files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slováci v pití za volantom lámu sedemročné rekordy

Počas siedmich mesiacov tohto roka vodiči na slovenských cestách dosiahli viacero neslávnych rekordov. Policajné štatistiky odkryli zodpovednosť šoférov v jednotlivých krajoch, kritické dni v týždni i mieru nebezpečenstva opitých motoristov. Dopravná akcia „Zodpovednosť“, ktorú organizuje Policajný zbor s podporou Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, má verejnosti opäť pripomenúť, že alkohol za volant nepatrí.

Od pondelka (22. 8. 2022) do piatku (26. 8. 2022) bude na slovenských cestách prebiehať celoslovenská policajná akcia s cieľom upozorniť na nebezpečenstvo alkoholu za volantom. Účastníci cestnej premávky by mali mať na pamäti, že každý deň v roku je DŇOM ZODPOVEDNOSTI. Preventívna akcia sa každoročne uskutočňuje vďaka spolupráci Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a Policajného zboru. „S možnosťou riadiť motorové vozidlo prichádza aj zodpovednosť a rešpekt voči ostatným účastníkom cestnej premávky. Je pre nás zásadné, aby verejnosť vnímala našu výzvu, že alkohol za volant nepatrí. Prevencia je dôležitá, lebo konkrétna skúsenosť by mohla byť fatálna,“ zdôrazňuje Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Počas celoslovenskej akcie „Zodpovednosť“ budú zodpovední vodiči motorových vozidiel, ktorým nebude zistený žiadny alkohol v dychu, vo vybraných časoch a mestách odmenení nealkoholickým pivom.

Kritické stredy a piatky

V roku 2022 sa za prvých sedem mesiacov (od januára do konca júla) na slovenských cestách stalo 7 035 dopravných nehôd. Oproti minulému roku vzrástol tento počet o 10 % (641). Najkritickejšími dňami v týždni boli piatok s 1 099 a streda s 1 096 dopravnými nehodami. Nedeľa si síce udržala pomyselné posledné miesto v počte kolízií, no počas posledného dňa v týždni vzrástol počet dopravných nehôd o 27,4 % (838) v porovnaní s rokom 2021. Z dopravných nehôd, ktoré sa stali počas siedmich mesiacov tohto roka bolo 12 % zavinených pod vplyvom alkoholu (829). Policajné hliadky zaznamenali pokles o 18 dopravných nehôd, oproti minulému roku. „Nezodpovednosť a ľahkovážnosť niektorých vodičov ohrozuje okrem nich samých aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Chceme ochrániť zodpovedných a slušných účastníkov cestnej premávky, ktorí by nemali platiť za chyby vodičov nedodržiavajúcich pravidlá. Počas dopravných akcií sa zameriavame na kontrolu dodržiavania predovšetkým tých dopravných predpisov, ktorých porušenie patrí medzi najčastejšie príčiny nehôd. Pri kolíziách napríklad často zohrá veľkú rolu alkohol v krvi vodiča. Preto sa nielen represiami, ale aj prevenciou snažíme zdôrazňovať vodičom, že alkohol za volant nepatrí a jeho tolerancia je nulová,“ hovorí plukovník Tomáš Vrábel, riaditeľ dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

Slováci pijú viac ako minulý rok

V období od januára do konca júla 2022 bolo pri cestných kontrolách zistené požitie alkoholu u 6 250 vodičov motorových vozidiel. Oproti rovnakému obdobiu v minulom roku došlo k nárastu o 12,4 %. Prvý polrok 2022 (január až júl) priniesol niekoľko smutných rekordov. Policajné hliadky zistili u 3 486 vodičov motorových vozidiel požitie alkoholu do jedného promile, čo je najviac od roku 2015. Najkritickejším mesiacom, kedy vodiči v rekordnom množstve, oproti predchádzajúcim siedmim rokom, sadali za volant pod vplyvom alkoholu, bol január. Takmer polovica (46 %) z 831 osôb mala dokonca jedno promile a viac. Smutné prvenstvo v počte nehôd, pri ktorých bol zistený alkohol u vinníka, si už druhý rok za sebou drží Žilinský kraj (142 nehôd). Za ním nasleduje Košický kraj (118) a Prešovský kraj (114). Naopak šoféri v Trnavskom kraji sa dostali na chvost tohto rebríčka s počtom 84 dopravných nehôd, pri ktorých bol zistený alkohol u vinníka.

Stúpa aj počet opitých cyklistov

Zodpovedné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky platí pre všetkých účastníkov, nevynímajúc cyklistov. Pre nich, rovnako ako pre vodiča motorového vozidla, platí zákaz požívania alkoholu. Podľa zákona však platí výnimka pre cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po cestičke pre cyklistov. Množstvo alkoholu v ich organizme nesmie prekročiť hodnotu 0,5 promile. Policajné štatistiky však ukázali, že nezodpovedných cyklistov pribúda. Za sedem mesiacov tohto roka policajti skontrolovali a odhalili 4 370 cyklistov pod vplyvom alkoholu, čo je takmer o 1 300 viac ako minulý rok v rovnakom čase. Až takmer 62 % z nich prekročilo hranicu jedného promile. Rekordy láme aj prebiehajúca letná sezóna. Viac cyklistov pod vplyvom ako počas tohtoročného júla bolo nameraných naposledy v roku 2016 (1 154). Prvý prázdninový mesiac priniesol 890 záznamov o alkohole zistenom u cyklistov, pričom viac ako polovici z nich (555) bolo namerané jedno promile a viac. 

.



Uverejnené: 22.08.2022 14:05:27 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.