files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Starenka „naletela“ podvodníkovi a prišla o svoje úspory

Polícia opakovane zaznamenáva trestnú činnosť páchanú na senioroch prostredníctvom zaužívaných legiend. Osoby vyššieho veku sa pre svoju dôverčivosť, dobrosrdečnosť a nepoučiteľnosť stávajú často obeťami podvodov a krádeží. Podvodníci sa skrývajú v osobách, ktoré sa na seniorov obracajú s naliehavou prosbou o finančnú pomoc.

Tak ako v tomto prípade, ktorým sa intenzívne zaoberajú košickí kriminalisti, kedy pred pár dňami prišla o svoje úspory 81-ročná dôchodkyňa. Starenku telefonicky kontaktoval neznámy muž, ktorý sa predstavil ako známy jej vnuka, ktorý si potrebuje požičať  sumu 9.000 eur. Dôchodkyňa uviedla, že toľko peňazí doma nemá. Mala teda pozbierať všetky peniaze, ktoré má doma a zvyšok vybrať z banky. Podľa pokynov neznámeho muža tak aj urobila. Peniaze, takmer 8 tisíc eur,  odovzdala na ulici neznámemu mužovi, ktorý s poškodenou ženou po celý čas telefonicky komunikoval. Keď neskôr so svojim príbuzným telefonovala, zistila, že ide o podvod a oznámila to polícii. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach v tomto prípade začal trestné stíhanie pre zločin podvodu. Po páchateľovi, ktorému za tento skutok hrozí až 10 rokov „za mrežami“, polícia intenzívne pátra,“ píše polícia v tlačovej správe.

Okrem zaužívaných legiend, v ktorých sa seniorom predstavujú ako príbuzní a známi alebo ako lekári, či policajti a následne im oznámia, že ich príbuzný zavinil dopravnú nehodu, je hospitalizovaný v nemocnici, nemôže komunikovať a súrne potrebuje peniaze na úhradu škodu, resp. peniaze pre poškodených, ošetrenie s upozornením, aby nikomu o tejto veci nerozprávali a neoznámili polícii, podvodníci v poslednom období používajú novú legendu s úmyslom vylákať od seniorov celoživotné úspory a kontaktujú ich telefonicky. Páchateľ v telefonickom rozhovore sa najskôr predstaví ako zamestnanec Slovenskej pošty/Sociálnej poisťovne a opýta sa seniora, či má vydať z peňazí alebo rozmeniť, aby mu mohol vrátiť preplatok a následne ukončí hovor. Vzápätí zavolá späť a predstaví sa ako pracovník kriminálnej polície a povie seniorovi, že je v nebezpečenstve (napr. niekto sa ho chystá prepadnúť a okradnúť) a polícia ho spolu s jeho majetkom chce chrániť, preto má všetku svoju hotovosť, cennosti a zlaté šperky dať do tašky a následne vyhodiť von z okna alebo z balkóna. Podvodníci sa vydávajú aj za pracovníkov bánk, resp. za policajtov, ktorí svojej vopred vytipovanej obeti oznámia, že ich účet v banke bol napadnutý a všetky peniaze je nutné okamžite vybrať a nechať ich položené na lavičke v parku alebo pri kontajneri, resp. musia svoje peniaze previesť na iný bezpečný účet, aby o nich neprišli. Nezabudnú pritom pripomenúť, že im peniaze ochránia a páchateľa vypátrajú. Neraz svoju „obeť“ telefonicky kontaktujú niekoľkokrát za sebou, a to vo veľmi krátkych intervaloch, aby znemožnili preverenie uvádzaných skutočností.  

Polícia upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli pri komunikácii s cudzími osobami opatrní, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a ponúkať im pomoc. „Je dôležité, aby v žiadnom prípade nevpúšťali cudzie osoby do svojich príbytkov, rovnako tiež osoby, ktoré nepoznajú, prípadne osoby, ktoré ich navštívili a sami bez ich kontaktovania ponúkajú pomoc. Pri objasňovaní týchto prípadov Policajný zbor uvíta, ak by takéto osoby kontaktovali políciu už pri prvých náznakoch, že ich chce niekto uviesť do omylu či pripraviť ich o financie. A to aj vtedy, ak by sa ďalším vyšetrovaním podvodné konanie nepreukázalo,“ dodáva polícia v tlačovej správe.   

.



Uverejnené: 05.08.2022 10:18:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.