevadí, ja sa to naučím,“ smial na stredajšom galavečeri michalovského hokeja, ktorý skoro nestihol. Na Zemplínsku šíravu dorazil až po začiatku a hneď strhol pozornosť všetkých účastníkov, ako aj médií.

„Najem sa a hneď prídem,“ odpovedal na našu výzvu o rozhovor s úsmevom na perách. Po strastiplnej ceste na Zemplín potreboval doplniť energiu. „Všetky starosti s cestou začali ešte v Kanade. Môj pas je síce platný, no mal som v ňom víza len na mesiac a ja potrebujem štvormesačné. Z letiska som sa tak musel vrátiť. Našťastie bývam v hlavnom meste mojej provincie a tak mi to vybavili prakticky na počkanie. Stratil som teda iba deň a napokon som na poslednú chvíľu stihol účasť na galavečeri. Veľmi by ma mrzelo, ak by som to nestihol,“ poznamenal k svojej prvej ceste do Michaloviec Coolen. Ten sa ihneď srdečne zvítal s Marekom Mašlonkom, športovým riaditeľom HK Dukla, ako aj prezidentom klubu Marekom Michajlom či svojim asistentom Dušanom Devečkom, s ktorým spolupracoval v Poľsku, najskôr ako hráč a tréner, a potom aj ako kolegovia na striedačke.

„Som trochu ako Craig Ramsay. Nie som jeho kópia, ale súhlasím s jeho úmyslom preferovať moderný a útočný štýl spojený s výpadmi obrancov. Toto bude náš cieľ – využívať obrancov na oboch koncoch klziska. Nechcem od nich iba bránenie svojho pásma,“ referuje kanadský tréner Dukly. Ten zahral na strunu predovšetkým tým, ktorí kritizovali predošlý až príliš defenzívny hokej tímu. Tom Coolen chce hrať ofenzívnejšie a za vzor svojim hráčom budú dávať tohtoročné play-off NHL. Môžeme sledovať, že obrancovia útočia oveľa viac, než kedykoľvek predtým. Hľadajú si pozície v útočnom pásme a prototypom tohto trendu je Cale Makar. Pre mňa je to momentálne možno najlepší obranca sveta a hrá presne ten hokej, aký sa mi páči. Toto budem chcieť od našich zadákov – veľkú podporu ofenzívy. A myslím si, že presne to vyžaduje vo vašej reprezentácii Craig.“ Bývalý tréner poľských Katowic či Oswienčimu, ktorý pôsobil aj vo Fínsku, Nemecku, či Švajčiarsku, vníma kvalitu slovenskej najvyššej súťaže. „Osobne sa teším na novú skúsenosť. Som rád, že sme sa dohodli a môžem pôsobiť v tejto súťaži. Slovenská a česká extraliga majú svoje kvality. Bude to určite náročná súťaž, no ja mám rád výzvy a dobrodružstvá,“ dodáva kanadský tréner HK Dukla Ingema.

Rómovia ho neuniesli, fľaša od Šatana domov nedorazila

Tom Coolen prišiel do Michaloviec veľmi dobre naladený. Už pri oficiálnom predstavení pobavil hostí zaujímavou príhodou so Slovenskom. „Počas majstrovstiev sveta v Bratislave sme sa trochu stratili v centre mesta a hneď nás obkľúčila partia Rómov. Aj sme sa báli, že nás okradnú, alebo dokonca unesú. Nakoniec to dopadlo dobre. Teraz sa na to smejem, no vtedy mi to nebolo jedno,“ pobavil prítomných kanadský tréner, ktorý z rukáva ihneď vypustil aj ďalšiu príhodu spätú so Slovenskom. „V roku 2014 počas turnaja Slovakia Cup prišiel k trénerovi Tedovi Nolanovi otec Miroslava Šatana. Pán Emil zaspomínal na Mirove pôsobenie pod Tedom v NY Islanders a dal nám fľašu slovenskej pálenky. Ted si ju chcel zobrať domov do Kanady, no nemal už miesto v kufri. Dal ju teda mne a mojou úlohou bolo preniesť ju cez letisko. Poviem však pravdu, s kamarátmi sme sa ju rozhodli ešte pred odletom ochutnať. Skončilo sa to tak, že sme ju celú vypili a Tedovi som potom musel trochu zaklamať. Povedal som mu, že mi spadla na zem a rozbila sa.“

PETER BRENDZA



Uverejnené: 17.06.2022 14:05:42 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.