files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Tím zrodený pre úspech

Už o štyri dni sa v Michalovciach predstaví v hokejovej exhibícii družstvo, na ktoré sa nikdy v metropole Zemplíne nezabudne. Bola to práve partia okolo kapitána Mareka Kolbu, ktorá sa v sezóne 2018/19 pričinila o historický postup do najvyššej Extraligy. Hokejisti tak po štyroch rokoch napodobnili michalovských futbalistov a obaja figurujú v najvyšších súťažiach až doteraz. Víťazný tím zo sezóny 2018/19 sa v nedeľu v Michalovciach predstaví opäť. Jeho súperom bude známy HC Olymp Praha, na ktorého zostavu sme sa pozreli v minulom článku. Teraz sme sa pozreli aj na michalovský tím. Lístky sú ešte v predaji. Zakúpiť si ich môžete v predpredaji, ako aj pred samotným duelom.

Víťazná cesta začala už pred sezónou 2017/18, kedy sa klubu zmocnil silný generálny partner – firma Ingema. Jej predstavitelia od úvodu deklarovali najvyššie ciele a ich slová neboli iba do vetra. Michalovčania sa v sezóne 2017/18 vrátili po 32 rokoch na prvoligový trón, v baráži o postup do najvyššej súťaže ale neuspeli s Liptovským Mikulášom a Detvou. Od úvodu nasledujúcej sezóny bolo v Michalovciach počuť iba jediné slovo – postup. Klub tomu stanovil podmienky. Zrekonštruovaný štadión si totiž podľa nich zaslúžil byť extraligový. Michalovčania valcovali v prvej lige jedného súpera za druhým. Dosiahli rad rekordov, základnú časť vyhrali o 22 bodov.

Sedemzápasové víťazné série

Pre zverencov trénera Miroslava Chudého to bol ale iba prvý, čiastkový cieľ. Od začiatku sa totiž hovorilo o obhajobe titulu a úspechu v baráži. Aj preto sa víťazstvo v základnej časti neoslavovalo, na rad totiž prišli dôležitejšie ciele. Michalovčania najskôr vo štvrťfinále postúpili cez Spišskú Novú Ves a v semifinále sa síce s Topoľčanmi potrápili, no vyhrali 4:1 na zápasy. Vo finále im stáli v ceste ambiciózni Martinčania. Tí vyhrali v Michalovciach druhý zápas a rázom sa dostali do boja o titul. Vyrovnaná séria bola aj po štvrtom, či šiestom zápase, rozhodnúť teda musel posledný siedmy duel v Michalovciach. Ten domáci vyhrali 6:2 a po roku tak znova vystúpili na prvoligový piedestál.  Ani obhajoba titulu ale nepriniesla koniec sezóny. V baráži, ktorá vtedy dávala väčšie šance poslednému extraligistovi, narazili na Žilinu. Dodajme, že cez baráž sa jediný raz podarilo postúpiť v sezóne 2008/09 hráčom Spišskej Novej Vsi. Po desiatich rokoch sa to podarilo aj michalovskej Dukle, ktorá so Žilinou vyhrala 4:3 na zápasy. V rozhodujúcom siedmom hranom v Žiline vyhrali 2:1, po dvoch góloch odchovanca žilinského hokeja Jakuba Lineta...

Tréner, ktorý ostane navždy prvým

Michalovských hokejistov doviedol k najväčším úspechom v novodobej ére tréner Miroslav Chudý. Tréner, ktorý nastúpil na uvoľnený stoličku v októbri 2017, keď nahradil ďalšieho Miroslava, Ihnačáka spolu so svojim asistentom Richardom Šechným ukončili vtedajšie herné trápenie tímu trápiaceho sa aj vo Vranove nad Topľou (ich štadión bol vtedy v rekonštrukcii), doviedol ho na zlatom koni na svoj vynovený domovský stánok, vyhral s ním dvakrát prvú ligu a nakoniec aj postúpil do Extraligy. Ani v nej sa Michalovčania vo svojej premiére nestratili a teraz povedať nevieme, či by si aj vybojovali play-off. Covid totiž zrušil sezónu. Aj tú druhú začali Michalovčania pod vedením Miroslava Chudého, no ten po zlých výsledkoch skončil. Bolo tak v novembri 2020, Chudý tak viedol Michalovce niečo viac ako tri roky. Väčším šokom, ako jeho koniec v Michaloviec, bola v lete 2021 správa o jeho smrti. Aj preto sa víťazný tím už komplet nikdy nestretne. Chýbať bude dôležitá súčiastka v ňom. Tréner, ktorý zostane navždy prvým trénerom, čo doviedol Michalovce do Extraligy.

Z úspešného kádra už iba jeden hráč

Zmenami samozrejme po postupe do Extraligy prešiel aj káder. V tom extraligovom sa v sezóne 2019/20 predstavilo šestnásť hráčov (Trenčan – Hančák, Kolba, Hopkovič, Novický, Bdžoch – Hamráček, Mašlonka, Mesároš, Ragan, Farkaš, Chalupa, Toma, Linet, Safaralejev, Giľák). Po nasledujúcej sezóne prišlo k ďalším zmenám a v súčasnosti v kádri pôsobí už len útočník Samuel Chalupa (aj ten koniec minulej sezóny strávil v Slovane Bratislava). Druhým pamätníkom, ktorý ostal v klube, je ďalší útočník Marek Mašlonka, dnes športový manažér klubu.

Bez dvojice lídrov, nechýba kat Žilinčanov

Obaja by nemali chýbať v nedeľu na ľade. Naopak, michalovský tím určite nastúpi bez brankára Adama Trenčana a útočníka Erika Piataka. Obe vtedajšie opory nepustia do Michaloviec klubové povinnosti. Aj napriek tomu sa ale môžeme tešiť na viaceré ďalšie opory. Jakub Linet, ktorý vtedy Michalovčanov dvoma gólmi vystrelil do Extraligy, opráši spoluprácu s kamarátom Igorom Safaralejevom (spolu hrali aj neskôr v Žiline), chýbať nebude vtedajší kapitán Marek Kolba, no a v jednom útoku možno nastúpia so Samuelom Chalupom aj jeho vtedajší spoluhráči Lukáš Toma a Lukáš Hamráček. Chýbať nebude ani ďalší Spišiak, jeden z obľúbencov fanúšikov Matej Giľák. V nedeľu sa teda máte na čo tešiť!

Predbežná zostava Michaloviec: Škorvánek (Hrubovský) – Valečko, Hopkovič, Bdžoch, Novický, Kolba, Korenko – Linet, Róth, Safaralejev, Toma, Chalupa, Hamráček, Giľák, Mesároš, Mašlonka.

PETER BRENDZA



Uverejnené: 07.09.2022 15:11:00 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.