files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Takmer 80-ročný Michalovčan nafúkal skoro dve promile

Od pondelka 10. októbra polícia na celom území Slovenska začína dopravno-bezpečnostná akcia RADAR. Policajti z dopravnej, poriadkovej a železničnej polície sa zamerajú najmä na alkohol, rýchlosť a spôsob jazdy. Kontrolám sa nevyhnú vodiči motorových, aj nemotorových vozidiel. Budú na miestach, kde dochádza k nehodám prekročením rýchlosti a pod vplyvom alkoholu. Akcia RADAR potrvá až do konca mesiaca.

Polícia tak robí v záujme bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky a v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky nepoľaví ani naďalej. „Niet dňa, aby policajti na cestách „nenašli“ aspoň jedného vodiča pod vplyvom alkoholu. Aj v nasledujúcom (jesennom a zimnom období) období výkon služby upriamime najmä na zvýšený pohyb nemotorových účastníkov CP v čase zníženej viditeľnosti, ktorí bude súvisieť s blížiacimi sa sviatkami spomienok na našich zosnulých blízkych. Pri kontrolách sa zameriame na dodržiavanie zákazu požitia alkoholických nápojov pred a počas jazdy tak u vodičov motorových ako aj nemotorových vozidiel, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky všetkých účastníkov cestnej premávky a dodržiavanie najvyššej dovolenej rýchlosti. Polícia bude k previnilcom pristupovať nekompromisne, pretože prioritou Policajného zboru je ochrániť čo najviac ľudských životov, zdravie osôb a ich majetok,“ informuje polícia v tlačovej správe.

Za 9 mesiacov roku 2022, od 1. januára do 30. septembra 2022, na cestách Košického kraja policajti odhalili za volantom vozidiel spolu 965 vodičov, ktorí boli takí odvážni, že šoférovali, aj keď hladina alkoholu v ich dychu nebola nulová. Z tohto počtu „nafúkalo“ 435 vodičov viac ako 1 promile, výsledok do 1 promile bol u 530 vodičov. V rovnakom období v roku 2021 (od 1. januára do 30. septembra 2021) bolo s viac ako 1 promile za volantom 387 vodičov, s menej ako 1 promile šoférovalo 373 vodičov. To znamená, že alkoholu za volantom neubúda, práve naopak, dennodenne je ho na cestách viac. Za 9 mesiacov roku 2022 nafúkalo viac ako 1 promile o 48 vodičov viac, ako v minulom roku, menej ako 1 promile viac o 157 vodičov. Počas uplynulého, 40. týždňa 2022, bol alkohol u vodičov dopravných prostriedkov zistený v 23 prípadoch, 8x v hodnote vyššej ako 1 promile, 15x v hodnote nižšej ako 1 promile.

78-ročný Michalovčan uplynulú stredu (5.10.) viedol osobné motorové vozidlo zn. Škoda Felícia po michalovských uliciach, avšak po vjazde na jeden z kruhových objazdov sa pravdepodobne dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke, v ľavotočivej zákrute zišiel z cesty a narazil do zábradlia, kde auto zostalo stáť. Počas dokumentovania bol vodič policajtmi vyzvaný, aby predložil doklady potrebné na vedenie vozidla, avšak vodičský preukaz vodič nepredložil. A veľmi dobre vedel prečo – pretože mal vodičské oprávnenie odobraté pre zdravotnú nespôsobilosť viesť motorové vozidlá. Policajti ho podrobili dychovej skúške, ktorej výsledok navyše potvrdil aj prítomnosť alkoholu v jeho dychu, a to v množstve 0,69 mg/l, čo je v prepočte 1,44 promile. Jazda Michalovčana tak skončila v cele policajného zaistenia a po vykonaní potrebných procesných úkonov ho michalovskí policajti obvinili z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

V čase zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkých druhov, a to až do marca 2024, viedol v piatok (7.10.) krátko pred 10. hodinou osobné motorové vozidlo zn. Škoda Octavia 20-ročný vodič z okresu Trebišov. V obci Hraň auto zastavili policajti a pri kontrole zistili, že vodič za volantom nemá čo hľadať. Navyše, v jeho dychu bolo 0,27 mg/l alkoholu, čo je v prepočte 0,56 promile. Piatkový slnečný deň sa tak pre mladíka skončil v cele policajného zaistenia s obvinením z trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia na krku. V sobotu (8.10.) krátko pred 18. hodinou jazdou s vozidlom zn. Seat Toledo zo strany na stranu po uliciach mesta Sobrance smerom na obec Tibava na seba upútal pozornosť policajtov 31-ročný Sobrančan. Mobilná zásahová jednotka Riaditeľstva Hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach ho zastavila, keďže však počas kontroly vodič javil známky požitia alkoholických nápojov, podrobili ho dychovej skúške. Jej výsledok bol pozitívny, a to v množstve 1,03 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,15 promile. Vodič tak svoje deň ukončil v „CPZ-tke“ a obvineniu z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky sa nevyhol. Bezdôvodne pomalou jazdou zo strany na stranu po celej šírke vozovky na seba večer (22.h) upozornil aj  47-ročný muž z okresu Michalovce, ktorý viedol osobné motorové vozidlo zn. Peugeot 307 po obci Pavlovce nad Uhom. Policajtom, ktorí ho zastavili, sa jeho správanie nepozdávalo, a preto ho podrobili dychovej skúške. 0,66 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,38 promile, bol výsledok, ktorý sa rozsvietil na displeji Dräggera. Opakovaná dychová skúška však mala stúpajúcu tendenciu. Pokračovať v jazde vodičovi už policajti nedovolili, vodičský preukaz mu zadržali, a on putoval do cely policajného zaistenia s obvinením z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

.



Uverejnené: 10.10.2022 13:19:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.