files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prvá reprezentácia FS Zemplín v Thajsku


FS Zemplín dostal ponuku reprezentovať slovenský folklór v Thajsku ako prvý reprezentant po mnohých rokoch. Už pri pomyslení, že sa zúčastníme v tejto ďalekej krajine festivalu organizovaného pri príležitosti osláv narodenín kráľa a usporiadaného na jeho počesť, sme sa systematicky začali pripravovať.

 

Prípravy už od septembra

 

Príprava bola veľmi náročná, ako z hľadiska finančného, tak aj z hľadiska časového, nakoľko ponuka prišla začiatkom septembra. Veľké úsilie sme vložili do získania finančných prostriedkov, aby sme mohli zabezpečiť našu účasť na festivale. 

 

Náročný let

 

Samotná cesta sa pre náš 31 členný kolektív  začala 1. decembra a začali sme ju prepravou do Viedne na letisko a následne cez Dubai do Bangkoku. Cestovanie lietadlami typu Boing 777 a Airbusu A380  bolo pre nás všetkých atraktívne, no aj náročné, nakoľko sme  leteli spolu 11 hodín a to isté nás čakalo aj na ceste späť. Na začiatku sme ale strávili  prvé 2 hodiny čakaním v lietadle na letisku vo Viedni kvôli snehovej kalamite. Samotný let bol pokojný aj pre tých, ktorí leteli po prvý krát.  Po prílete 2. decembra do Bangkoku nás čakali colné a vízové povinnosti, a po nich sme si všetci vydýchli, nakoľko sme dostali  všetci všetku svoju batožinu a  šťastne došiel aj náš cimbal, ktorý letel  osobitnou linkou.

 

Zvítanie s Thajskom

 

Prvé zvítanie so zástupcami festivalu bolo príjemné, srdečné a  plné očakávania čo nás čaká. Cestou do hotela sme mali možnosť prvýkrát vidieť Bangkok a na prvý pohľad nás zaujala hlavne premávka a jej systém, ktorý bol pre nás Európanov miestami chaotický, no zároveň aj systematický. Na uliciach sme mali možnosť vidieť širokú farebnú škálu taxíkov a malých motocyklov,  na ktorých sa spokojne prevážala kompletná 4 členná rodinka a samozrejme ich typické taxíky Tuk Tuk.

Po príchode do luxusného hotela s bazénom Royal River Hotel, ktorý leží na rieke Chao Phraya River a po ubytovaní v pohodlných klimatizovaných izbách sme sa tešili  na prvú cudzokrajnú večeru. Večera formou švédskych stolov nás nesklamala, a tak to bolo aj  počas celého nášho pobytu, kedy sme si aj počas raňajok a obedov vychutnávali thajskú pikantnú kuchyňu s kopou zeleniny a ovocia.  Trošičku sme si na ňu museli pomaličky zvykať, no nikto z nej nemal väčšie problémy a samozrejme boli v ponuke jedlá aj pre tých, ktorí pikantné jedla v obľube nemajú.

Časové aklimatizovanie nám trvalo cca 1 deň, nakoľko je v Bangkoku o 6 hodín viac ako na Slovensku.

 

Oficiálne otvorenie festivalu

 

V piatok nás čakalo oficiálne otvorenie festivalu kde sa každý súbor predstavil krátkou 3 minútovou ukážkou. Tu sme sa po prvýkrát stretli s ostatnými folklórnymi súbormi,  ktoré boli so Srí Lanky, Indie, Turecka, 2 súbory z Kórei,  bližšieho Poľska a bulharský menšinový súbor z Maďarska a tiež bubnový súbor zo Švajčiarska. Nás prišiel osobne privítať a podporiť aj náš veľvyslanec v Thajsku p. Pyteľ u ktorého sme sa v pondelok zúčastnili aj oficiálneho prijatia a nakoľko 18 rokov pôsobil v Michalovciach, pospomínal si trochu s nami na tieto roky jeho pôsobenia a čo to nám prezradil o živote v Thajsku a o pár dní šiel na Slovensko.  Nanešťastie, to bolo naše posledné stretnutie s p. veľvyslancom Pyteľom. Po našom návrate domov  12.decembra nás na nasledujúci deň zastihla smutná správa, že p. veľvyslanec  pár dní po svojom príchode späť na Slovensko práve 12. decembra zomrel. Česť jeho pamiatke.

 

FS Zemplín aj v thajskej televízii

 

V priebehu festivalu sme každý deň absolvovali 15 - 20 minútové vystúpenia, ktoré boli na hlavnom pódiu, a  vo veľkých, vianočne vyzdobených obchodných centrách, kde boli pódia pripravené pre tento festival. Dva dni sme strávili spoločnými nácvikmi otváracieho a záverečného ceremoniálu a keďže festival má svoju vlastnú pieseň, každý súbor naštudoval svoju vlastnú choreografiu charakteristickú pre danú krajinu. Výsledok bol veľmi atraktívny a skromne podotýkam, že sa naša „slovenská“ choreografia páčila azda najviac. Zo záverečného ceremoniálu sa práve spoločná časť vysielala v priamom prenose v televízii.

 

Reakcia publika na vystúpenia FS Zemplín

 

Už pri prvých vystúpeniach sme zistili, že Thajčania sú trošku rezervovanejší na prejavenie priazne napr. formou potlesku. Organizátori nás ubezpečili, že nás folklór je pre nich veľmi zaujímavý a časom sme sa o tom mohli presvedčiť aj sami, nakoľko sa potlesk na vystúpeniach stále stupňoval a mohli sme vidieť tie krásne reakcie na tvárach ľudí v publiku.

 

Spoznávali aj Bangkok

 

Keďže festivalové povinnosti sme mali každý deň a začínali v popoludňajších hodinách a trvali do noci, do obedu sme mali čas na menšiu relaxáciu a spoznávanie Bangkoku. Mali sme možnosť vidieť skoro celý Bangkok, absolvovali sme výlety loďkami, hadiu farmu a videli sme  krásny Grand Palace a Emerald Buddha Temple. Niektorí z nás skúsili aj klasickú thajskú masáž. Nakupovali sme v Čínskej štvrti ale aj v obchodných centrách a na  Khao San Road sme počas nezabudnuteľnej  návštevy tejto slávnej ulice mohli zakúsiť pravý nočný Bangkok a jeho atmosféru.  Samozrejme, nákupy bez dohadovania sa o cene by v Thajsku ani neboli možné, a tak sme sa stále „hádali“ o cenách jedna radosť.

 

 

Emotívna rozlúčka

 

Veľmi krásnym a emotívnym gestom a zároveň rozlúčkou s festivalom  bola v posledný spoločný večer krásna vyhliadková plavba loďou, spojená s večerou a krásnym spoločným programom kde sme sa ešte všetci dokonalejšie spoznali a nanešťastie vlastne už aj lúčili.

Posledný deň v Thajsku sme strávili na pláži v Patay, aby  sme si trochu pred odletom oddýchli a užili si more, slnko a vodné atrakcie.

12. decembra sme o 1.00 hod. v noci  nastúpili na spiatočný let smer Bangkok –Dubai- Viedeň a vďaka časovému posunu, sme boli o 22.00 hod. v Michalovciach kde nás vítal sneh. 

 

A ako by sme charakterizovali Bangkok a Thajsko?

Samotný Bangkok je mesto mnohých tvári. Most cez rieku akoby predeľoval chudobnú a bohatú časť mesta. Pre nás bolo zaujímavé práve to, že v takom veľkom 7 miliónovom meste bola všade úžasná čistota, žiadna špina či cigaretové ohorky. Charakterizovali by sme to slovami: veľká úcta ku kráľovi, pokora, úcta, srdečnosť, krásne pamiatky,  a v rámci dopravy organizovaný chaos, žiadna rasová diskriminácia a samozrejme taxíky Tuk Tuk.

 

Účasť na tomto festivale bola  pre nás krásna a životná skúsenosť. Videli sme zasa trošku iný  svet, nadviazali sme krásne a verím že dlhoročné priateľstvá, a verím že  podľa reakcií publika a organizátorov sme úspešne reprezentovali Michalovce a naše Slovensko.

Bol to pre nás nezabudnuteľný zájazd a určite sa tam v budúcnosti radi vrátime.

 

Na záver sa chceme poďakovať  organizátorom festivalu, Ministerstvu kultúry SR a sponzorom za finančnú podporu pri realizácii účasti na tomto festivale.

 

 

Spolu s celým FS Zemplín Vám vinšujeme pokojné a krásne prežitie Vianočných sviatkov a do Nového roka veľa zdravíčka, pokoja a radosti.

 

 

Milan Hvižďák – umelecký vedúci FS Zemplín

Katarína Sabová – organizačná vedúca FS Zemplín 

 

 


 





Uverejnené: 27.12.2010 11:56:33 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.