files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa štartuje sériu prípravných duelov, cez víkend hostí Šaľu

Už tretí týždeň sú v príprave na novú sezónu hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce. Aktuálny slovenský majster, víťaz pohára, ako aj držiteľ primátu v MOL lige sa v prvý týždeň pripravoval v domácich podmienkach, minulý týždeň bol na kondičnom sústredení v srbskej Kanjiži. V ďalších dňoch už prídu na rad aj prípravné zápasy. Už tento víkend privítajú zverenky trénera Petra Kostku vo svojej Chemkostav aréne v sobotu a v nedeľu (16.00 hod. a 11.00 hod.) HK Slovan Duslo Šaľa.

Bojovali aj s vysokými teplotami

Michalovčanky majú za sebou najťažšie dni prípravy, keď sa venovali zväčša kondícii. Prvý kontakt s hrou mali na tréningu až tento týždeň. „Myslel som si, že to bude jednoduchšie,“ rozhovoril sa tréner Peter Kostka, ktorý sa ujal taktovky v Iuventa na začiatku letnej prípravy, kedy nahradil Jana Beňadika. „Jedna vec je vidieť nové hráčky na videu, druhá, zakomponovať ich do tímu, navyše, keď tam je jazyková bariéra. Keď nevedia nielen po slovensky, ale ani po anglicky, je to veľký problém. Pracovali sme nielen na kondícii, ale aj na vytvorení partie. Takisto sme pracovali na nastavení pravidiel a aj tých, ktoré by mali fungovať mimo palubovky. Čo sa týka hry, venovali sme sa hlavne obrannému systému. V nej sme oproti minulej sezóne stratili štyri kľúčové hráčky a to sa bude nahradzovať veľmi ťažko. Prvé dva týždne sme teda pracovali na herných veciach, ale aj na veciach, ktoré by mali fungovať mimo palubovky,“ pokračuje k programu prípravy v prvých dvoch týždňoch tréner Michalovčaniek. „Čo sa týka toho minulého týždňa, mrzí ma, že s nami nebola zranená Biba Štefaniková. V Srbsku sme mali všetko, čo sme potrebovali. Všetko bolo blízko, či už hala, alebo ihrisko, bežecký ovál, alebo posilňovňa. Malo to ale aj určite negatíva. Tým najväčším bolo extrémne teplo. V globále som ale spokojný,“ dodal ešte ku kondičnému sústredeniu Peter Kostka.

Prekvapenie, aj sklamanie

Zmien v Iuvente je oproti minulej sezóne viac ako dosť. Nastali na všetkých frontoch. Nová je športová riaditeľka Helena Aspridu, nový je tréner Peter Kostka a prakticky nový je aj káder. Odišlo z neho po novom už osem hráčok (do prípravy sa nezapojila ani Kazaška Dana Abilda, ktorá nedostala nové víza). Na druhej strane pribudli štyri nové posily (chorvátska pivotka Lucija Humel, čiernohorská pivotka Anastassija Krivokapič, talianska pravá spojka Cristina Gheorghe a brazílska stredná spojka Andrezza Paizzinho. Z materskej dovolenky sa vrátila Iryna Kompaniecová a do kádra pribudlo aj šesť hráčok zo staršieho dorastu, ktorý vo vlaňajšej sezóne takisto slávil slovenský titul. „Čo sa týka Kompaniecovej, myslieť si, že žena, ktorá mala operované koleno, následne po návrate išla na materskú dovolenku, že sa vráti v plnej forme, je naivné. „Kompaša“ je perfektná profesionálka, potrebuje ale niekoľko mesiacov, aby sa dostala do formy. Problémom nie je kondícia, problémom je skôr, že vyšla z herných vecí. Práve toto musí dobehnúť,“ zdôrazňuje Peter Kostka, ktorý nie je spokojný s prístupom všetkých hráčok. „Za mňa najväčšie prekvapenie je Lucija Humel. Rastie z nej líder. Je výborne jazykovo vybavená, dobre číta hru. Spokojnosť je s Cristinou Gheorghe, ako aj Paizzinho, ktoré sú veľkými profesionálkami. Nabádam aj mladé baby, aby išli za nimi a učili sa od nich profesionalizmu. Viac čakám od druhej pivotky Krivokapič. Musí sa výrazne zlepšiť. Neuznávam, keď tréner kritizuje do médií svojich hráčov, ale, keď tu niekto príde ako legionár, mal by byť lepší od ostatných. Najväčší problém pri Anastassiji je, že nekomunikuje po anglicky a ani po slovensky. Je to spôsobené tým, že stále má iba dvadsať rokov. Nemôžeme čakať, že v obrane ihneď nahradí Godečovú, či Rebičovú, ktorá bola najlepšou obranárkou ligy. Pre mňa je toto najväčšou výzvou. Musíme od nej čakať veľa, no nemôžeme čakať, že ihneď nahradí odchádzajúce hráčky. Všetko má svoj postup,“ dokončil svoje hodnotenie michalovský tréner.

Na druhej strane, Kostka chváli prístup hráčok, ktoré prišli z dorastu. „Dievčatá sú naučené tvrdo pracovať. Týka sa to hlavne Ukrajiniek, ktoré sa chcú presadiť. Takisto aj Baša Polievková maká v tréningu na sto percent. Dievčatá majú stále veľa zlých návykov, pracujeme ale na to, aby boli pre tým prospešné a určite budú.“      

Šancu dostane každá hráčka

Po dvoch týždňoch zaberačky absolvujú Michalovčanky aj prvé zápasy. Na svojej palubovke v sobotu a v nedeľu privítajú svojho slovenského rivala HK Slovan Duslo Šaľa (16.00 hod. a 11.00 hod.). Potom prídu na rad turnaje v Lubline, Michalovciach a Kisvárde. „Stále rozmýšľame o tom, že budeme hrať aj dvanásty duel krátko pred štartom ligy. Uvidíme, čo sa nám podarí vybaviť,“ zdôraznil Peter Kostka a potom sa už pustil k prípravným zápasom. „Budeme ich brať takto, ako sa volajú – prípravné. Slúžiť budú na to, aby sme boli pripravené do súťaže. Bola by blbosť, keby sme mali herný vrchol niekedy v auguste, my potrebujeme vyhrávať od septembra. Chcem vidieť v zápase každú jednu hráčku, chcem teda dať šancu každej hráčke v kádri, aj mladým. Dievčatá totiž taktiež musia zbierať skúsenosti a prípravné, zápasy sú tu od toho. Nebudeme pozerať na výsledky, budeme pozerať na to, aby sme boli dobre pripravení na sezónu,“ uzavrel Peter Kostka.   

PETER BRENDZA



Uverejnené: 29.07.2022 11:38:25 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.