files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pätnáste výročie organových koncertov Michalovciach

Vedeli ste že organ je kráľovský nástroj? V Michalovciach sa teší veľkej obľube a to aj vďaka podujatiu Michalovský organ, ktoré už pätnásť rokov spestruje Kultúrne leto v meste. Je to podujatie zastrešené Mestským kultúrnym strediskom v Michalovciach a tunajšou rímskokatolíckou farnosťou. Skrýva v sebe cyklus organových koncertov, ktoré prebiehajú v rímskokatolíckom Kostole narodenia Panny Márie v Michalovciach. Na týchto koncertoch majú zastúpenie domáci i zahraniční interpreti, ktorí prezentujú nielen klasickú, ale aj súčasnú organovú hudbu svetoznámych skladateľov.

Počas pätnástich rokov sa v Michalovciach predstavilo 56 interpretov z Rakúska, Talianska, Spojených štátov amerických, Juhoafrickej republiky, Nemecka a Maďarska. V Michalovciach svoju tvorbu odprezentovali aj umelci z Českej republiky, Ukrajiny, Kolumbie, Japonska, Anglicka, Francúzska, Švajčiarska a Nórska. Hra na organ má aj na Slovensku veľmi kvalitné zastúpenie. V metropole Zemplína v rámci podujatia Michalovský organ privítali Ivana Sokola, Mareka Štrbáka, Stanislava Šurina, Máriu Plšekovú, Františka Beera, Štefana Iľaša, Mareka Vrábela a Jána Vladimíra Michalka. Ak by sme mali spomenúť niečo netradičné, čo sa s týmto podujatím v našom meste spája, snáď by to bolo nezabudnuteľné vystúpenie mužského speváckeho zboru sv. Efréma z Budapešti. Zbor vystúpil v Bazilike Minor, mal obrovský ohlas a na žiadosť návštevníkov podujatia ho museli o rok zopakovať. 

Tohtoročné koncerty odštartujú vo štvrtok 14. júla o 19.45 hod. Na organe Michalovčanom, ale aj návštevníkom mesta zahrá András Gábor Virágh a na saxofóne Erzsébet Selejlo. Obaja pochádzajú z Maďarska. Vo štvrtok 28. júla sa v rímskokatolíckom kostole predstaví česká umelkyňa Michaela Káčerková, ktorá bude sprevádzať kanadskú speváčku Lauru Nielsen. Organové koncerty budú pokračovať aj v auguste. Slovenskí umelci, organista Imrich Sabó a huslista Peter Michalica sa predstavia v Kostole Narodenia Panny Márie 11. augusta. Sériu organových koncertov uzavrie poľský organista Karol Hilla, a to 25. augusta. Riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach Milada Tomková nám k tohtoročnému podujatiu povedala: „Aj keď nám pandémia dva roky nedala možnosť pripravovať tieto organové koncerty, sme veľmi radi, že ich môžeme organizovať znova. Veríme, že prilákajú návštevníkov a v tejto krásnej tradícii budeme pokračovať aj v budúcnosti.“

.



Uverejnené: 13.07.2022 14:08:34 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.