files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Polícia sa pripravuje na Dušičky, zvýšená pozornosť až do konca novembra

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú sviatočnými dňami, počas ktorých vzdávame úctu zosnulým a ozdobujeme miesta ich odpočinku vencami, kvetinami a zapálením sviec. V tieto „dušičkové" dni možno očakávať zvýšenú intenzitu cestnej premávky a pohyb chodcov. Zhustená premávka, znížená viditeľnosť, mokré a šmykľavé cesty zvyšujú pravdepodobnosť vzniku dopravných kolízií.  

Je potrebné myslieť aj na to, že v nedeľu 30. októbra sa mení letný čas na zimný,  skôr sa stmieva. Na cesty tiež vyrazia tzv. „sviatoční vodiči", preto je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť, predvídavosť, ohľaduplnosť, a samozrejme dodržiavať dopravné predpisy. Chodci, najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky, by nemali zabúdať na zákonnú povinnosť ale i dôležitosť používania reflexných prvkov, ktoré zvýšia ich viditeľnosť. Heslo vidieť a byť videný je dôležité nielen pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov. Život často zachráni malý reflexný prvok – pásik alebo nálepka, na taške či oblečení. Na riziká v cestnej premávke v tomto období, používanie priechodov pre chodcov a dôležitosť používania reflexných prvkov,  budú upozorňovať účastníkov cestnej premávky policajní preventisti v kraji. Na cestách bude viac policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom, pietnym miestam a na parkoviskách. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch. V týchto dňoch budú posilnené aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok, a to najmä v okolí cintorínov a pietnych miest. Železniční policajti dohliadnu na cestujúcich vo vlakoch a na staniciach.

Polícia apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, predvídavosť a ohľaduplnosť. Vodiči, aby rešpektovali práva chodcov a cyklistov, najmä na priechode pre chodcov a prispôsobili svoju jazdu poveternostným podmienkam. Pripomíname občanom, že na svoje veci si treba dávať pozor vždy a všade. Netreba dať zlodejom príležitosť, nenechávať tašky a kabelky bez dozoru, v aute nenechávať nič cenné a doklady.  Ak spozorujete osoby, ktoré sa správajú podozrivo, upozornite na ne hliadky polície dohliadajúce na dopravu a bezpečnosť v blízkosti cintorínov. Prípadne kontaktujte políciu na známom telefónnom čísle 158.

Viac policajtov dopravnej, poriadkovej a železničnej polície bude v teréne nielen počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, ale už skôr, od piatku 28. októbra. Na cestách bude viac policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Budú posilnené aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok, a to najmä v okolí cintorínov. Polícia pripomína, že zlodejom nie je sväté ani toto pietne obdobie. I keď bude v blízkosti cintorínov zvýšený počet policajtov, netreba dať zlodejom príležitosť privlastniť si, čo im nepatrí. „Auto po opustení dôkladne zamknite a zoberte si z neho všetky cenné veci  a doklady. Nenechávajte v aute nič, čo by mohlo prilákať pozornosť zlodejov. Tašky a kabelky neodkladajte na hroby a nenechávajte ich bez dozoru“ radí polícia v tlačovej správe.

Rady do premávky
1. Skontrolujte stav pneumatík, pri ceste do severnejších oblastí, kde je riziko sneženia vyššie, sú zimné pneumatiky nutnosť.
2. V aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od spolucestujúcich. Uvedomte si, že ako vodič ste za nich zodpovedný.
3. Pri zníženej viditeľnosti používajte diaľkové, či hmlové svetlá. Nezabúdajte však, že môžu oslepiť autá idúce oproti.
4. Viac ako inokedy dodržujte bezpečnú vzdialenosť, na mokrej a šmykľavej vozovke je brzdná dráha vyššia.
5. Pri dlhšej jazde si robte prestávky na oddych, najlepšie na čerstvom vzduchu. 

Polícia pripomína, že do 31. októbra ešte stále trvá akcia Radar, ktorá je zameraná najmä na kontrolu dodržiavania rýchlosti a zákazu jazdy pod vplyvom alkoholu. „S cieľom znížiť počet dopravných nehôd a ich následkov na živote a zdraví, Prezídium Policajného zboru vyhlasuje dopravno – bezpečnostnú akciu SITO. Začne 2. novembra a bude trvať až do konca mesiaca,“ informuje polícia. Policajti sa počas akcie zamerajú predovšetkým na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu. Ich pozornosti však neunikne ani rýchla jazdy, zákaz používania mobilu počas jazdy, či ďalšie povinnosti účastníkov cestnej premávky.

.



Uverejnené: 27.10.2022 14:07:20 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.