files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Medzinárodný festival v Subteréne

 

Návštevníci galérie Subterén sa mali pred nedávnom možnosť zúčastniť na putovnom medzinárodnom festivale experimentálneho filmu a videoartu s názvom DELTA. Projektu ARTESKORTA, podporený Ministerstvom kultúry a cestovného ruchu Slovenskej republiky. Tento festival má dve podoby. Spomínaný festival filmový a druhý intermediálny s podtilulom - Perifecentra.

 

Výtvarníci s filmovou kamerou


Celý večer sa v Subteréne niesol trochu netradične premietaním filmov a videoartov mladých študentov z umeleckých škôl z Čiech a Slovenska . Alternatívno-kultúrny priestor v Michalovciach bol ich už piatou zastávkou, ktorá bola úspešnou vďaka veľkej účasti. „Festival sme  premietali na Slovensku, v Brne, Rumunsku. Chodíme po vidieku, mimo centier. Boli sme aj na vysokohorskej chate v Malej Fatre,“ povedal Andrej Poliak, člen združenia Arttoday. So svojou aparatúrou jazdia po Slovensku a oslovujú rôznych záujemcov o prezentáciu týchto videí. Tie zbierali členovia združenia Arttoday absolventi akadémií umení v zložení Ján Kostolanský, Ján Viazanička a Andrej Poliak od jednotlivých autorov. Prostredníctvom webovej stránky, agentúr i umeleckých škôl v rámci Európy oslovovali ľudí a študentov, aby mohli posielať svoje filmy. Do prezentácií zaradili diela slovenských a českých študentov a taktiež ich zaujalo video švajčiarskej študentky. „Niektorých divákov takéto filmy zaujmú a iných zase odradia,“ uviedol Poliak a dodal: „Dnes máte možnosť vidieť avandgardné filmy, na ktorých začínali výtvarníci začiatkom storočia experimenťovať s filmovou kamerou“. O týchto filmoch sa nedá povedať, žeby vyrozprávali nejaký dej, ale ako by sme sa pozerali na obraz so zvukom a vnímali ho cez pocity. Na každom premietaní neboli rovnaké snímky, lebo každý mesiac organizátori dali novú výzvu na nové príspevky a tie priebežne zaraďovali do premietania. Organizátori sa stretávajú aj s nepochopením tohto štýlu videoumenia a práve takouto formou sa pokúšajú priblížiť k divákovi čo najbližšie a odprezentovať alternatívu voči komerčným filmom. Občianske združenie Arttoday a Zemp-kultúra (galéria Subterén)  sú od tejto prezentácie partnerské združenia.


 

ARTTODAY


Občianske združenie je činné od roku 2009, ale jeho aktivity siahajú už do roku 2006 kedy ešte pôsobilo ako neformálne združenie výtvarníkov. Založené a prevádzkované je predovšetkým skupinou vizuálnych tvorcov. Cieľom je prostredníctvom umenia a kreativity posilňovať činnosť miestnych komunít. Organizuje a podporuje aktivity vo verejnom priestore miest a obcí, ich vizuálnou premenou pretvára aj ich obsahovú náplň, podporuje komunikáciu medzi subkultúrami. Sídlo má v Banskej Bystrici. Členmi tímu sú vizuálni tvorcovia, profesionálni umelci, aktivisti, environmentalisti, svoje interdisciplinárne aktivity vždy konzultujeme so sympatizujúcimi odborníkmi z rôznych oblastí. Pri koordinácii projektov je ARTTODAY často spojivkom medzi samosprávou a tvorcami, vytvára možnosti ako dostať prejavy súčasnej tvorivej aktivity do priestoru verejného.

 

                  Martina Králiková  


 



Uverejnené: 17.12.2010 14:32:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.