files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Obrazom: Park Kerta oficiálne otvorený

V posledný augustový piatok v Michalovciach slávnostne otvorili zrekonštruovaný historický park Kerta. Slávnostne ho otvoril zástupca primátora mesta Miroslav Dufinec. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili viacerí poslanci Národnej rady SR, mestskí a krajskí poslanci, o hudbu sa postarala skupina Revival. Jeho súčasťou boli aj viaceré stanovištia pre deti a zadarmo bola k dispozícii aj zmrzlina.

Mesto Michalovce začalo s revitalizáciou historického parku Kerta v júni minulého roku. Obnova parku bola súčasťou projektu cezhraničnej spolupráce s názvom Revitalizácia parkov Kerta a Széphalom, ktorý podalo mesto Michalovce spolu s partnerom, mestom Sátoraljaújhely, ešte v roku 2019. Reagovali spoločne na výzvu programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Maďarsko. Projekt bol úspešný a výška poskytnutého príspevku z prostriedkov Európskej únie pre oboch partnerov predstavovala 1 018 007,60 eur. Po schválení projektu mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa diela. Vo verejnej súťaži zvíťazila firma C&S GROUP, s.r.o., z Michaloviec. Hlavnou architektkoubola Ing. Arch. Kvetoslava Miľáková. Projekt a návrh vstupnej brány a detského ihriska realizovala michalovská firma mmm projects,s.r.o. Ďalšími dodávateľmi na základe verejného obstarávania boli firmy: Štúdio - 21 plus,s.r.o., (stavba detského ihriska), Ostpol Slovakia, s.r.o., (vstupná brána) a Syteli,s.r.o., (kamerový systém).Celá obnova parku stála 650 901 eur. Financovaná bola z prostriedkov Európskej únie, štátneho rozpočtu a mestského rozpočtu. Financovanie mesta predstavovalo 51 784,60  eur.

Počas 15 mesiacov prác sa rekonštruovala existujúca sieť chodníkov, ktorá je v súlade s historickými podkladmi.  Súčasťou obnovy prírodného parku Kerta bola aj výsadba zelene a celková úprava okolia, osadenie drobnej parkovej architektúry a mobiliáru. Celkovo pribudlo 1920 m nových chodníkov, 41 lavičiek, 23 odpadkových košov, altánok, vstupná brána a dva prvky detského ihriska. V rámci prevencie voči vandalizmu a ochrany parku bol nainštalovanýuž spomínaný kamerový systém spolu s osvetlením a senzorom na evidenciu návštevnosti parku. Kamery sú napojené na mestský kamerový systém. Nové verejné osvetlenie zabezpečuje bezpečný pohyb osôb aj v neskorších hodinách.  Svetlá lemujú sieť chodníkov a vytvárajú tak dokonalú symbiózu historického a moderného vizuálu parku.  Realizáciou projektu chce mesto prispieť k obnove historickej časti mesta, vytvoriť kultúrnu a oddychovú zónu, a tak obnoviť význam a postavenie dôležitého územia v rámci mesta, ktoré danej oblasti historicky prináleží. Park Kerta patrí medzi 23 národných kultúrnych pamiatok na území mesta zapísaných v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Nachádza sa v ňom približne 60 vzácnych druhov drevín, medzi nimi aj 370-ročný dub letný, dub cerový, jaseň americký a iné. Je zároveň najrozľahlejším parkom v našom mestea jeho revitalizáciou vzniklo príjemné miesto na oddych, prechádzky s deťmi či pobyt na čerstvom vzduchu.

.



Uverejnené: 26.08.2022 19:08:18
files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.