files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Diaľnica o krok bližšie k Zemplínu

Vo štvrtok 21. júla sa na pôde mestského úradu primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák stretol so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky Jaroslavom Kmeťom, generálnym riaditeľom Národnej diaľničnej spoločnosti Vladimírom Jackom a Jánom Kerekešom, členom Občianskeho združenia Diaľnica na Zemplín. Témou ich stretnutia bola dopravná infraštruktúra na východnom Slovensku a v okrese Michalovce.

Vladimír Jacko prítomných informoval, že Národnej diaľničnej spoločnosti sa podarilo vysúťažiť spoločnosť, ktorá bude pripravovať štúdiu realizovateľnosti výstavby diaľnice Bidovce – Vyšné Nemecké, teda okolo Michaloviec. Zmluva so zhotoviteľom bola podpísaná v ostatných dňoch, to znamená, že na štúdii sa už môže pracovať. Štúdia realizovateľnosti bude multimodálna a má posúdiť najefektívnejší spôsob dopravy na východ od Košíc. Časový rámec na zrealizovanie tejto štúdie je 12 mesiacov. Je financovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a bude stáť 700 tisíc eur. „Konečne po dlhých rokoch sa nám podarilo vysúťažiť spoločnosť, ktorá pripraví štúdiu realizovateľnosti výstavby diaľnice D1 Bidovce - Vyšné Nemecké. V stredu 20. júla sme podpísali zmluvu so zhotoviteľom,“ povedal na tlačovej besede Vladimír Jacko.

Možno aj najlacnejší úsek

Terajšia situácia na Ukrajine dokonca zvýšila tlak na to, aby bolo Vyšné Nemecké s Bidovcami spojené diaľnicou čím skôr. Úsek od Dargova cez Michalovce až po Sobrance je rovinatý, čo by znamenalo, že náklady nemusia byť ani vysoké. „Možno pôjde aj o najlacnejší úsek,“ podotkol Jaroslav Kmeť, štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby. Podľa jeho ďalších slov má diaľnica strategický význam. „Dokonca až vojenský a mali by sme na to brať ohľad. Aktuálne je veľký problém dodávať obilie z Ukrajiny ďalej do sveta. Naše železničné uzly v Čiernej nad Tisou a Maťovciach nemajú také kapacity, aby sme všetko dokázali prepraviť po železnici, musíme využívať cestu. Priechod Vyšné Nemecké je lievikom, ak niečo neurobíme, lievikom aj zostane,“ poznamenal štátny tajomník.

Zahorčák prisľúbil pomoc

Okrem cestnej infraštruktúry sa na už spomínanom stretnutí prítomní rozprávali aj o  železničnej infraštruktúre. Nakoľko médiami prebehli informácie o spochybnení elektrifikácie úseku Bánovce nad Ondavou – Humenné a s tým súvisiaceho aj nástupištia v Michalovciach, primátor mesta sa informoval, aká je v tomto smere skutočná situácia, nakoľko to je veľmi dôležité, z hľadiska bezpečnosti na michalovskej železničnej stanici. Taktiež je dôležité aj to, abyveci v súvislosti so zastávkami Bánovce nad Ondavou alebo Strážske, išli v režime, ktorý bol pôvodne dohodnutý.  Štátny tajomník Viliama Zahorčáka ubezpečil, že všetko by malo ísť v pôvodnom režime a Železnice Slovenskej republiky vyhlásia tender už koncom tohto mesiaca.  „Pre mňa a zaiste aj pre naše mesto je cťou, že sme mali možnosť vypočuť si túto príjemnú správu. Je tu veľká šanca, že okrem tohto nepochybne dôležitého kroku budú nasledovať aj ďalšie, ktoré prispejú k tomu, že nakoniec bude diaľnica skutočnosťou a prispeje sa ňou k rozvoju Zemplína. Pri tejto príležitosti chcem poďakovať všetkým, ktorí sa o to zaslúžili. Určite je za tým celý rad náročných rokovaní. Chcem veriť, že záver, ktorý všetci očakávame, sa naplní,“ poznamenal primátor Michaloviec Viliam Zahorčák, ktorý prisľúbil aj politickú pomoc.

pb



Uverejnené: 22.07.2022 14:01:25 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.